Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βορίδης: Μέχρι αρχές Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Το χρονοδιάγραμμα για το σχέδιο νόμου έθεσε ο υπουργός Επικρατείας

 H μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας και οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι οι μεγάλοι στόχοι της κυβέρνησης για το 2024, όπως επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης παρουσίασε στον Real Fm το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για το σχέδιο νόμου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια κάνοντας λόγο για αλλαγή «ιστορικού χαρακτήρα», που είναι εμβληματική και πολύ σημαντική, καθώς βγάζει τη χώρα από αγκυλώσεις ετών και «εμμονές, κυρίως συνταγματικού χαρακτήρα».

Το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε διαβούλευση στις αρχές του έτους και θα έχει ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου 2024. «Ελπίζουμε να έχουν σηκωθεί οι διατάξεις στις αρχές του έτους για διαβούλευση και μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου να έχουν ψηφισθεί οι σχετικές διατάξεις. Οι οποίες θα επιτρέψουν να διαμορφώσουν πλαίσιο ώστε παραρτήματα αλλοδαπών πανεπιστημίων να λειτουργήσουν με τη μορφή μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ και να κάνουμε ένα βήμα - το όλο βήμα πρέπει να γίνει με τη συνταγματική αναθεώρηση. Αλλά να κάνουμε ένα πρώτο σημαντικό βήμα, ώστε να υπάρχει η λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά στον Real Fm.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις και για τα κρατικά πανεπιστήμια, όπως η δυνατότητα συνεργασίας με αλλοδαπά πανεπιστήμια και για τα ζητήματα της χρηματοδότησής τους και για τα ζητήματα της απελευθέρωσης κυρίως των ειδικών λογαριασμών κονδυλίων έρευνας. «Θα υπάρχει μια πολύ σημαντική βελτίωση στη λειτουργία των κονδυλίων έρευνας, θα προσελκύσουν πολύ σημαντικά ερευνητικά κεφάλαια προς τα κρατικά πανεπιστήμια», είπε.

Ο κ. Βορίδης, σημείωσε ότι κάποιος θα πρέπει να σκεφτεί ότι «είμαστε η μοναδική χώρα στον πλανήτη, - κομμουνιστικές χώρες έχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια - στην Ελλάδα έχουμε καταλήξει να είμαστε η μοναδική χώρα στον πλανήτη που δεν επιτρέπει τη λειτουργία αυτή». Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε λόγο για κάτι αντινομικό και βαθύτατα υποκρατικό, καθώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει ότι η λειτουργία των κολεγίων «οδηγεί στη χορήγηση πτυχίων που έχουν επαγγελματικά δικαιώματα αλλά δεν παρέχουν ακαδημαϊκά δικαιώματα. Τώρα έχουμε ένα χαμηλά ρυθμισμένο, για να μην πω αρρύθμιστο, πεδίο, αυτό των κολεγίων, το οποίο οδηγεί σε χορήγηση πτυχίων».

Όπως είπε, η μεταρρύθμιση θα λεύσει το πρόβλημα ότι «πάρα πολλά παιδιά, τα οποία σήμερα φεύγουν και πηγαίνουν στην Κύπρο, δεν θα πω μακριά, πηγαίνουν στη Βουλγαρία. Πηγαίνουν σε μη κρατικά πανεπιστήμια, σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δεν χρειάζεται να υποβάλλονται οι γονείς τους σε αυτό το έξοδο μετακινήσεων, διαβιώσεως, διατροφής, διδάκτρων, αλλά (τα παιδιά) θα μπορούν να κάνουν μια επιλογή εδώ».

Για τους γάμους των ομοφύλων

Όσον αφορά στην νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι από τον νομοθετικό προγραμματισμό που γνωρίζει, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, αν και το ζήτημα βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια και τον απόλυτο χειρισμό του πρωθυπουργού.

«Ξέρω ότι συζητείται στο δημόσιο διάλογο, το έχει κρατήσει ο πρωθυπουργός για να δει ποια είναι η χρονική στιγμή, κάτω από ποιες προϋποθέσεις, το ακριβές περιεχόμενο, τα διαδικαστικά κομμάτια, προκειμένου να εκδηλωθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία. Εγώ δεν έχω να προσθέσω κάτι, είναι κάτι το οποίο χειρίζεται προσωπικά ο πρωθυπουργός», είπε.

Για τη μεταρρύθμιση στην Υγεία

Ο κ. Βορίδης έδωσε έμφαση και στις μεταρρυθμίσεις στον χώρο της υγείας, λέγοντας ότι με απόφαση του πρωθυπουργού ενισχύεται οικονομικά το σύστημα υγείας. «Αυτό έχει εκφρασθεί και με τις αυξήσεις τις οποίες πήραν οι γιατροί και με την προτεραιοποίηση στις προσλήψεις που έχει πλέον το σύστημα υγείας», σημείωσε.

Επιπλέον, «η πολιτική βούληση έχει εκφραστεί με την αύξηση των δαπανών για την υγεία, πέρα από τις μισθολογικές αυξήσεις, οι οποίες αποκρυσταλλώθηκαν στον Προϋπολογισμό. Όλα αυτά φανερώνουν την ισχυρή πολιτική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κατεύθυνση αναμόρφωσης του συστήματος υγείας».

Πηγή: protothema.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ