Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Σε 3 άξονες η ομιλία Μητσοτάκη - Τι θα πει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός

mitsotakis-deth

Προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες οι οικονομικές εξαγγελίες – Θα χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Στη σκιά των καταστροφών στον θεσσαλικό κάμπο και με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην επόμενη μέρα των πλημμυροπαθών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αυτό το Σαββατοκύριακο θα είναι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Σάββατο τη συμπρωτεύουσα συνοδευόμενος μόνο από ελάχιστους υπουργούς και αυτό γιατί σε καμία περίπτωση η παρουσία του εκεί δεν θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, όπως στο παρελθόν, αλλά θα είναι προσαρμοσμένη στο κλίμα των τελευταίων ημερών. Άλλωστε, οι υπουργοί που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση των προβλημάτων που άφησε πίσω του το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel θα παραμείνουν στο πεδίο και στα υπουργεία τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, η ομιλία του πρωθυπουργού αύριο στις 8 το βράδυ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο θα κινηθεί σε τρεις άξονες.

Ο πρώτος θα είναι η περαιτέρω θωράκιση της χώρας έναντι της κλιματικής αλλαγής, που προβλέπει την αλλαγή του μοντέλου της πολιτικής προστασίας, δηλαδή δομικές αλλαγές για την ενίσχυση της κρατικής μηχανής, ώστε να μπορεί καλύτερα να αντιμετωπίζει τις διαρκώς αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Ο δεύτερος άξονας θα είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, με τον πρωθυπουργό να δίνει έμφαση στον εκσυγχρονισμό του κράτους και των δομών του. Στην προμετωπίδα βρίσκονται η υγεία, η δικαιοσύνη και η παιδεία. Υπενθυμίζεται ότι μεγάλο μέρος αυτών των αλλαγών είχε συζητηθεί στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο και είναι έτοιμα τα νομοσχέδια για την υλοποίησή τους. Αφορούν, μεταξύ άλλων, το νέο νοσοκομειακό χάρτη, την αναβάθμιση των νοσοκομείων, την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, αλλά και την αυστηροποίηση ορισμένων ποινών.

Ο τρίτος άξονας, δηλαδή οι οικονομικές εξαγγελίες θα είναι προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες, δεδομένου ότι το κόστος των καταστροφών στη Θεσσαλία είναι τεράστιο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί και συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Συνεπώς, η ανάγκη ανασυγκρότησης τόσο της Θεσσαλίας όσο και του Έβρου που επλήγησαν αντίστοιχα από τις πλημμύρες από τις πυρκαγιές, να αναγκάζουν την κυβέρνηση να κατευθύνει πόρους, όπως είπε, προς τη στήριξη των κατοίκων τους αλλά και την ανοικοδόμηση των υποδομών τους. Ήδη, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι δεν θα υπάρξει παράταση του Μαρτίου έως το τέλος του έτους, ενώ το επίδομα στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά θα καταβληθεί τον Ιανουάριο. Ωστόσο, όποιο περιθώριο δίνει ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός, θα διατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, με φειδώ ωστόσο, προς τους πλέον αδύναμους, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην πίεση του πληθωρισμού. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης έχει ήδη νομοθετηθεί και πως πρέπει να κρατηθεί το τιμόνι σταθερό με στόχο για το πλεόνασμα από 0,7 έως 1% του ΑΕΠ. Ο πρωθυπουργός αναμένεται στην ομιλία του να τονίσει ότι βασικό διακύβευμα παραμένει η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, όχι μέσα ωστόσο από επιδόματα, αλλά μόνιμες αυξήσεις που θα προκύπτουν από την ανάπτυξη και τη μείωση της φορολογίας.

Πηγή: ertnews.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Οι «παλιοί» κινδυνεύουν με λουκέτα σε καφέ – μπαρ, εστιατόρια
Τα τεράστια λάθη με τις κλίμακες που προτείνει θα φέρουν λουκέτα, τονίζει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού...
Θεσσαλονίκη: Οι «παλιοί» κινδυνεύουν με λουκέτα σε καφέ – μπαρ, εστιατόρια
Όλοι οι άνθρωποι του Αγγελούδη: Οι 14 + 11 και τα πρόσωπα «κλειδιά» του νέου δημάρχου
Ποιοι είναι οι άνθρωποι που θα κληθούν να αναλάβουν τις αντιδημαρχίες στο δήμο Θεσσαλονίκης υπό τον Στέλιο Αγγελούδη
Όλοι οι άνθρωποι του Αγγελούδη: Οι 14 + 11 και τα πρόσωπα «κλειδιά» του νέου δημάρχου
Θεσσαλονίκη: Μία νοσηλεύτρια για 30 ογκολογογικούς ασθενείς στο Θεαγένειο
Προσλήψεις προσωπικού ζητούν οι εργαζόμενοι που κάνουν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου
Θεσσαλονίκη: Μία νοσηλεύτρια για 30 ογκολογογικούς ασθενείς στο Θεαγένειο