Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φον ντερ Λάιεν σε Μητσοτάκη: Η Ελλάδα μπορεί να πάρει 2,2 δισ. από την ΕΕ (VIDEO)

Για τις καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel – Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Στις κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από το Στρασβούργο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θα μπορέσει να λάβει βοήθεια ύψους 2,2 δισ. ευρώ από την ΕΕ, για τις καταστροφές από την κακοκαιρία.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε στο αίτημά του για άμεση παροχή βοήθειας στην Ελλάδα και τόνισε «ξέρω ότι μπορώ να στηρίζομαι στην προσωπική σας στήριξη και στην στήριξη της ΕΕ».

Δείτε τις δηλώσεις τους:

 

Τα βασικά σημεία των ομιλιών Φον ντερ Λάιεν και Μητσοτάκη

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Ευρώπη είναι δίπλα στην Ελλάδα. Είμαστε μία ένωση αλληλεγγύης. Σας ευχαριστώ που ήρθατε σήμερα. Πολλές επενδύσεις είναι απαραίτητες και χρειάζεται και άμεση βοήθεια για να βοηθήσουμε τις ανθρώπινες ζωές. Θα είμαστε άμεσοι, γρήγορα και θα κινητοποιηθούμε γρήγορα.

Θα χρησιμοποιήσουμε χρήματα που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί την προηγούμενη περίοδο

Ευρωπαϊκό ταμείο υποστήριξης. Αμέσως ένα μέρος μπορεί να πάει στους Έλληνες

Κοινή αγροτική πολιτική.

Έχουμε δύο ταμεία από το προηγούμενο πρόγραμμα και το νέο πρόγραμμα για την αγροτική πολιτική. Να αποκατασταθούν δάση και αγροτικές καταστροφές

2,2 δισ θα μπορέσει να πάρει η Ελλάδα.

Αλλα 400 εκατ. Ευρώ του χρόνου

Η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει και πόρους από το πρόγραμμα για τη Νέα Γενιά

θα συνεργαστούμε στενά. Θα γίνει task force για να βοηθήσουμε πολύ γρήγορα την Ελλάδα.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ευχαριστώ πολύ για την ταχύτητα που κινηθήκατε στα αιτήματά μου.

Στέκεστε δίπλα στην Ελλάδα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές

Η Ελλάδα τον περασμένο μήνα υπέστη δύο μεγάλες καταστροφές. Η πυρκαγιά στον Έβρο, η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρώπη και η κακοκαιρία Daniel.

Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου σε όσους έχασαν ανθρώπους στην κακοκαιρία

Να ευχαριστήσω όσους συμμετέχουν στην προσπάθεια.

Η ΕΕ πρέπει να βοηθάει τις χώρες σε τέτοιες καταστροφές

Βλέποντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να βρούμε και νέους πόρους

Η Ευρώπη θα υποστηρίξει την Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια

Σας ευχαριστώ για την ταχύτητα που ανταποκριθήκατε στο αίτημα

Ξέρω ότι μπορώ να στηρίζομαι στην προσωπική σας στήριξη και στην στήριξη της ΕΕ.

 

Μέτσολα: Οι Έλληνες θα δουν το καλύτερο πρόσωπο της Ευρώπης

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, προκειμένου να συζητήσουν τη στήριξη της χώρας μας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων φυσικών καταστροφών.

«Υπό αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες στεκόμαστε στο πλευρό σας, εκφράζοντας την απόλυτη αλληλεγγύη και στήριξή μας.  Δύο σύντομα μηνύματα από εμένα. Πρώτα απ' όλα, από πολιτικής άποψης, σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό και πόρους, οποιαδήποτε απόφαση χρειαστεί να ληφθεί από το Κοινοβούλιο θα την λάβουμε το συντομότερο δυνατό. Διότι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή που συνδέεται με την κλιματική κρίση και απαιτεί πρωτοφανή αποτελεσματικότητα και βοήθεια. Δεύτερο σημείο: η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνη της στην αντιμετώπιση μίας κατάστασης που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από ολόκληρη την Ευρώπη. Θέλω να τονίσω ότι στις χειρότερες στιγμές οι Έλληνες πρέπει να δουν το καλύτερο πρόσωπο της Ευρώπης, και αυτό πρέπει να κάνουν οι Επιτροπές του Κοινοβουλίου», ανέφερε η κυρία Μέτσολα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του ευχαρίστησε την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τόνισε:

«Πράγματι, βρίσκομαι εδώ σήμερα γιατί έπρεπε να συναντήσω την Πρόεδρο της Επιτροπής και το επιτελείο της το συντομότερο δυνατό, δεδομένου ότι βρίσκονται εδώ αυτή την εβδομάδα και για την ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (State of the Union). Ορθώς επισημαίνετε ότι αντιμετωπίσαμε ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο, μία καταστροφή τεραστίων διαστάσεων, κάτι που ήταν ουσιαστικά πέρα από τα μεγέθη που μπορούσαμε να προβλέψουμε. Και έχετε δίκιο ότι σε άνευ προηγουμένου συγκυρίες χρειαζόμαστε μια άνευ προηγουμένου αντίδραση. Γι’ αυτόν τον λόγο βρίσκομαι εδώ, ώστε να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να κινητοποιήσουμε περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια, τόσο βραχυπρόθεσμα, προκειμένου να παρασχεθεί αρωγή στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό τώρα, αλλά και μακροπρόθεσμα, να έχουμε καλύτερη επίγνωση του γεγονότος ότι τέτοιου είδους φαινόμενα θα εκδηλώνονται με αυξημένη συχνότητα και ότι δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε μόνο στην άμβλυνση των συνεπειών.

Πηγή: iefimerida.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαλκιδική: Έχουν χαθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ - Το μεγάλο πλήγμα
Στο -1,2 % ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας για την τοπική οικονομία τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο – Καλύτερη ωστόσο η εικόνα σε σχέση με το...
Χαλκιδική: Έχουν χαθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ - Το μεγάλο πλήγμα
Θεσσαλονίκη: Το ιστορικό κτίριο Ντε Μάγιο «ξαναζωντανεύει» έπειτα από 70 χρόνια
Στον πρώτο όροφο του κτιρίου, η γκαλερί «The Eye Altering» ξανάζωντανεύει ένα χώρο που συμπυκνώνει την πλούσια και πολυτάραχη ιστορία της πόλης
Θεσσαλονίκη: Το ιστορικό κτίριο Ντε Μάγιο «ξαναζωντανεύει» έπειτα από 70 χρόνια