Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εξεταστική για Τέμπη: Ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις - Ως τις 8 Μαρτίου τα πορίσματα

Ο Θάνος Πλεύρης ήταν ο τελευταίος που κατέθεσε - Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελ. Λύση, Νέα Αριστερά και Σπαρτιάτες

Με την κατάθεση του Θάνου Πλεύρη ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τα αίτια του δυστυχήματος των Τεμπών, εν μέσω εντάσεων και αποχωρήσεων. Πλέον, αναμένεται η Εξεταστική Επιτροπή να συγκληθεί ξανά στις 11 Μαρτίου, όταν και θα έχουν καταθέσει όλα τα κόμματα τα πορίσματα τους, τα οποία πρέπει να καταθέσουν έως τις 8 Μαρτίου.

Νωρίτερα, δεν έλειψαν οι εντάσεις της πλειοψηφίας με την αντιπολίτευση με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελ. Λύση, Νέα Αριστερά και οι Σπαρτιάτες. Αιτία της αποχώρησης είναι η άρνηση, όπως λένε, της πλειοψηφίας να ανοίξει τη λίστα των μαρτύρων. Από την άλλη πλευρά, δριμεία κριτική ασκήθηκε από την Νέα Δημοκρατία ύστερα από την δήλωση του Βασίλη Κόκκαλη για ένα έγγραφο του εισαγγελέα Εφετών της Λάρισας, που πυροδότησε νέα ένταση.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσων Φωτήλας, μεταξύ άλλων, σχολίασε «ο κ. Κόκκαλης έφερε ένα χαρτί από τον εισαγγελέα Εφετών Λάρισας. Εδώ γεννιέται ένα τεράστιο ερώτημα ποια είναι η σχέση του βουλευτή με την εισαγγελία εφετών Λαρίσης. Του γεννιούνται ερωτήματα, ακόμα και στον ποιο καλόπιστο». Άφησε υπονοούμενα κατά της μειοψηφίας λέγοντας ότι προσπάθησαν να ναρκοθετήσουν ή να συνεχίσουν επ’ άπειρον την διαδικασία τονίζοντας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα συνεχίσει την αποστολή τους.

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής έκανε λόγο για «Μεγαρέων δάκρυα» αφήνοντας αιχμές κατά της μειοψηφίας. Επιπλέον, όπως τόνισε, «η προθεσμία λειτουργίας της εξεταστικής εκπνέει στις 22 Φεβρουαρίου, προτείνουμε μέχρι 11 Μαρτίου για να συνταχθούν τα πορίσματα». Παράλληλα, όπως είπε, αν θέλουν τα υπόλοιπα κόμματα, ακόμα και όσα αποχώρησαν μπορούν να καταθέσουν έως τις 8 Μαρτίου τα πορίσματα τους και έως τις 11 του ίδιου μήνα θα συζητηθούν, ώστε να ακολουθηθούν οι διαδικασίες.

Την ίδια ώρα, κύκλοι της πλειοψηφίας καταφέρονται κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη, λέγοντας ότι κατάφερε να κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο, επιδεικνύοντας μια άκρως αντιθεσμική συμπεριφορά.

Όπως λένε, οι ερωτήσεις του απέναντι στον Κώστα Καραμανλή προκάλεσαν αντιδράσεις, ενώ στην κατάθεση του μάρτυρα που διασώθηκε από το δυστύχημα, τον επέκρινε για μια τούρτα γενεθλίων. «Απτόητος όμως, συνέχισε και σήμερα διαπράττοντας μείζον θεσμικό ατόπημα, όταν διάβασε έγγραφο στην Εξεταστική που έλαβε από την Εισαγγελια Λαρισας, χωρίς αυτό το έγγραφο να έχει φτάσει στην Επιτροπη», τονίζεται.

«Ένα έγγραφο το οποίο απαντούσε στον ίδιο τον κ. Κόκκαλη ο οποίος εντελώς εκτός πλαισίου απευθύνθηκε ως βουλευτής και μέλος της Επιτροπής απευθείας στην Εισαγγελία Λάρισας, διαδικασία που δεν προβλέπεται από πουθενά και η οποία αποδεικνύει την προσπάθεια εργαλειοποίησης της παράλληλης ποινικής διαδικασίας για τα μη πολιτικά πρόσωπα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, όλως τυχαίως το εν λόγω έγγραφο που απευθύνονταν στον Πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής αλλά δεν είχε επισήμως διαβιβαστεί, τα μέλη της επιτροπής το διάβασαν σε φιλικό site του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα έγγραφο το οποίο το μόνο το οποίο έλεγε είναι ότι το εν λόγω θέμα βρίσκεται ενώπιον του αρμοδίου Συμβουλίου Εφετών και τίποτα περισσότερο», σημειώνουν.

«Είναι προφανές ότι αυτές οι ακραίες και αντικοινοβουλευτικές συμπεριφορές του κ. Κόκκαλη το μόνο που αποδεικνύουν είναι τη μεγάλη αγωνία ορισμένων να εργαλειοποιήσουν μια τόσο σοβαρή υπόθεση σε βάρος της αλήθειας και για χάρη μιας φθηνής δημαγωγίας», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Συγκάλυψη και μεθόδευση καταγγέλλει η μειοψηφία

Πρώτοι αποχώρησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η Μιλένα Αποστολάκη υπογράμμισε ότι «είναι χρέος μας στη μνήμη όσων χάθηκαν να μην νομιμοποιήσουμε όσα σήμερα επιβάλλει. Αποχωρούμε από την εξεταστική επιτροπή καταγγέλλοντας την απροκάλυπτη μεθόδευση της συγκάλυψης από την κυβερνητική πλειοψηφία».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός απευθυνόμενος προς την κυβερνητική πλειοψηφία, είπε ότι «δεν θα συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια συγκάλυψης, καταγγέλλουμε την προσπάθεια και αποχωρούμε, εφόσον επιμένετε να μην καλέσουμε τους μάρτυρες και δεν λαμβάνουμε την δικογραφία».

Τον λόγο πήρε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Παύλος Σαράκης, λέγοντας «καταγγέλλουμε τις διαδικασίες, τη τακτική συγκάλυψης ενός εγκλήματος και αποχωρούμε». Η Ελληνική Λύση, όπως είπε, καταγγέλλει τις προθέσεις της πλειοψηφίας να κλείσει την εξεταστική απορρίπτοντας τα αιτήματα να έρθουν ουσιώδεις μάρτυρες.

Η Πέτη Πέρκα, από τη Νέα Αριστερά σχολίασε με τη σειρά της ότι ο κύκλος της Εξεταστικής Επιτροπής κλείνει με κυνισμό και συγκάλυψη. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στη συγκάλυψη. «Δεν μπορούμε να γίνουμε συνένοχοι, θα σας κρίνει ο ελληνικός λαός», κατέληξε η κ. Πέρκα γνωστοποιώντας ότι και η Νέα Αριστερά αποχωρεί.

Στη συνέχεια αποχώρησαν και οι Σπαρτιάτες αλλά και οι βουλευτές του ΚΚΕ. «Εμείς δεν θα νομιμοποιήσουμε μια τέτοια απόφαση. Δηλώνουμε ότι δεν έχει κανένα νόημα η παραμονή μας. Δεν έχει καν την ευθιξία, μπροστά στη συμπλήρωση ενός έτους εσείς να σπεύδετε να κλείσετε την εξεταστική. Το ΚΚΕ ετοιμάζει το πόρισμά του», τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Στην εξεταστική, παρέμειναν οι βουλευτές της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Φλώρος και εξέτασαν τον μάρτυρα, Θάνο Πλεύρη.

Πηγή: protothema.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ