Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλέξης Τσίπρας: Ποιοι οι μεγάλοι σταθμοί στην πορεία του - Η πορεία προς στην εξουσία

Τα γεγονότα σταθμοί στην πορεία του Αλέξη Τσίπρα

Την απόφασή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος ανοίγοντας τον δρόμο για την εκλογή νέου αρχηγού, με διαδικασίες εξπρές και σύμφωνα με τα όσα ορίζει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε γνωστή σήμερα το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη έκτακτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος που συγκάλεσε το πρωί της Πέμπτης, ο Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε την απόφασή του.

Η πορεία του από τους Αμπελόκηπους στη Βουλή των Ελλήνων

Ο Αλέξης Τσίπρας, με καταγωγή από το Αθαμάνιο Άρτας, μεγάλωσε στους Αμπελόκηπους ενώ μένει στην Κυψέλη. Έχει μια αδερφή 12 χρόνια μεγαλύτερή του και έναν αδερφό εννέα χρόνια μεγαλύτερο, δηλαδή είναι το μικρότερο παιδί της οικογένειας.

Γνώρισε στα μαθητικά θρανία την Περιστέρα Μπαζιάνα ή Μπέτυ όπως την αποκαλεί, με την οποία έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν αποκτήσει δυο παιδιά, τον Φοίβο – Παύλο και τον Ορφέα – Ερνέστο.

Η πορεία του στον Συνασπισμό ξεκίνησε στο τέλος της δεκαετίας του 1990 από τη νεολαία του κόμματος. Το 1999 εξελέγη γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της νεολαίας του Συνασπισμού, θέση που διατήρησε μέχρι το 2003.

Τον Δεκέμβριο 2004, στο 4ο συνέδριο του ΣΥΝ, αποχώρησε από τη νεολαία και με το 42% των ψήφων εξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και στη συνέχεια στην Πολιτική Γραμματεία, αναλαμβάνοντας αρμόδιος για θέματα Παιδείας και Νεολαίας.

Τον Οκτώβριο του 2006 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, ως επικεφαλής του συνδυασμού Ανοιχτή Πόλη. Όταν το 2008 ο Αλέκος Αλαβάνος ανακοίνωσε την απόφασή του να μην είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία του Συνασπισμού, είχε φτάσει η στιγμή του Αλέξη Τσίπρα να βγει μπροστά.

Στις 10 Φεβρουαρίου του 2008, στο 5ο Συνέδριο του κόμματος, ήταν υποψήφιος για την προεδρία μαζί με τον Φώτη Κουβέλη. Ο μεν Αλέξης Τσίπρας εκπροσωπούσε το ρεύμα της Αριστεράς και ο συνυποψήφιός του θεωρούνταν εκφραστής του ανανεωτικού ρεύματος. Ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη με ποσοστό 70,41%. Έγινε ο νεότερος πρόεδρος κόμματος, σε ηλικία 34 ετών.

Για πρώτη φορά επικεφαλής του ψηφοδελτίου

Στις βουλευτικές εκλογές του 2009 ήταν για πρώτη φορά επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην Α’ Αθήνας και ήταν ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Η πορεία του Αλέξη Τσίπρα έφτασε μέχρι την πρωθυπουργία, την αντιπροεδρία του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και μέχρι την υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν στις ευρωεκλογές του 2014.

Η ουσιαστική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο ξεκίνησε από το 2012, όταν το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα συγκέντρωσε ποσοστό 16,78% στις εκλογές, επιτυγχάνοντας ένα ιστορικό ρεκόρ στα μεταπολιτευτικά εκλογικά χρονικά της Ελλάδας για κόμμα της Αριστεράς. Στις δεύτερες εκλογές τον Ιούνιο του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση με ποσοστό 26,89% και με διαφορά μικρότερη κάτω των 3 μονάδων από τη ΝΔ.

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με 36,3% και 149 έδρες.

Συμμαχώντας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, σχημάτισε κυβέρνηση. 

Έξι μήνες αργότερα και μετά από διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ο Αλέξης Τσίπρας, στις 27 Ιουνίου του 2015 ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. 

Ερώτημα; «Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους.
Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»).
Όσοι από τους πολίτες της χώρας απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ.
Όσοι από τους πολίτες της χώρας συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ.»

Δείτε το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο παρακάτω video:

Το αποτέλεσμα σαρωτικό υπέρ του ΟΧΙ με ποσοστό 61,38% και ενώ στη χώρα είχαν επιβληθεί capital controls με κλειστές τις τράπεζες αμέσως μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος.

Το αποτέλεσμα ωστόσο δεν έφερε διαφορετική τροπή στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και είχε ως αποτέλεσμα στις 13 Ιουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας να υπογράψει συμφωνία για ένα τρίτο μνημόνιο.
Και στις 20 Αυγούστου 2015 παραιτήθηκε, θέτοντας ως επίδικο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου και αν αυτή γίνεται αποδεκτή από τον ελληνικό λαό.

Η πλειοψηφία των πολιτών του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία, καθώς στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν νικητής για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες, με ποσοστό 35,5% και 145 έδρες.

Σημεία σταθμοί στη δευτερη αυτή θητεία, η συμφωνία για ρύθμιση του χρέους μετά την οποία εμφανίστηκε πρώτη φορά με γραβάτα κάνοντας λόγο για τέλος των μνημονίων, αλλά και η Συμφωνία των Πρεσπών.

Στις 17 Ιουνίου του 2018 υπογράφεται η Συμφωνία των Πρεσπών υπό την παρουσία των Τσίπρα και Ζάεφ. Η συμφωνία επικυρώθηκε από τον ελληνικό κοινοβούλιο, λίγες μέρες αργότερα. 

Από τις νίκες στις ήττες

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές του 2019, γεγονός που οδήγησε στην διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 7 Ιουλίου, που επίσης έχασε.

Ακολούθησαν άλλες δύο ήττες, αυτή τη φορά, στις διπλές εθνικές εκλογές του 2023, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πολύ μεγάλη απώλεια δυνάμεων.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η παραίτησή του με τηλεοπτικό διάγγελμα στο Ζάππειο, κατά το οποίο ο πρώην πλέον πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποσαφήνισε τους λόγους που τον ώθησαν σε αυτήν την απόφαση.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ