Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μητσοτάκης-Σολτς: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο Βερολίνο – Οι κοινές δηλώσεις (LIVE)

Με τον καγκελάριο της Γερμανίας συναντήθηκε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της επίσκεψής του

Ολοκληρώθηκε στο Βερολίνο η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. Αυτή την ώρα, οι δύο πολιτικοί κάνουν κοινές δηλώσεις.

Δείτε τις δηλώσεις:

Ο Όλαφ Σολτς ξεκίνησε με αναφορά στον πόλεμο στον Ισραήλ και το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα. Σημείωσε πόσο σημαντικό είναι η απελευθέρωση των ομήρων, απαιτούμε, είπε, την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Τασσόμαστε υπέρ της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η λύση για ειρήνη στην περιοχή είναι αυτή των δύο κρατών. Συζητήσαμε και για την κατάσταση στην Ουκρανία, που ακόμη μας απασχολεί. Παραμένει ένας τρομακτικός, θηριώδης πόλεμος. Συμφωνήσαμε ότι θα στηρίξουμε την Ουκρανία όσο είναι απαραίτητη. Μιλήσαμε για τη διεύρυνση της ΕΕ, απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις στις υπό ένταξη χώρες. Θα εργαστούμε προς μια καλύτερη λειτουργία και έτοιμη να αναλάβει δράση, ΕΕ. Αλλο ζήτημα η μετανάστευση. Οι παράτυπες αφίξεις αυξήθηκαν φέτος και η Γερμανία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Πρέπει να βρούμε κοινές λύσεις. Οι διμερείς μας σχέσεις είναι καλές και γίνονται καλύτερες

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι σχέσεις μας ισχυροποιούνται μέσω των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και στόχους για ένα καλύτερο μέλλον. Είχα έρθει τον Μάρτιο του 2020, πριν παγώσει όλη η ήπειρος για τον εφιάλτη του κορονοϊού. Τα νέα από την Ελλάδα πολύ πιο αισιόδοξα από τότε. Η Ελλάδα γράφει πλέον ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της. Η πατρίδα μου διαθέτει πλέον μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες στην Ευρώπη, στηρίζει διαθέσιμο εισόδημα πολιτών. Αναμένεται να καταρρίψουμε ρεκόρ επισκεπτών, το δημόσιο χρέος συνεχίζει να συρρικνώνεται, η Ελλάδα έχει την 1η θέση στην ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους, παγκοσμίως. Ακλόνητος ο προσανατολισμός μας στις μεταρρυθμίσεις και πολιτική σταθερότητα. Οι γερμανικές επιχειρήσεις πρωτεύουν μεταξύ των ξένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, είναι ο 3ος μεγαλύτερος πελάτης ελληνικών προϊόντων- θα είναι τιμώμενη χώρα στην επόμενη έκθεση Θεσσαλονίκης. Κινούμαστε στην πράσινη μετάβαση. Σταθερή γέφυρα μεταξύ μας οι πάνω από μισό εκατ. πολίτες που ζουν εδώ αρμονικά, η ελληνική κοινότητα.

Είναι πιθανό κράτη όπως η Ελλάδα να αντιμετωπίσουν νέες προσφυγικές πιέσεις, η Γερμανία γνωρίζει τις προσπάθειες να προστατεύσουμε τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Η αρωγή της Ευρώπης οφείλει να γίνει εντονότερη και να εκδηλωθεί πολύπλευρα και ολοκληρωμένα. Συζητήσαμε και για την ευρωπαϊκή διεύρυνση, αναφερθήκαμε στα περιφερειακά σχήματα συνεργασίας. Ο σεβασμός στο κράτος δικαίου αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής συνεργασίας.

Το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα, πρέπει να διεξάγεται με τους κανόνες του πολέμου. Διαχωρίσαμε τη Χαμάς από τον Παλαιστινιακό λαό. Βλέπουμε ανθρωπιστική κρίση, η Ελλάδα είναι έτοιμη να παίξει το ρόλο της. Οριστική λύση μπορεί να είναι μόνο πολιτική με την ίδρυση δύο κρατών, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο. Το ίδιο και για την Ουκρανία. Ως ευρωπαίοι εταίροι συζητήσαμε και Κυπριακό, κοινός στόχος να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ανέπτυξα στον καγκελάριο και την προσπάθεια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να επανέλθουν σε πιο ήρεμα νερά. Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του στα γερμανικά, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι δύο χώρες μπορούν να πετύχουν περισσότερα στο πνεύμα της συνεργασίας. Ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται, είμαστε φίλες χώρες, θα επιδιώξουμε περισσότερο τη συνεργασία.

Πηγή: skai.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ