Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μαρινάκης: Θέλουμε αντιπαράθεση με τον Κασσελάκη, αλλά με πραγματικά δεδομένα

Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για το λουκέτο στο ΟΑΚΑ, τον Στέφανο Κασσελάκη και τα αντιπλημμυρικά έργα στις πληγείσες περιοχές

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο MEGA αναφέρθηκε στο κλείσιμο του ΟΑΚΑ, στις πρόσφατες πλημμύρες, αλλά και στην εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το γεγονός ότι ανακτήθηκε η επενδυτική βαθμίδα, και ότι η χώρα μας είναι η πρώτη στον κόσμο σε μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ, το γεγονός ότι είμαστε δεύτεροι σε ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, είναι σημαντικά νέα. Όχι γιατί είναι δείκτες, που από μόνοι τους αφορούν τους πολίτες, αλλά είναι σημαντικά νέα, γιατί όλες αυτές είναι προϋποθέσεις για τη μείωση των συνεπειών, όσο το δυνατόν περισσότερο, μιας παγκόσμιας κρίσης», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Mega ο Παύλος Μαρινάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η χώρα μας έχει τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη καθώς υποχώρησε ο γενικός πληθωρισμός στο 2,4%, δυο μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Όμως, ο δείκτης ο οποίος επιμένει, είναι ο επιμέρους δείκτης "τρόφιμα, αλκοολούχα ποτά και καπνικά", ο οποίος έπεσε στο 8,8% στην πρώτη εκτίμηση. Αυτό τι σημαίνει; Δεν σημαίνει ότι μειώνονται πλέον οι τιμές, αλλά ότι αυξάνονται με μικρότερο ρυθμό. Γιατί φαίνεται, λοιπόν, ότι υποχωρούν οι δείκτες; Γιατί σε μια παρατεταμένη εισαγόμενη κρίση, μια σειρά από πρωτοβουλίες της κυβέρνησης φαίνεται ότι αποδίδουν», υπογράμμισε, ενώ είπε ότι το κυριότερο είναι μόνιμες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της αύξησης των αποδοχών.

Μαρινάκης για ελέγχους στην αγορά

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε αναλυτικά σε αυτές όπως και στους διαρκείς ελέγχους στην αγορά και στην επιβολή προστίμων. Επιπλέον μίλησε και για τις έκτακτες στηρίξεις όπως «το καλάθι του νοικοκυριού», το market pass και το επίδομα θέρμανσης.

«Όποιος πει ότι όλα αυτά λύνονται με 2-3 νομοθετικές παρεμβάσεις ή αυτοί που αύξαναν φόρους με 2-3 μειώσεις φόρων - και το λένε μάλιστα σε μας που μόνο μειώσαμε και καταργήσαμε φόρους - και όλα αυτά λύνονται μαγικά, τότε κοροϊδεύουν τον κόσμο», συμπλήρωσε.

Μαρινάκης για το κλείσιμο του ΟΑΚΑ

Για την αναστολή λειτουργίας του ΟΑΚΑ δήλωσε πως βασίζεται σε στατική μελέτη από ιδιωτική εταιρεία και πως θα ακολουθήσει και δεύτερη μελέτη από το ΤΕΕ και το ΕΜΠ, ούτως ώστε να διαπιστωθεί αν και εφόσον ισχύουν αυτά τα οποία έχουν βγει ως πορίσματα, με βάση τα στοιχεία.

«Δεν υπήρξε κάποια ολιγωρία από την κυβέρνηση. Το κράτος, εν προκειμένω το ΟΑΚΑ, η διοίκηση του συγκεκριμένου οργανισμού, καλείται να εφαρμόσει όσα υποδεικνύουν οι ειδικοί. Δεν έχει τη δυνατότητα, αυτή τη στιγμή, το κράτος να αμφισβητήσει ή να διαψεύσει μια επιστημονική μελέτη και αυτός είναι ο λόγος που οδηγηθήκαμε στην αναστολή λειτουργίας. Το μόνο που μπορεί να κάνει - και θα το κάνει - είναι να επαναξιολογήσει την κατάσταση και να δει την καλύτερη δυνατή λύση για την ασφάλεια των πολιτών», ανέφερε ξεκαθαρίζοντας πως είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να μπει, σε καμία περίπτωση, σε κίνδυνο η ασφάλεια των πολιτών.

Μαρινάκης για την αντιπαράθεση του με τον Στέφανο Κασσελάκη

Αναφερόμενος στην αντιπαράθεσή του με τον Στέφανο Κασσελάκη δήλωσε πως «για άλλα πράγματα κατηγορήσαμε τον κ. Κασσελάκη, για άλλα πράγματα μας απάντησε». Και πρόσθεσε: «Μας απάντησε γιατί του είπαμε ότι θα φτιάξει πρόγραμμα από τα μέλη του. Προφανώς και καλά θα κάνει να φτιάξει πρόγραμμα με τα μέλη του. Αυτή τη φορά απλά ας το κοστολογήσει, γιατί έχει νομοθετηθεί και η σχετική κοστολόγηση. Εμείς θέλουμε πολιτική αντιπαράθεση και με τον κ. Κασσελάκη και με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επί τη βάσει πραγματικών δεδομένων».

Για το ζήτημα της αντικατάστασης μελών της ΑΔΑΕ και τα περι θεσμικών παρεμβάσεων που κατηγορεί η αντιπολίτευση την κυβέρνηση, ο κ. Μαρινάκης απάντησε τα εξής: «Εδώ, έχουμε το εξής φοβερό. Έρχεται η Βουλή, εκκινεί την προβλεπόμενη διαδικασία από τον νόμο - δεν το έκανε αυτό η κυβέρνηση εξωθεσμικά - και λέει: Έχουμε τη θητεία μελών που έχει λήξει και πρέπει να αντικατασταθούν, έναν χρόνο μετά. Και μάλιστα και κάποιοι και λίγο περισσότερο. Ανακοινώνεται αυτή η διαδικασία, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος. Την επόμενη ημέρα συγκαλείται η Ανεξάρτητη Αρχή να συνεδριάσει. Και τρεις ημέρες μετά εγκαλεί την κυβέρνηση ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης γιατί αντικαθίστανται μέλη που έχει λήξει η θητεία τους. Εγώ δεν ξέρω τι αντιπροτείνει ο κ. Ανδρουλάκης, πραγματικά - και μας ενημερώνει, μάλιστα, και για ένα επικείμενο πρόστιμο, που δεν καταλαβαίνω από πού το γνωρίζει. Ουσιαστικά, ο κ. Ανδρουλάκης πήγε να κάνει άλλη μια φορά στείρα αντιπολίτευση, μια, ουσιαστικά, αντιπολίτευση η οποία παραπέμπει σε άλλο κόμμα, που δεν νομίζω ότι προσφέρει ούτε στον τόπο ούτε σε κανέναν. Και μας είπε κάτι το οποίο δεν μπορούμε να καταλάβουμε από πού το ήξερε. Εν πάση περιπτώσει, η διαδικασία ολοκληρώθηκε όπως προβλέπει ο νόμος και το Σύνταγμα».

Μαρινάκης για τα αντιπλημμυρικά έργα

Για τις υποδομές στη Θεσσαλία και τα αντιπλημμυρικά έργα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως όσα έργα έγιναν μετά τον Ιανό άντεξαν αλλά υπάρχουν και άλλα διαχρονικά που τώρα πρέπει να γίνουν ακόμα καλύτερα. Ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως έχει ξεκινήσει, νωρίτερα και από τον Ιανό, η καταβολή των αποζημιώσεων και πως σημασία έχει οι άνθρωποι αυτοί να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στην κανονικότητα της ζωής τους. «Αυτό, λοιπόν, είναι για το οποίο εργάζεται η κυβέρνηση. Είναι εύκολη η διαδικασία; Όχι. Γιατί οι αιτήσεις οι οποίες έχουν υποβληθεί δεν έχουν προηγούμενο, ούτε με τον Ιανό, ούτε με μεγάλα φαινόμενα πυρκαγιάς. Εδώ πρέπει να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα και να τελειώσει όλο αυτό, ως προς την αποζημίωση και τα έργα τα οποία θα γίνουν, να γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», πρόσθεσε επισημαίνοντας πως είναι σημαντικό που πλέον η Ελλάδα δεν είναι το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης για τα οικονομικά.

Μαρινάκης για το πετρέλαιο θέρμανσης

Για το πετρέλαιο θέρμανσης και τα μέτρα στήριξης των πολιτών ο κ. Μαρινάκης δήλωσε: «Χωρίς να χρεώνουμε τις επόμενες γενιές, χωρίς να χρεώνουμε τη χώρα μας, χωρίς να εκτροχιάζουμε τα δημόσια οικονομικά, έχουμε αποδείξει, σε πολύ δύσκολες περιόδους, ότι όποτε υπάρχει πλεόνασμα το δίνουμε, το ξανά λέω, δίκαια και σε όλους. Όμως, φαίνεται ότι αποδίδουν πολύ περισσότερο, με βάση τις υποχωρήσεις των δεικτών, τα μόνιμα μέτρα τα οποία ήδη έχουμε ψηφίσει. Σκεφτείτε ότι ζούμε σε μία χώρα που όλοι λέγανε διαχρονικά "εντάξει, ρε παιδί μου και ένα από τα δέκα που λέει, να κάνει". Το 50% όσων είπαμε προεκλογικά ψηφίστηκαν και θα ψηφιστούν και θα εφαρμοστούν όλα».

Αναφερομενος στα φαινόμενα αισχροκέρδειας είπε πως πάντοτε υπάρχουν και κάποιοι σε μία κρίση που καιροφυλακτούν για να κερδοσκοπήσουν.

«Χθες ανακοίνωσε ο υπουργός για ένα μεγάλο πρόστιμο σε μία εταιρεία η οποία παρέβη τον νόμο για το μέγιστο περιθώριο κέρδους. 'Αλλες εταιρείες έκαναν εικονικές εκπτώσεις, εταιρεία όχλησης για οφειλές, ενοχλούσε έναν πολίτη επανειλημμένως και της επέβαλε πρόστιμο η αρμόδια Αρχή, καθώς ο οφειλέτης είχε προχωρήσει σε ρύθμιση και την τηρούσε. Δυστυχώς, θα υπάρχουν εκείνοι που παρανομούν. Ευτυχώς, υπάρχει Κράτος και Πολιτεία που δεν εξαιρεί κανέναν, ούτε μεγάλες εταιρείες, ούτε πολύ μεγάλες εταιρείες. Τα πρόστιμα που μπήκαν στις εταιρείες διανομής φαγητού, τα πολλά πρόστιμα που μπήκαν - πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρώ - για όλες αυτές τις παραβάσεις και τα αδικαιολόγητα κέρδη και όλα τα υπόλοιπα, τα οποία ελέγχει και επιβάλλει πρόστιμα στη συνέχεια το Κράτος.

Αν θέλουν, λοιπόν, κάποιοι να έχουν πρόστιμα μεγαλύτερα από τα κέρδη που παρανόμως, με βάση σε όσα προβλέπονται, βγάζουν, ας συνεχίσουν. Εμείς είμαστε εδώ με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, κανένας δεν θα ξεφύγει», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ