Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΣΥΡΙΖΑ: Μήνυμα της ΠΓ σε Κασσελάκη - «Δεν είμαστε αρχηγικό κόμμα»

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

Ολοκληρώθηκε μετά από έξι ώρες η φορτισμένη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να ληφθεί απόφαση.

Ωστόσο τα μέλη του Οργάνου διαμηνύουν ότι «είμαστε κόμμα μελών, όχι κόμμα στελεχών και βεβαίως όχι ένα αρχηγικό κόμμα» ενώ απαντούν ευθέως στις αιτιάσεις Κασσελάκη λέγοντας πως «οι χίμαιρες και τα σενάρια συνομοσιολογίας δεν πρέπει και ούτε αφορούν κανένα στο ΣΥΡΙΖΑ».

Τα μέλη του οργάνου αποφάσισαν να επαναλάβουν αύριο Τρίτη τη συνεδρίαση προκειμένου να παραστεί και ο Στέφανος Κασσελάκης, οποίος αρνήθηκε να συνδεθεί με τηλεδιάσκεψη, επικαλούμενος φόρτο εργασίας στο Λονδίνο όπου βρίσκεται.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση-θρίλερ της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία της Κουμουνδούρου, στον 6ο όροφο, τα στελέχη συζήτησαν σε φορτισμένη ατμόσφαιρα το ζήτημα που ανέκυψε μετά το ερωτηματολόγιο που απέστειλε ο Στ. Κασσελάκης.

Στο τραπέζι έπεσαν δύο προτάσεις: Η μία που πρότεινε να καταταθεί πρόταση μομφής κατά του προέδρου και η δεύτερη που πρότεινε να αναβληθεί το συνέδριο. Τα μέλη του οργάνου δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε καμία από τις δύο προτάσεις και αποφάσισαν να επαναλάβουν αύριο τη συνεδρίαση προκειμένου να είναι παρών και ο πρόεδρος του κόμματος.

Η ανακοίνωση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

«Ανακοίνωση της ΠΓ 19/2/2024

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η κοινωνία βγαίνει ξανά στο προσκήνιο.
Η περίοδος ακινησίας που ξεκίνησε με τον περιορισμό των μετακινήσεων λόγω πανδημίας και κράτησε μέχρι και πριν λίγο καιρό λαμβάνει τέλος.
Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα.
Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε το κίνημα των αγροτών.
Το μεγαλειώδες φοιτητικό και εκπαιδευτικό κίνημα διαμορφώνει πολιτικές εξελίξεις και υπερασπίζεται αξίες. Υπερασπίζεται την αλληλεγγύη, την ίδια την αξία της γνώσης, τις ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες σε πρόσβαση σε αυτή ανεξάρτητα από την οικονομική δυνατότητα. Υπερασπίζεται το κόπο των φοιτητών και των οικογενειών τους απέναντι στην αγοραία και χυδαία αντίληψη ότι όλα αγοράζονται και πουλιούνται. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις των αγώνα των φοιτητών και των εκπαιδευτικών για δημόσια παιδεία και τήρηση του συντάγματος.
Το κίνημα των αγροτών δίνει μια μάχη όχι μόνο για τα δικά του συμφέροντα, όχι μόνο για την επιβίωση της αγροτικής παραγωγής, αλλά για να υπερασπιστεί το σύνολο της κοινωνίας απέναντι στην ακρίβεια, στην εγκατάλειψη μεγάλων κομματιών της υπαίθρου, στην προοπτική να απαξιωθεί μεγάλο κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του αγροτικού κινήματος με τα στελέχη του και με τεκμηριωμένες θέσεις για την αντιμετώπιση του άμεσου και καυτού προβλήματος που βιώνουν.
Μέσα σε αυτή τη συνθήκη κινητοποιήσεων, αποδεικνύεται ότι η απόπειρα συγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας που επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη πάει χέρι χέρι με την παραβίαση βασικών κανόνων το κράτους δικαίου. Το συντριπτικό ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου δεν είναι απλά μια διεθνής δημοκρατική απόδειξη και ντροπή για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι και η συνθήκη που φέρνει τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις μπροστά στην τεράστια ευθύνη να συντονίσουν τις δυνάμεις τους και να πορευτούν με κοινό βηματισμό στο δρόμο υπεράσπισης της δημοκρατίας και της κοινωνίας.
Μέσα σε αυτό το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον βαδίζουμε προς το έκτακτο συνέδριό μας, και τις ευρωεκλογές.
Στην πορεία αυτή πορευόμαστε με σεβασμό στην προσωπικότητα των μελών και των στελεχών μας, στις ψηφισμένες θέσεις μας, στη συλλογικότητα και στο καταστατικό μας. Αυτό αφορά όλους και όλες μας. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο.
Δίνουμε το λόγο στα μέλη με τρόπο οργανωμένο.
Για να αξιολογηθεί η δουλειά όλων μας.
Για να επιβεβαιώσουμε την ευρεία φυσιογνωμία και ταυτότητα μας.
Συσπειρώνουμε πολίτες από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Δεν διχάζουμε αριστερούς, κεντροαριστερούς, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγους, ριζοσπάστες και προοδευτικούς πολίτες του κέντρου. Ενώνουμε δυνάμεις. Ενώνουμε τις καλύτερες παραδόσεις του αριστερού και προοδευτικού κινήματος.
Θα αποκρούσουμε κάθε προσπάθεια των πολιτικών μας αντιπάλων να περιορίσουν τη φυσιογνωμία και την ευρύτητα μας, όπως αυτή περιγράφεται στη διακήρυξη και τις ομόφωνα ψηφισμένες θέσεις μας προς το συνέδριο.
Αγωνιστήκαμε ασταμάτητα για τη διεύρυνση, την ανασυγκρότηση και το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ζήσαμε την ανταπόκριση του προοδευτικού κόσμου στην εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση και στην εκλογή Προέδρου, τόσο το Μάιο του 2022 όσο και το Σεπτέμβρη του 2023. Εργαζόμαστε για να ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός του κόμματος.
Είμαστε κόμμα μελών, όχι κόμμα στελεχών και βεβαίως όχι ένα αρχηγικό κόμμα.
Είναι λοιπόν η ώρα των μελών τα οποία και έχουν το λόγο.
Ως κόμμα των μελών, οργανώνουμε το διάλογο, χωρίς απαγορευμένες ερωτήσεις, χωρίς να αποκλείουμε τα μέλη από τη δυνατότητα να αξιολογούν όλα τα ηγετικά κλιμάκια. Από τον πρόεδρο μέχρι και τις εκλεγμένες νομαρχιακές επιτροπές.
Καλούμε τα μέλη να επιβεβαιώσουν το θεμέλιο της φυσιογνωμίας μας με την καθολική τους συμμετοχή.
Αναβαθμίζουμε την πολιτική μας λειτουργεία με τακτικές συνεδριάσεις, πολιτικό σχεδιασμό και οργανωμένη εξωστρέφεια.
Αξιοποιούμε όλα μας τα στελέχη.
Προστατεύουμε τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες από δημόσιες τοποθετήσεις που αποπροσανατολίζουν από τα μεγάλα προβλήματα.
Ξεδιπλώνουμε τις πρωτοβουλίες μας εκεί που η κοινωνία δοκιμάζεται. Τα πετυχημένα περιφερειακά μας συνέδρια είναι αποτύπωση αυτής ακριβώς της επιλογής.
Ξεκινάμε τις καμπάνιες για την ακρίβεια και τη στέγη αναδεικνύοντας προοδευτικές και τεκμηριωμένες λύσεις.
Ταυτόχρονα είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε προοπτική πολιτική λύσης.
Διότι αποδεικνύεται κάθε μέρα ότι χωρίς μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή, δεν θα απαντηθούν οι αγωνίες του αγωνιζόμενου φοιτητικού και αγροτικού κόσμου, της κοινωνίας που δοκιμάζεται από την ακρίβεια.
Χωρίς πολιτική αλλαγή δεν θα απαντηθούν οι αγωνίες της κοινωνίας.
Ο διάλογος μέσα στον προοδευτικό χώρο είναι αναγκαίος. Αφορά τις οργανωμένες και συγκροτημένες πολιτικές δυνάμεις. Όχι τις διασπάσεις τους και βεβαίως όχι προτεραιότητες εξωπολιτικών κέντρων που φαντάζονται εξελίξεις ερήμην ή ακόμα και ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ. Απαντάμε με τις πρωτοβουλίες μας σε όσους πιστεύουν το αντίθετο.
Η ΠΓ καλεί τα μέλη του κόμματος από την κορυφή μέχρι τη βάση να δώσουν ενωμένα τους αγώνες που έρχονται.
στο συνέδριο του κόμματος. Σε αυτό τον αγώνα οι χίμαιρες και τα σενάρια συνομοσιολογίας δεν πρέπει και ούτε αφορούν κανένα στο ΣΥΡΙΖΑ.
Νέα συνεδρίαση της Πολιτικής γραμματείας θα πραγματοποιηθεί αύριο.
Ξεκινάμε για την αναγκαία δημοκρατική αλλαγή».

Υπενθυμίζεται ότι Από το μεσημέρι του Σαββάτου ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εσωτερική περιδίνηση μετά το ερωτηματολόγιο του Στέφανου Κασσελάκη για επανίδρυση και αλλαγές στο κόμμα. Και ενώ τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν προχωρώντας σε έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας, περιμένοντας απαντήσεις από τον πρόεδρο του κόμματος, ο ίδιος όχι μόνο δεν συνδέθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά έστειλε επιστολή-καταπέλτη, επιμένοντας στις θέσεις του και ρίχνοντάς τους την ευθύνη για την εικόνα του κόμματος.

Το περιεχόμενο της επιστολής πυροδότησε μεγαλύτερες αντιδράσεις, με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνουν έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, πιθανότατα την Τετάρτη, και πλέον είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν πήγε η Θεοδώρα Τζάκρη, η μόνη σύμμαχος Κασσελάκη από τα μέλη του οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ. Σχετικά αργοπορημένος προσήλθε πριν από λίγο στη συνεδρίαση ο Παύλος Πολάκης.


Τι ισχύει για τη σύγκληση της ΚΕ και την περίπτωση πρότασης μομφής

Σημειώνεται πως για να περάσει η πρόταση περί έκτακτης σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής χρειάζονται 75 υπογραφές μελών της, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη συγκεντρωθεί. Σε ό,τι αφορά την πρόταση μομφής, στον ΣΥΡΙΖΑ απαιτείται το 50%+1 της Κεντρικής Επιτροπής. Στην περίπτωση που περάσει μια τέτοια πρόταση, τότε η εκλογή ηγεσίας παραπέμπεται σε Έκτακτο Συνέδριο, που θα λάβει και τη σχετική απόφαση.

Η επιστολή Κασσελάκη έριξε λάδι στη φωτιά

Στην επιστολή που έστειλε ο Στέφανος Κασσελάκης «αντιπολιτεύεται» την Πολιτική Γραμματεία, επιμένει στο ερωτηματολόγιο, αλλά κάνει και ένα βήμα πίσω σε σχέση με το αν θα βάλει τα ζητήματα που ο ίδιος άνοιξε στο έκτακτο συνέδριο που ξεκινά την Πέμπτη. Την ίδια ώρα, δίνει… ραντεβού στο Συνέδριο και, με τόνο απαξιωτικό, ρίχνει την ευθύνη για την εικόνα του κόμματος στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.

Υπενθυμίζει, επίσης, πως το επερχόμενο συνέδριο του κόμματος «δεν είναι καταστατικό» και παραπέμπει στο «τακτικό Συνέδριο, που θα γίνει το φθινόπωρο, μετά τις ευρωεκλογές, το οποίο θα είναι καταστατικό».

«Πρέπει να δείξουμε και να αποδείξουμε στην πράξη ότι γνωρίζουμε αυτά που τους απασχολούν και ότι κι εμείς από την πλευρά μας είμαστε πρόθυμοι να τους ακούσουμε με προσοχή και να ανοίξουμε μια παραγωγική και δημοκρατική συζήτηση για όλα. Πρόκειται για υπαρξιακή ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», αναφέρει χαρακτηριστικά. Δηλώνει πως δεν έχει «καμία διαφωνία με τη λειτουργία της ΠΓ και των Οργάνων γενικά», ωστόσο εκφράζει τη «βαθιά απογοήτευσή του» για τις «επανειλημμένες διαρροές που γίνονται ακόμη και κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων».

Επιπροσθέτως, αφήνει αιχμές κατά των μελών που ζήτησαν έκτακτη συνεδρίαση για «το γνωμοδοτικό ερωτηματολόγιο» και όχι, μεταξύ άλλων, «για τους αγρότες και για τους φοιτητές που είναι στους δρόμους».

Τέλος, ο Στ. Κασσελάκης παραπέμπει στο Συνέδριο που ξεκινάει την Πέμπτη και καλεί τα μέλη της ΠΓ να σταματήσουν να «κυνηγάνε χίμαιρες» και «να τροφοδοτούν σενάρια συνωμοσιολογίας πως δήθεν θα φτιάξει Ι.Χ. κόμμα, γιατί απογοητεύουν τον κόσμο».

Τα 17 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αμφισβητούν τον Στέφανο Κασσελάκη

Ήδη από το Σαββατοκύριακο 17 στελέχη αμφισβητούν τον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς ζήτησαν τη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας για σήμερα. Ανάμεσά τους είναι η Ολγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολάκης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Πάντως, την επιστολή για τη σημερινή Πολιτική Γραμματεία δεν υπέγραψαν οι δύο γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, Γιώργος Βασιλειάδης, η τομεάρχης Εξωτερικών Ρένα Δούρου, η γραμματέας της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη, ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος και η Μάγκυ Δούση.

Τα 17 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησαν άμεση σύγκληση του οργάνου:

ΑΡΑΠΗ-ΜΠΕΛΩΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ
ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΚΑΡΚΟΥΛΙΑ ΖΩΗ
ΚΟΥΒΕΛΗ ΜΑΡΙΑ
ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ
ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΟΣ
ΣΚΟΡΙΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ
ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

Πηγή: iefimerida.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Το reworks agora φέτος αναζητά την τέλεια (αν)ισορροπία
Μεγαλώνει σε διάρκεια και εστιάζει συνδυάζει μουσική και λόγο - Τι μας είπε ο Υπεύθυνος Σχεδιασμού και Παραγωγής Προγράμματος του συνεδριακού σκέλους
Θεσσαλονίκη: Το reworks agora φέτος αναζητά την τέλεια (αν)ισορροπία