Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κεραμέως για Δήμοσιο: «Βάζουμε φίλτρα αξιοκρατίας, διαφάνειας, αντικειμενικότητας»

Τι είπε η Νίκη Κεραμέως για το νέο νομοσχέδιο που προβλέπει αλλαγές στις διοικήσεις του Δημοσίου

Με την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, να τονίζει ότι η Πολιτεία «θέλει τους καλύτερους για επικεφαλής στις καίριες θέσεις του δημόσιου τομέα» και την αντιπολίτευση να εκφράζει ενστάσεις, ξεκίνησε στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή η συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου για το νέο πλαίσιο Επιλογής Διοικήσεων των Φορέων του Δημοσίου και Ενίσχυση της Αποτελεσματικότητάς τους.

Από την αρχή της ομιλίας της, η κυρία Κεραμέως έσπευσε να αναφερθεί στους στόχους του νομοσχεδίου λέγοντας πως κύρια επιδίωξή του είναι να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και το αίσθημα δικαίου προς το Κράτος, να σηματοδοτηθεί η αλλαγή νοοτροπίας στη δημόσια διοίκηση και να «ξαναχτιστεί» η σχέση σεβασμού με τους πολίτες. «Να είναι βέβαιοι, όλες και όλοι, ότι σεβόμαστε τα χρήματα του φορολογούμενου, σεβόμαστε την ανάγκη τους για ποιοτική εξυπηρέτηση, σεβόμαστε την απαίτησή τους για διαφάνεια και αξιοκρατία», υπογράμμισε η αρμόδια υπουργός, παρουσιάζοντας στην Επιτροπή το νέο Πλαίσιο επιλογής Διοικήσεων Φορέων του Δημοσίου.

«Προτείνεται ένα νέο, ευέλικτο και πιο στοχευμένο σύστημα επιλογής και αξιολόγησης των Διοικήσεων των Φορέων του δημόσιου τομέα, το οποίο εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για μεταρρυθμιστικές τομές στη Δημόσια Διοίκηση, με στόχο την βέλτιστη αξιοποίηση του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού μας, των γνώσεων και της εμπειρίας του, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε πιο ποιοτικές, πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες στους πολίτες είπε η κυρία Κεραμέως και τόνισε ότι εισάγει σειρά καινοτομιών και κινείται σε δύο άξονες, τόνισε, σημειώνοντας ότι αφ’ ενός, αναβαθμίζει τη διαδικασία επιλογής των διοικήσεων, αφ’ ετέρου διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο στοχοθεσίας και αξιολόγησης.

Ως προς το σκέλος επιλογής διοικήσεων φορέων του Δημοσίου, αναλυτικά ενημέρωσε ότι:

– Η διαδικασία υπάγεται πλέον στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, για ενίσχυση της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας.

– Οι Φορείς ομαδοποιούνται, ανάλογα με το εύρος και το είδος των αρμοδιοτήτων τους και οι διαδικασίες διαφοροποιούνται πχ για την επιλογή επικεφαλής φορέα εθνικής εμβέλειας και φορέα τοπικής εμβέλειας.

• Αυξάνονται οι απαιτήσεις για τυπικά προσόντα. Όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να κατέχουν υποχρεωτικά πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, πολύ καλή ή καλή, κατά περίπτωση, γνώση ξένης γλώσσας και ανά περίπτωση εργασιακή εμπειρία με συνάφεια στο αντικείμενο ενδιαφέροντός τους.

• Διεξάγεται τεστ δεξιοτήτων των υποψηφίων για συγκεκριμένες ομάδες φορέων. Διασφαλίζεται, έτσι, η καταλληλότητα των υποψηφίων για τις προκηρυσσόμενες θέσεις, καθώς διακριβώνεται με αξιόπιστο και αντικειμενικό τρόπο ότι μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

• Εξορθολογίζονται οι διαδικασίες επιλογής. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι προγραμματίζεται να εκδοθεί μία ενιαία προκήρυξη για τους 120 διοικητές νοσοκομείων αντί για 120 ξεχωριστές προκηρύξεις και 120 ξεχωριστές διαδικασίες. Με τον τρόπο αυτό εξοικονομούνται ανθρώπινοι πόροι, εργατοώρες, χρόνος και δημόσιο χρήμα.

Ως προς τον δεύτερο άξονα του νομοσχεδίου, ο οποίος εδράζεται στη σταθερή στοχοθεσία και αξιολόγηση για τις νέες Διοικήσεις Φορέων του Δημοσίου, προβλέπεται:

• Η κατάρτιση ετησίων σχεδίων δράσης για κάθε Φορέα, τα οποία περιλαμβάνουν προγραμματισμό δράσεων, καινοτομίες, ποιοτικούς και συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους, τα οποία θα εγκρίνονται από τον αρμόδιο υπουργό

• Οι Διοικήσεις να υπογράφουν συμβόλαιο απόδοσης, το οποίο θα αναφέρει συγκεκριμένες δράσεις και στόχους και το οποίο θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του εποπτεύοντος Υπουργείου.

• Αξιολόγηση Διοικήσεων σε ετήσια βάση και, ανάλογα με την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, να δίνεται η δυνατότητα ανταμοιβής – bonus παραγωγικότητας, ενώ ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να αποφασίσει την άμεση λήξη της θητείας τους σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί.

• Εργαζόμενοι στους φορείς, προϊστάμενοι οργανικών μονάδων, να μπορούν να υποβάλουν τη γνώμη τους για την απόδοση του επικεφαλής και οι γνώμες αυτές θα λαμβάνονται υπόψη από τον Υπουργό, στο πλαίσιο της ετήσιας αξιολόγησης.

Καταληκτικά στην ομιλία της η υπουργός Εσωτερικών, υπογράμμισε ότι αυτό το νομοσχέδιο μηνυματοδοτεί εντός και εκτός Ελλάδας ότι οι καλύτεροι μπορούν να τεθούν επικεφαλής στις καίριες θέσεις του δημόσιου τομέα «ότι μας ενδιαφέρει να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη και όχι να διορίσουμε τον πολιτευτή, ότι το Κράτος μπορεί και θέλει να είναι σύγχρονο, καινοτόμο, ορθολογικό, δίκαιο». «Ας ξεπεράσουμε κόμματα και χρώματα» είπε και κάλεσε το πολιτικό σύστημα της χώρας “να στείλουμε ένα μήνυμα ότι η Πολιτεία θέλει τους καλύτερους στις καίριες αυτές θέσεις ευθύνης, ότι επιλέγουμε να βάλουμε όλοι μαζί πρόσθετα φίλτρα αξιοκρατίας, διαφάνειας, αντικειμενικότητας για ένα καλύτερο Δημόσιο, για μία καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τέλος στις φήμες βάζει το Παλάτι – Η Κέιτ Μίντλετον θα αναρρώνει ως το Πάσχα
Νεότερη ενημέρωση θα υπάρξει μόνο αν υπάρχουν σημαντικά νέα, αναφέρουν κύκλοι του Παλατιού, θέλοντας να βάλουν τέλος σε έναν κύκλο διαδόσεων και...
Τέλος στις φήμες βάζει το Παλάτι – Η Κέιτ Μίντλετον θα αναρρώνει ως το Πάσχα
Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας – Γερμανίας στον τομέα της ναυτιλίας
Ο κ. Στυλιανίδης συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον γερμανό ομόλογό του στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στη γερμανική πρωτεύουσα
Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας – Γερμανίας στον τομέα της ναυτιλίας