Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο της ανατροπής - Οι έντονοι διάλογοι Κασσελάκη - Γεροβασίλη

Τέλος στο θρίλερ των τελευταίων 24ώρων με την συμβιβαστική λύση μη εκλογής νέου προέδρου έδωσε το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά, επικράτησε το σενάριο της αναβάπτισης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς κάλπες.

Το κυρίαρχο εκλογικό σώμα, έδειξε να μην επιθυμεί δεύτερη εκλογική αναμέτρηση σε λίγους μήνες και επέλεξε να ψηφίσει την συμβιβαστική πρόταση των Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Παππά και Γιώργου Τσίπρα, που προέβλεπε την μη διεξαγωγή εκλογών.

Ακολούθησε ένα blame game επί των ερμηνειών για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και ενώ συνεχίζονται οι ψηφοφορίες για τις θέσεις.

Στην Γεροβασίλη χρεώνει την ευθύνη η πλευρά Κασσελάκη

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, θέλησε να «χρεώσει» στην Όλγα Γεροβασίλη την υπαναχώρηση. «Η Ολγα Γεροβασίλη είπε εάν θέλεις σε ένα μήνα πήγαινε μόνος σου άρα παρέλκει η δήλωση παρουσίας της σε εκλογές. Το συνέδριο ξεκάθαρα αποφάνθηκε ότι έχουμε πρόεδρο και δεν χρειάζονται εκλογές και προχωράμε με εδραιωμένη την εμπιστοσύνη του Συνεδρίου στον πρόεδρο Κασσελάκη και προχωράμε στις επόμενες μάχες με εντολή να τα αλλάξουμε όλα» είπε.


Γεροβασίλη: Δεν απέσυρα ποτέ την υποψηφιότητά μου

Η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε διαμηνύοντας ότι δεν απέσυρε ποτέ την υποψηφιότητά της. «Το συνέδριο ειναι κυρίαρχο σώμα. Πήρε μια απόφαση να ‘καταψηφίσει' την πρόταση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη», είπε, αναφέροντας ότι υπήρξαν τρεις προτάσεις: Η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να πάμε σε εκλογές στις 10 Μαρτίου, επί της οποίας εκείνη του απάντησε ότι δεν θα δουλέψει ποτέ ενάντια στο Καταστατικό.

Ακολούθησε η πρόταση Σ. Φάμελλου-Ν. Παπά-Γ. Τσίπρα να μην στηθούν κάλπες και πως η δική της πρόταση ήταν να γίνουν για εκλογές σε έναν μήνα με βάση το Καταστατικό.

Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι δεν απέσυρε ποτέ την υποψηφιότητα της και την πρόταση της πως η αναφορά της «αν θες εκλογές σε 10 μέρες, καν' τις μόνος σου να δεις τι θα πάρεις», αποτελούσε σχόλιο επί της πρότασης του κ. Κασσελάκη. «Γιατί δεν μπήκαν οι άλλες προτάσεις σε ψηφοφορία; Γιατί επιλέχθηκε να πάει η πρόταση Φάμελλου πρώτη; Διότι δεν έπρεπε να φανεί ότι καταψηφίζεται η πρόταση του προέδρου», σχολίασε.
Σε ανάρτησή της εξάλλου, κάλεσε τον κ. Κασσελάκη να πάψει να λειτουργεί διχαστικά.

 


Σπίρτζης: «Δεν ήθελε να δοκιμαστεί να περάσει η πρόταση των εκλογών»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος, αναφερόμενος στον Στ. Κασσελάκη, είπε ότι «Δεν ήθελε να δοκιμαστεί να περάσει η πρόταση των εκλογών». «Τέτοιου είδους συνδικαλιστικές τακτικές στο συνέδριο ενός κόμματος μάλλον τον προβάλλουν», κατέληξε ο κ. Σπίρτζης, υπονοώντας ότι ο κ. Κασσελάκης προτίμησε να τερματίσει τη συζήτηση στην πρόταση του κ. Φάμελλου και όχι στη δική του.

Διευκρινίσεις Π. Ρήγα

Σε διευκρινίσεις επί της τελικής διαδικασίας προέβη ο πρόεδρος του Συνεδρίου Πάνος Ρήγας συνομιλώντας με δημοσιογράφους.
Ο κ. Ρήγας τόνισε ότι για να υπάρχει έναρξη εκλογικής διαδικασίας πρέπει να αποφανθεί το συνέδριο ότι αποδέχεται. «Αυτή την ερώτηση θα την έθετα ώστε να μπούμε σε οτιδήποτε άλλο». Είπε ότι η πρόταση των τριών (Σ.Φάμελλου-Παππά- Γ.Τσίπρα) ήταν σαφής: όχι εκλογές. Πρόσθεσε ότι η πρόταση Κασσελάκη επίσης ήταν σαφής για εκλογές στις 10 Μαρτίου πακέτο. Ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι ζήτησε από την Όλγα Γεροβασίλη να εξηγήσει την πρότασή της και την ημερομηνία. Πρόσθεσε ότι είπε απευθυνόμενη στον κ. Κασσελάκη: «αν είναι 10 Μαρτίου να τις κάνεις μόνος σου». Επιπλέον, ότι ο κ. Κασσελάκης ανέβηκε στο βήμα και είπε: «αρκετά, οι μάσκες έπεσαν, δεν πάμε σε εκλογές, προχωράμε μπροστά», ταυτόχρονα όμως οι σύνεδροι ψήφιζαν την πρόταση των τριών για ακύρωση των εκλογών, η οποία δεν ολοκληρώθηκε διότι δεν έγινε καταμέτρηση (υπέρ-κατά).
Όλοι τώρα προσβλέπουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και τις αλλαγές που θέλει να κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το απίστευτο πινγκ πονγκ

Μετά από ένα ατελείωτο πινγκ πονγκ, που ξεκίνησε από την Πέμπτη όπου ο Στ. Κασσελάκης πέταξε το γάντι ζητώντας να του βρουν υποψήφιο και να πάνε σε εκλογές, συνεχίστηκε το Σάββατο, όταν η Όλγα Γεροβασίλη σήκωσε το γάντι Κασσελάκη και δήλωσε παρούσα και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ζητά σήμερα «καθαρές λύσεις» και εκλογή προέδρου στις 10 Μαρτίου, το Συνέδριο αποφάσισε τελικώς να μην γίνουν εσωκομματικές εκλογές, επαναβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Στ. Κασσελάκη.

Άλλωστε Νίκος Παππάς η στάση του οποίου έπαξε καταλυτικό ρόλο καθώς διαθέτει επιρροή στα μέλη της ΚΕ, μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους είχε επισημάνει: «Αν το σώμα αποφασίσει να μην πάμε σε εκλογές, σημαίνει ότι ανανεώνεται η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο Κασσελακη».

Το θρίλερ είχε ξεκινήσει από την Πέμπτη, όταν στην παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας, με την οποία επετέθη εναντίον όλων, ζήτησε από τον Στέφανο Κασσελάκη να προσφύγει στη βάση για να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του, λέγοντας παράλληλα «όχι» σε λευκή επιταγή τριετίας. Παρότι ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός υπέδειξε ως μόνη λύση τις νέες εσωκομματικές εκλογές, το Συνέδριο δεν τον άκουσε και υπό την έννοια αυτή, το σημερινό αποτέλεσμα συνιστά πλήγμα και ήττα για τον Αλ. Τσίπρα.

Το ίδιο απόγευμα, ο Στέφανος Κασσελάκης σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο προκάτοχός του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσε ενώπιον του Συνεδρίου: «Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε!». Έτσι, έδωσε ραντεβού στη βάση του κόμματος για όποιον τον αμφισβητεί, εξαγγέλλοντας τετραπλές εσωκομματικές κάλπες: για πρόεδρο, για Κεντρική Επιτροπή, για Νομαρχιακές Επιτροπές και Οργανώσεις Μελών.

Ακολούθησαν πυρετώδεις διαβουλεύσεις και δείπνα, από τα οποία αποφασίστηκε η υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη. Έτσι, το Σάββατο, η αντιπρόεδρος της Βουλής, ανέβηκε στο βήμα του Συνεδρίου, δηλώνοντας «παρούσα». « Άκουσα το δημόσιο προσκλητήριο, είμαι παρούσα», ανέφερε η κυρία Γεροβασίλη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης την καλωσόρισε επιμένοντας για εκλογές στις 10 Μαρτίου με υβριδικό τρόπο, ενώ παράλληλα διεμήνυσε: «Ας το καταλάβουν όλοι καλά: Στην Αριστερά οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί. Δεν το επιτρέπει η ηθική του κόσμου της Αριστεράς».

Η Γεροβασίλη αντέδρασε, διαφωνώντας με το χρονοδιάγαμμα και τις διαδικασίες. «Δεν θυμήθηκε κάτι ο πρόεδρος. Έκανε μια παράλειψη. Υπάρχει καταστατικό. Σε τουλάχιστον ένα μήνα και προφανώς όχι ιντερνετικά. Όπως έγιναν για τον Κασσελάκη και για τον Τσίπρα».

Η άγρια κόντρα Κασσελάκη-Γεροβασίλη

Σήμερα, ο Στέφανος Κασσελάκης προσήλθε προετοιμασμένος για την τελική σύγκρουση προτάσσοντας το «όλα ή τίποτα».

Στην συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης, που διακόπηκε αρκετές φορές από το έντονο χειροκρότημα των συνέδρων, ζήτησε «καθαρές λύσεις με νέα εντολή από την βάση που θα του λύνει τα χέρια για να προχωρήσει στην επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

«Τώρα είναι η ώρα, για όλα ή τίποτε. Μου ζητάτε να μην πάμε σε εκλογή, αυτό όμως δεν γίνεται» είπε ξεκινώντας.

Οκ. Κασσελάκης επικαλέστηκε την παρέμβαση Τσίπρα όπως και την υποψηφιότητα που κατέθεσε η Όλγα Γεροβασίλη ενώ επιτέθηκε στα στελέχη που δεν τον στηρίζουν τους τελευταίους μήνες και πρόσθεσε: «Τι κάνουμε εμείς οι πολλοί που ήλθαμε από όλη την Ελλάδα απέναντι σε εκείνους που ήρθαν εδώ και κάθονται στις πρώτες σειρές, δεν χειροκροτάνε και έφθασαν εδώ περνώντας από διαδρόμους και μυστικούς δείπνους; Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, ούτε στην εσωκομματική δημοκρατία. Κάντε την καρδιά σας πέτρα και δώστε καθαρές λύσεις τώρα. Εκλογή προέδρου στις 10 Μαρτίου ώστε ο πρόεδρος να έχει ανοικτό ορίζοντα μέχρι τις εθνικές εκλογές χωρίς ενδιάμεσες προθεσμίες. Και να προχωρήσουμε στις άμεσες καταστατικές αλλαγές που έχει ανάγκη το κόμμα. Αυτό θα δώσει μέλλον στο κόμμα. Πρόεδρος υπό προθεσμία που θα του βάλλουν την κλεψύδρα ανάποδα στις ευρωεκλογές ενώ θα προσπαθώ να κλείσω πληγές ετών, δεν μπορώ να γίνω. Εσωκομματικές εκλογές στις 10 Μαρτίου με ορίζοντα εθνικών εκλογών. Με την θέλησή σας με ξεκάθαρη εντολή να μετασχηματίσω τον ΣΥΡΙΖΑ, για να τραντάξει τα οφίτσια και να φέρει την αναγκαία δομική διεύρυνση ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει η μία μεγάλη προοδευτική συμμαχία που θα κερδίσει την διεφθαρμένη δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Αυτό τον ορίζοντα των εθνικών εκλογών σας ζητώ και την ίδια εξουσιοδότηση θα ζητήσω και για την Όλγα Γεροβασίλη αν κερδίσει εκείνη. Ώστε να έχει χρόνο και να αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τη κυβέρνηση και να έχει την ξεκάθαρη εντολή ανανέωσης για μία σύγχρονη αριστερά που θα λύνει τα σύγχρονα προβλήματα. Πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας αλλά με τα χέρια λυμένα όχι δεμένα. Νέος πρόεδρος, επανίδρυση, νέα όργανα, αξιοπιστία, ανάσα δημοκρατίας, αντεπίθεση τώρα απέναντι σε καίει σε ότι σου τρώει την ψυχή».


Κασσελάκης: Πώς μπορώ να βγω από εδώ κομμένος κομματάκια;

«'Ακουσα την Πέμπτη τον ιστορικό ηγέτη του κόμματος: ‘αντί να σερνόμαστε σε μία παρατεταμένη κρίση που οδηγεί σε συρρίκνωση να δώσουμε τον λόγο σε εκείνους που μας κρατάνε όρθιους, τα μέλη μας'. Δεύτερον άκουσα την Όλγα Γεροβασίλη ότι ‘οφείλουμε να δώσουμε διέξοδο, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα, άκουσα την πρόκληση του προέδρου δηλώνω παρούσα'. Σας καλώ να ανοίξουμε τα μάτια και να ψηφίσουμε με αυτό που έχουμε απέναντι. Ο ιστορικός ηγέτης μας ζητά νέα κάλπη, η συντρόφισσα βάζει υποψηφιότητα απέναντί μου. Πώς γίνεται να τη ζητά ο νυν και ο πρώην πρόεδρος και να υπάρχει υποψήφιος και να μην γίνονται εκλογές; Θα ήταν σαν να κρύβομαι πίσω από την απόφαση μη εκλογών και να διαιωνιστεί η εσωστρέφεια».

Συνεχίζοντας εξήγησε την απόφασή του: «Ζούμε αμφισβήτηση μηνών μέσω διαρροών. Προχθές μπήκα εδώ ολόκληρος πώς μπορώ να βγω την Κυριακή κομμένος κομματάκια. Λέτε πάλι εκλογές; Σε ψηφίσαμε πριν από πέντε μήνες, κουραστήκαμε, όλο αυτή την δουλειά θα κάνουμε; Έχετε χίλια δίκια, εσείς ψηφίσατε αλλά κάποιοι δεν σας άκουσαν. Αν χρειάζεται να φωνάξουμε δύο φορές για να ακούσουν οι λίγοι που έχουν χάσει την πολιτική ακοή ας το κάνουμε. Αν την πρώτη φορά βγήκες σε ‘φύτεψαν', δεύτερη φορά δεν βγαίνεις, την δεύτερη φορά βγαίνεις αν έχεις ριζώσει στην κοινωνία και ανθίζεις».

Ακολούθως μπήκε στα διαδικαστικά: «Κάποιοι λένε "όχι στις 10 Μαρτίου εκλογές, σε ένα μήνα όπως προβλέπει το καταστατικό" και ενώ γνωρίζουν ότι το Συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο που μπορεί να αποφασίσει επιτάχυνση των εκλογών. Ας δούμε τι ζητούν: Σήμερα είναι Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, σε ένα μήνα θα είναι 24 Μαρτίου, παραμονή εθνικής εορτής, άρα εκλογές στις 31 Μαρτίου, πάνω από έναν μήνα δίχως αξιωματική αντιπολίτευση. Πάνω από ένα μήνα διαφωνούντες στα κανάλια και μετά Πάσχα και μετά σε ευρωεκλογές για να μην μείνει τίποτε όρθιο».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Όλγα Γεροβασίλη λέγοντας: «Αγαπητέ Στέφανε, στην εναρκτήρια ομιλία σου είπες βρείτε μου αντίπαλο και πάμε. Εάν το ανακαλέσεις σταματάμε εδώ. Αλλιώς εγώ δεν θα παραβιάσω ποτέ το καταστατικό του κόμματος. Περιμένω. Στην αριστερά λευκές επιταγές δεν υπάρχουν όποιος νόμιζε ότι μπορεί να το έχει αυτό κάτι δεν καταλαβαίνει. Αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι που πέταξες, εσύ το πέταξες. Τώρα αν θες εκλογές σε 10 μέρες αντιλαμβάνεσαι τι έχεις πει, ε καν' τις μόνος σου να δεις τι θα πάρεις. Μένω σε αυτό που είπα».

Ο Στέφανος Κασσελάκης της απάντησε ζητώντας τη να πάρει εκείνη πίσω την υποψηφιότητα της και σταματάμε. Η κ. Γεροβασίλη παίρνοντας εκ νέου το λόγο, είπε μεταξύ άλλων ότι το συνέδριο είναι κυρίαρχο όργανο και πως δεν είναι εκείνη που έβαλε την πρόταση για εκλογές.

«Αν αποσύρεις την υποψηφιότητά σου δεν έχω λόγο να πάω σε εκλογές» ανταπάντησε ο κ. Κασσελάκης. Ακολούθησε η ψηφοφορία όπου η πλειοψηφία αντέκρουσε την πρόταση για εκλογή προέδρου.

Μόλις μπήκε σε ψηφοφορία η πρόταση Φάμελλου και σηκώθηκαν οι κάρτες - και ενώ είχε διακοπεί η live σύνδεση του Συνεδρίου -ο Στέφανος Κασσελάκης αντιλαμβάνοντας ότι χάνει την ψηφοφορία, σήκωσε και εκείνος το χέρι του, ζήτησε τον λόγο και είπε: «Παιδιά, αρκετά. Έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά».


Γεροβασίλη: Ο πρόεδρος να σταματήσει να λειτουργεί διχαστικά

Σε ανάρτησή της, η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε ότι θα συμβάλει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ενόψει ευρωεκλογών, ωστόσο επανέλαβε ότι «προϋπόθεση για επιτυχημένη πορεία είναι ο Πρόεδρος να σταματήσει να λειτουργεί διχαστικά και πολωτικά».

«Το συνέδριο αποφάσισε να συνεχίσουμε ως έχουμε, να μην απευθυνθούμε στη βάση και στα μέλη του #ΣΥΡΙΖΑ_ΠΣ.Παρότι το πρότεινε ο Πρόεδρος του Κόμματος.Η απόφαση του συνεδρίου ως κυρίαρχου σώματος είναι απολύτως σεβαστή.Τώρα θα συμβάλω και θα συμβάλουνε όλοι, με όλες μας τις δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό μπροστά στην επερχόμενη εκλογική μάχη. Δε θα σταματήσω να επιμένω όμως στην άποψη ότι η κρίσιμη πολιτική προϋπόθεση για επιτυχημένη πορεία είναι ο Πρόεδρος να σταματήσει να λειτουργεί διχαστικά και πολωτικά. Άλλωστε αυτό του είπε και το συνέδριο στην πρόκληση του «βρείτε μου αντίπαλο».

Πηγή: iefimerida.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ