Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση στοχοποιεί συλλήβδην τη νεολαία

Τι επεσήμανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή στις 31 Ιανουαρίου 2024 επί του νομοσχεδίου για την «οπαδική βία», πραγματοποιώντας μια ιδιαίτερη αναφορά, επισήμανε ότι η κυβέρνηση «πιστεύει ότι την βολεύει ιδεολογικά να τσουβαλιάζει εντελώς ανόμοια πράγματα κάτω από την ταμπέλα της "βίας", της "παρανομίας", για να στοχοποιεί συλλήβδην όλη τη νεολαία και κυρίως όσους αγωνίζονται ενάντια στην ανάλγητη πολιτική της».

«Τις τελευταίες μέρες μάλιστα, η κυβέρνησή σας και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης, δίνετε τα ρέστα σας. Φτάσατε στο σημείο να ονομάζετε τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, "παράνομες πράξεις" και πως μια τέτοια συλλογική απόφαση των φοιτητών είναι το ίδιο με τη "ληστεία" του διπλανού μπακάλικου. Ντροπή!» πρόσθεσε. «Με τέτοιους μπακαλίστικους λαϊκισμούς δεν θα τα βγάλετε εύκολα πέρα με τη νεολαία που είναι ό,τι πιο ελπιδοφόρο διαθέτει αυτός ο τόπος. Είστε βαθιά γελασμένοι αν νομίζετε ότι με τις αισχρές συκοφαντίες κατά όσων αγωνίζονται θα τη βγάλετε τελικά καθαρή! Το μόνο που δείχνετε είναι αδυναμία και δεν πρόκειται να πετύχετε τίποτα. Γιατί οι φοιτητές, όπως και οι αγρότες, έχουν δίκιο και εσείς έχετε άδικο. Γι' αυτό και θα χάσετε» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

«Έχουν δίκιο οι φοιτητές οι οποίοι μαζί, μέσα από πρωτόγνωρες μαζικές συνελεύσεις, τα μεγάλα συλλαλητήρια, εναντιώνονται, με τις μορφές που εκείνοι κάθε φορά επιλέγουν, στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Έχουν δίκιο, γιατί ζητούν πτυχία με αξία και όχι πτυχία σε τιμοκατάλογο. Γιατί ζητούν να στηριχθούν επιτέλους τα δημόσια πανεπιστήμια, οι πραγματικές ανάγκες τους, κόντρα σε ό,τι επιβάλει η παραπέρα υποβάθμιση των σπουδών τους» τόνισε.

«Έχουν δίκιο και οι αγρότες, οι οποίοι αγωνίζονται με τα μπλόκα τους σε όλη την Ελλάδα ενάντια στο ξεκλήρισμά τους από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ. Διεκδικούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, 100% αποζημιώσεις για τις ζημιές, μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτερες εγγυημένες τιμές» ανέφερε στη συνέχεια.

Εγκάλεσε την κυβέρνηση για «τακτική διαστρέβλωσης της πραγματικότητας» καθώς, όπως είπε, «πετάτε στην εξέδρα τις ευθύνες σας για την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, μιλώντας για "εισαγόμενο" πρόβλημα. Προσπαθείτε να κρύψετε ότι η ουσία, η αιτία πίσω από τις τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια, είναι η πολιτική της "πράσινης μετάβασης", την οποία υπηρετείτε εσείς, αλλά και όλα τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν την προηγούμενη περίοδο. Μας λέτε, ότι τα προβλήματα των αγροτών είναι πανευρωπαϊκά, για αυτό βγαίνουν τα τρακτέρ σε όλη την Ευρώπη. Κανείς δεν λέει το αντίθετο. Ακριβώς αυτό συμβαίνει, αυτό λέμε κι εμείς...».

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ τον Οκτώβριο του 2020 στο Ευρωκοινοβούλιο. «Μια πολιτική που βάζει περισσότερα εμπόδια στην επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών, καθώς βασικό της κριτήριο είναι η απαρέγκλιτη ευθυγράμμιση της αγροτικής παραγωγής στις προτεραιότητες των μονοπωλίων της ΕΕ (με τον "ψηφιακό μετασχηματισμό", με τις αποφάσεις για την "εξωστρέφεια" κλπ, κλπ.)».

«Και είναι πραγματική ευκαιρία ενόψει και των Ευρωεκλογών στις 9 του Ιούνη, αρκετός κόσμος να σκεφτεί εάν αυτή η πολιτική της ΕΕ μπορεί να εμπεριέχει έστω ένα φιλολαϊκό ίχνος. Και ακριβώς να γίνει ευκαιρία για να δυναμώσει πολύ περισσότερο το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που αντιπαλεύει την πολιτική της ΕΕ που όλοι σας, ως κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εναλλάξ, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, έχετε συνδιαμορφώσει και εξειδικεύσει στην Ελλάδα» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Χαρακτήρισε ως «μέτρο κοροϊδία» την εξαγγελία της κυβέρνησης από τον Νοέμβριο για διακανονισμούς στο αγροτικό ρεύμα για καταναλώσεις πριν τον Σεπτέμβριο του 2023, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Τι μας λέτε; Ότι ο πνιγμένος αγρότης της Κάρλας, της Καρδίτσας, του Δομοκού, αλλού, με το χωράφι του μπαζωμένο, είναι υποχρεωμένος να πληρώνει τα πάγια και την τρεχούμενη κατανάλωση με 17 λεπτά την κιλοβατώρα, από 7 που ήταν το 2020, ενώ εισόδημα από την παραγωγή του θα έχει μετά από 2-3 χρόνια, κάτι που δεν είναι και καθόλου σίγουρο βέβαια. Και σαν να μην έφτανε όλο αυτό, αποφασίσατε ότι από τον κρατικό προϋπολογισμό θα πληρωθεί το επιτόκιο στους παρόχους, μην τυχόν και απειληθούν τα κέρδη τους»

«Όσο, για τη δήθεν κρατική αρωγή και τα 5.000 έως 10.000 ευρώ που εξαγγείλατε χθες ότι θα δώσετε, σάς λέμε: Δώστε πρώτα τις 2.000 ευρώ που ακόμα χρωστάτε σε εκατοντάδες αγρότες σε όλες τις πλημμυρισμένες περιοχές και μετά δίνετε και τα υπόλοιπα» πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε ως «υποκριτική» τη δήλωση της κυβέρνησης ότι είναι «ανοιχτή για διάλογο», γιατί, όπως εξήγησε, «ενώ οι διεκδικήσεις των αγροτών είναι γνωστές και χιλιοδιατυπωμένες, εσείς αρνείστε να απαντήσετε επί της ουσίας, στα συγκεκριμένα αιτήματα που προβάλλουν». «Έχουν όλο το δίκιο με το μέρος τους οι αγρότες και το ξέρετε. Όπως δίκιο έχουν και οι εργαζόμενοι να διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς. Γιατί η ακρίβεια και ο πληθωρισμός καταβροχθίζουν το εισόδημά τους. Και την "αύξηση" στον κατώτατο μισθό -ο οποίος θυμίζω είναι πολύ κάτω κι από τα επίπεδα του 2009- την έχει φάει ήδη η μαρμάγκα της ακρίβειας. Γιατί για να συζητάμε για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς θα πρέπει να μιλάμε πρώτα απ' όλα για την κατάργηση του νόμου Βρούτση-Αχτσιόγλου, με τον οποίο καταργήθηκαν οι ελεύθερες διαπραγματεύσεις» υπογράμμισε, τέλος, ο Δ. Κουτσούμπας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ