Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μητσοτάκης κατά ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για Χαμάς: «Είστε εκτός κλίματος, να διαβάσετε»

Ανέβηκαν οι εντάσεις στη Βουλή ανάμεσα στον Πρωθυπουργό με τον Σωκράτη Φάμελλο και Νίκο Ανδρουλάκη για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής απάντησε σε αυστηρό τόνο στους Σωκράτη Φάμελλο και Νίκο Ανδρουλάκη, στην κριτική που άσκησαν στην κυβέρνηση για τη στάση που κράτησε στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας, διαχωρίζοντας την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, όπως είπε, από τον παλαιστινιακό λαό και τονίζοντας πως η στρατιωτική αντίδραση του Ισραήλ θα πρέπει να λάβει υπ' όψιν το διεθνές δίκαιο.

Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και ζημιώνει τον παλαιστινιακό λαό

«Διαχωρίσαμε τη Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό. Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και ζημιώνει τον παλαιστινιακό λαό και πρέπει να ηττηθεί», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ζήτησε «ανθρωπιστικές παύσεις και διακοπή των επιχειρήσεων για να υποστηριχθούν οι άμαχοι της Γάζας, καθώς η επίθεση έχει κλιμακωθεί πολύ πέρα από μια λελογισμένη αντίδραση μετά την επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Σωκράτη Φάμελλο και τον Νίκο Ανδρουλάκη, είπε «στο Κάιρο είδα τον πρόεδρο Αμπάς και συνομίλησα και στο τηλέφωνο μαζί του, κύριε Φάμελλε και κύριε Ανδρουλάκη». Σημειώνεται πως νωρίτερα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είχε κατηγορήσει τον πρωθυπουργό πως συνάντησε μόνο τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και όχι τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην εμπόλεμη περιοχή.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασης της Ελλάδας να απέχει από το ψήφισμα του ΟΗΕ που ζητούσε κατάπαυση του πυρός, χωρίς καμία αναφορά στη Χαμάς. «Και ναι, δεν ψηφίσαμε το ψήφισμα του ΟΗΕ, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, γιατί δεν ήταν ισορροπημένο και δεν εναρμονιζόταν με τα εθνικά συμφέροντα -δηλαδή σεβασμό στη στρατηγική σχέση με το Ισραήλ αλλά και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και να μη χάνονται αδικαιολόγητα ανθρώπινες ζωές στη Γάζα», είπε.

«Κύριε Ανδρουλάκη, να διαβάσετε λίγο περισσότερο, αλλιώς είστε εκτός κλίματος»

Κλείνοντας το θέμα της Γάζας ο πρωθυπουργός έκανε επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη. «Και αλήθεια, κ. Ανδρουλάκη, ήρθατε και μας είπατε για τη μεγάλη πολιτική παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ. Και αναφερθήκατε στις εποχές του Ανδρέα Παπανδρέου και του Γιάσερ Αραφάτ, τη δεκαετία του ’80, ισχυριζόμενος τι; Ότι ήταν ισορροπημένες οι σχέσεις της χώρας τότε με την ευρύτερη γειτονιά μας;

»Διότι θέλω να σας θυμίσω -γιατί δεν τα θυμάστε μάλλον καλά- ότι επί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα η οποία δεν είχε αναγνωρίσει επίσημα το κράτος του Ισραήλ. Και αυτό εσείς έρχεστε και ισχυρίζεστε τώρα, κάνοντας αναφορά σε εκείνη την περίοδο, ότι ήταν ισορροπημένη πολιτική. Ή δεν τα ξέρετε, λοιπόν, οπότε καλά θα κάνετε να ενημερωθείτε και να διαβάσετε λίγο περισσότερο για την ιστορία του κόμματός σας ή πολύ απλά είστε εκτός θέματος κάνοντας αυτή τη συγκεκριμένη αναφορά.

»Προσέξτε, δεν αναφέρθηκα σε άλλους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ που τήρησαν μια πιο ισορροπημένη στάση. Το κράτος του Ισραήλ αναγνωρίστηκε με απόφαση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τον Απρίλιο του 1990 και ήμασταν η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ. Και εσείς επανέρχεστε σε αυτή την περίοδο. Τι να σας πω τώρα; Από εκεί και πέρα, ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του».

Νέα επίθεση σε Φάμελλο και Ανδρουλάκη: Τα ίδια λέγατε και πριν τις εκλογές και πήρατε 17% και 12%

Συνεχίζοντας τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απάντησε σε ΣΥΡΙΖΑ και σε ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τις υποκλοπές και την ΑΔΑΕ. «Ακούω την επιχειρηματολογία των κ.κ. Φάμελου και Ανδρουλάκη και μου θυμίζει τον πρώτο δίσκο των εφηβικών μας χρόνων. Η ίδια μουσική: μονοθεματική εμμονή του κ. Ανδρουλάκη με θέματα κράτους δικαίου, επαναφορά των υποκλοπών. Ο κος Φάμελος να μιλά για «Μητσοτάκης ΑΕ» κλπ. Αλλάξτε τροπάριο, διευρύνετε τη γκάμα σας. Ο κ.Φάμελλος λέει ότι αποκλείνουμε από την Ευρώπη και για Μητσοτάκης ΑΕ. Τα ίδια λέγατε και πριν τις εκλογές και τότε η ΝΔ πήρε 41% εσείς πήρατε 17% και εσείς 12%. Αλλάξτε, διευρύνετε την γκάμα σας», είπε ο πρωθυπουργός.
«Η κάλπη δεν ξεπλένει ένα ενδεχόμενο αδίκημα, είναι δουλειά της Δικαιοσύνης να το ερευνήσει. Που ξέρατε ότι η ΑΑΔΕ θα βάλει πρόστιμο; Είναι ανεξάρτητη αυτή η αρχή ή σουρωτήρι; Πόσους μήνες είχε λήξει η θητεία των μελών της ΑΑΔΕ; Εννιά; Η Ελλάδα στα θέματα κράτους δικαίου σύμφωνα με την Ευρώπη σημειώνει διαρκή πρόοδο», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Κύριε Ανδρουλάκη προέρχεστε από την Ευρωβουλή και γνωρίζετε πως υπάρχει ένα τελικός κριτής και αυτή είναι η ευρωπαϊκή επιτροπή. Η Ελλάδα στα θέματα κράτους δικαίου σημειώνει συνεχή πρόοδο, λέει η Κομισιόν. Τώρα τι λέτε εσείς και τι λέει ο κ. Ράμμος;».

Κλέινοντας τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Αθήνα με τη συμμετοχή των τραπεζιτών της ευρωζώνης. «Η Ελλάδα εισέπραξε κολακευτικά σχόλια από τους τραπεζίτες της Ευρωζώνης από αυτούς που ευθύνονται και για το βαρύ κλίμα λιτότητας που έζησε η χώρα και όλοι αναγνωρίζουν την πρόοδο της χώρας, με τη μείωση της ανεργίας, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Αφού λέτε ότι είναι τόσο φυσιολογικό και τόσο εύκολο γιατί δεν το κάνανε οι προηγούμενοι;», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κλείνω με τη μνημειώδη φράση του κυρίου Φάμελλου που μας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στη μεγαλοθυμία του αναρωτήθηκε πως κρατήσαμε τους διοικητές στα νοσοκομεία. Να θυμάστε αυτά που έχετε κάνει εσείς, καθώς με νόμο είχατε παύσει τους διοικητές!», είπε ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζοντας το νόμο του Παναγιώτη Κουρουμπλή επί ΣΥΡΙΖΑ.

Φάμελλος: Ντροπή ο Ελληνας πρωθυπουργός να συναντά μόνο τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και όχι τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης

Στην ομιλία του, νωρίτερα, ο πρόεδρος τη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στο ζήτημα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, στις υποκλοπές και στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ για την αλλαγή στον τρόπο επιλογής διοικήσεων στο δημόσιο, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση.
«Είναι στρατηγικό λάθος με επικίνδυνες προεκτάσεις για τη χώρα και κυρίως ντροπή για τον ελληνικό λαό ο Έλληνας πρωθυπουργός να μην ακολουθεί την ισορροπημένη στάση της Γαλλίας, της Ισπανίας της Πορτογαλίας και πολλών άλλων χωρών, να συναντά μόνο τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και όχι τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης, να δηλώνει πως ο, τι και αν συμβεί, πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρώπινο κόστος και ότι η ανθρωπιστική εκεχειρία πρέπει να επιβληθεί όταν είναι απαραίτητη, να μην καταδικάζει τον θάνατο αμάχων στην Μονή Αγίου Πορφυρίου και να απέχει από ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός».
«Το συμφέρον της Ελλάδας επιβάλλει να προωθεί την ειρήνη, την σταθερότητα και το διεθνές δίκαιο στην περιοχή της. Όχι να βασιζόμαστε σε μια μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική του δεδομένου συμμάχου, εις βάρος των συμφερόντων και των αρχών της χώρας μας», είπε ο κ. Φάμελλος.

Ανδρουλάκης: Στις πόσες χιλιάδες θύματα παιδιά και αμάχους πρέπει να ψηφίσουμε υπέρ της ανθρωπιστικής εκεχειρίας;

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη θέση της Ελλάδας στον πόλεμο.

«Για μας η καταδίκη της Χαμάς είναι ανεπιφύλακτη. Δεν είναι μόνο τρομοκρατική οργάνωση αλλά η βαρβαρότητα της οργάνωσης αυτής είναι πέρα από την ανθρώπινη φύση, με πρακτικές ισλαμικού κράτους. Την καταδικάζουμε τη βαρβαρότητα. Όμως οφείλουμε καθολικά να περιφρουρούμε τις ανθρώπινες αξίες, χωρίς ζύγι συσχετισμών. Την προστασία αμάχων και παιδιών. Ο ανθρωπισμός δεν μπορεί να είναι σε εξαίρεση. Η χώρα απείχε από το ψήφισμα για την άμεση εκεχειρία! Στις πόσες χιλιάδες θύματα παιδιά και αμάχους πρέπει να ψηφίσουμε υπέρ της ανθρωπιστικής εκεχειρίας ; Το ΠΑΣΟΚ καλλιέργησε επαφές με τον αραβικό κόσμο! Πετύχαμε η Ελλάδα να γίνει πρότυπο και συνώνυμο αρχών και αξιών. Η παράταξη αυτή είναι που δεν εμπόδισε και εργάστηκε να υπάρχει στρατηγική σχέση με το Ισραήλ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου. Συμμαχία που πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει. Μπορούμε να σταθούμε σωστά από τη σωστή πλευρά της ιστορίας υπηρετώντας τον ανθρωπισμό και τις αξίες μας και όχι να κάνετε διχαστικά επικοινωνιακά παιχνίδια. Έχει δικαίωμα το Ισραήλ στην Αμυνα, αλλά η χώρα μας να σταθεί στον ΟΗΕ στη πλευρά σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έτσι έμαθε η χώρα μας στη μεταπολίτευση έτσι οφείλουν να εργάζονται τα κόμματα».

Πηγή: iefimerida.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους