Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χατζηδάκης: Πάνω από τους μισούς ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν ζημίες

«Δεν έχουμε αυταπάτες ότι με τις 11 πρωτοβουλίες θα αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή αλλά κάνουμε βήματα», είπε ο υπουργός Οικονομικών

Δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί η φοροδιαφυγή των ελευθέρων επαγγελματιών, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, προσθέτοντας πως πάνω από τους μισούς ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν ζημιές ή μηδενικό εισόδημα.

Σχετικά με το φορολογικό νομοσχέδιο ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι στο τεκμήριο ισχύει έκπτωση 50% για νησιά με 3.000 κατοίκους και χωριά μέχρι 500 κατοίκους. «Δεν έχουμε αυταπάτες ότι με τις 11 πρωτοβουλίες θα αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή αλλά κάνουμε βήματα. Υπάρχουν κίνητρα και εκπτώσεις, για παράδειγμα χτίζεις αφορολόγητο και αν είσαι μισθωτός έχεις έκπτωση μέχρι 5.000 αν μαζεύεις αποδείξεις Και να καταργήσουμε το ΦΠΑ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος φοροδιαφυγής», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Το 71% των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα κάτω από το εισόδημα του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, επανέλαβε. «Το 54% των ελεύθερων επαγγελματιών πέρσι δήλωσε ζημίες ή το πολύ μηδενικό εισόδημα και το 27% δηλώνει επί πέντε χρόνια συνεχώς ζημίες ή μηδενικό εισόδημα. Τίθεται λοιπόν ένα ερώτημα ειδικά για την τελευταία κατηγορία: Πώς ζουν;», διερωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης.

«Εργαζόμενος με τον κατώτατο μισθό βγάζει περισσότερο από τα αφεντικά του; Με συγχωρείτε, κάτι εδώ δεν κολλάει στην εξίσωση. Επομένως θέλω ο καθένας να βρεθεί να μπει στη θέση μου. Τόσα χρόνια, επαναλαμβάνεται το γνωστό, ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είναι τα υποζύγια της οικονομίας. Αν εμείς δεν αντιδράσουμε σε αυτό και πούμε δεν βαριέσαι, ας πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι περισσότερα απ’ ό,τι πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Θα ήταν κάτι κοινωνικώς αποδεκτό;», πρόσθεσε.

«Ξέρω ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ξεβολεύονται γιατί 30 χρόνια είχαν μάθει συγκεκριμένο φορολογικό τρόπο, αλλά ο καθένας από εμάς έχει τη συνείδησή του. Δεν μπορούσα να κλείνω τα μάτια από το φόβο του πολιτικού κόστους. Χρειάζεται να έχουμε θάρρος ειδικά αυτοί που λένε ότι έχουν νέες ιδέες», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Κάθε αστοχία και ακραία πρόβλεψη που δεν υπηρετεί τη κοινωνική δικαιοσύνη θα αντιμετωπιστεί, επεσήμανε. Από το 15% στόχος μας για το Φ.Π.Α. είναι να πέσει στο 9% το 2026 μέσω των πρωτοβουλιών που ανακοινώσαμε, πρόσθεσε. «Εκ των πραγμάτων το φορολογικό νομοσχέδιο δεν είναι οι πλάκες του Μωυσή και εμείς δεν είμαστε οι σοφές κεφαλές που λέμε την απόλυτη αλήθεια. Ο διάλογος και η διαβούλευση συνεχίζονται. Κάθε αστοχία και ακραία πρόβλεψη που δεν υπηρετεί τη κοινωνική δικαιοσύνη θα αντιμετωπιστεί», είπε ο κ. Χατζηδάκης και αναφερόμενος στην αντιπολίτευση ανέφερε:

«Θα περίμενε κανείς και από την αντιπολίτευση ερώτηση γιατί άλλη κυβέρνηση δεν προχώρησε σε τέτοιου είδους προσεγγίσεις και αρκετά νωρίτερα. Είπα για τη δική μας κυβέρνηση, τα μέτρα, τα νέα εργαλεία, την πρόοδο στο ΦΠΑ αλλά δεν υπάρχουν μόνο ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν είναι δεύτερης κατηγορίας.

» Το 4% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει το 50% του κλάδου. Παίρνουμε ως τεκμήριο αναφοράς τον κατώτατο μισθό είναι τόσο άδικο; Σήμερα υπάρχουν με το σύστημα που υφίσταται 21.000 ελεύθεροι επαγγελματίες στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης δηλαδή παίρνουν 200-4000 ευρώ κάθε μήνα από τον φορολογούμενο Είναι δίκαιο;», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Σε ερώτηση για το εάν το 2023 τελειώνουν συγκεκριμένοι δημοσιονομικοί κανόνες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών απάντησε ότι επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά ίσως «μπέρδεψε τα πράγματα απόφαση γερμανικού ομοσπονδιακού δικαστηρίου». Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε δρόμο δημοσιονομικής σταθερότητας, είπε ο υπουργός.

Για τον προϋπολογισμό και τις επικρίσεις ότι δεν αντιμετωπίζει την ακρίβεια, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε, μεταξύ άλλων: Είχαν την κακοτυχία όσοι επέκριναν να ακολουθήσει εντός δύο ωρών ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα έχει πετύχει συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους. Είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα έχει ανέβει πιο ψηλά οικονομικά και θα ανέβει περισσότερο κι αυτό φαίνεται από την αύξηση των επενδύσεων, την έκρηξη των εξαγωγών, τη συνεχή μείωση δημοσίου χρέους, την επίτευξη των στόχων ως προς το πλεόνασμα, τις συνεχείς αναβαθμίσεις από τους Οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, καθώς και από τη μείωση της ανεργίας. «350.000 περισσότεροι συμπολίτες μας δουλεύουν σε σχέση με το 2019 και του χρόνου εκατομμύρια Έλληνες ακριβώς επειδή η οικονομία αποδίδει, θα δουν αυξήσεις για δημοσίους υπαλλήλους, συντάξεις και αναπηρικά επιδόματα και αύξηση του αφορολόγητου για πολύτεκνες οικογένειες. Επίσης θα αυξηθεί κατά 20% ο προϋπολογισμός στην Υγεία και στην Παιδεία θα προστεθούν 255 εκατομμύρια ευρώ.

«Η πολιτική μας συνδυάζει δημοσιονομική σταθερότητα, προσέλκυση επενδύσεων και κοινωνική ευαισθησία», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Πηγή: ertnews.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ