Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μπελέρης μετά την καταδίκη: Συνεχίζω τον αγώνα για Δικαιοσύνη - Θα φτάσω στο τέρμα

Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας μιλά για δίκη παρωδία - Το έγκλημά μου είναι ότι θέλουμε να είμαστε οι κύριοι της προγονικής μας γης αναφέρε

«Το έγκλημά μου είναι ότι εμείς οι Χειμαρραίοι θέλουμε να είμαστε οι κύριοι της προγονικής μας γης. Το έγκλημά μου είναι ότι οι συμπατριώτες μου Χειμαραίοι με εξέλεξαν Δήμαρχο ενάντια στα σχέδια του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα» δήλωσε ο Φρέντης Μπελέρης σχολιάζοντας την απόφαση του Αλβανικού δικαστηρίου που τον καταδίκασε με δύο χρόνια φυλακή για διαφθορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023. 

Ο εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρρας μιλά για μια δίκη παρωδία και παράλληλα διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του για Δικαιοσύνη και Δημοκρατία. «Έχω τόση υπομονή όση χρειάζεται για να φτάσω στο τέρμα αυτής της υπόθεσης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η δήλωσή του 

«Ήταν μια δίκη παρωδία. Με πλαστό ποινικό μητρώο, χωρίς αποδείξεις, χωρίς άλλους μάρτυρες εκτός από έναν που χρηματιζόταν από την αστυνομία, με «διορισμένη» δικαστή, μέσα σε ένα γυάλινο κλουβί χωρίς επικοινωνία με τον δικηγόρο μου, σήμερα το αλβανικό δικαστήριο με καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκισης.

Το έγκλημά μου είναι ότι εμείς οι Χειμαρραίοι θέλουμε να είμαστε οι κύριοι της προγονικής μας γης. Το έγκλημά μου είναι ότι οι συμπατριώτες μου Χιμαραίοι με εξέλεξαν Δήμαρχο ενάντια στα σχέδια του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα. 

Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ, αυτή είναι η Δικαιοσύνη που θέλετε για εμάς; Αφήνω τους δικαστές στη χλεύη του αλβανικού λαού. Εγώ θα συνεχίσω τον αγώνα μου για Δικαιοσύνη και Δημοκρατία στο όνομα των συμπολιτών μου. Αργά ή γρήγορα, θα βρω δικαιοσύνη. ´Έχω τόση υπομονή όση χρειάζεται για να φτάσω στο τέρμα αυτής της υπόθεσης».

Η αντίδραση της Αθήνας


«Για επιλεκτική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και προεξόφληση δικαστικών κρίσεων που δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου» κάνει λόγο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην πρώτη αντίδρασή του μετά την καταδίκη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη από το αλβανικό δικαστήριο

«Η τελική ποινή είναι προφανώς δυσανάλογη σε σχέση με την έκταση του φερόμενου αδικήματος» σημειώνει ακόμα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του και επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση και προσβλέπει σε μια δίκαιη και αντικειμενική κρίση στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών 

«Η σημερινή καταδικαστική απόφαση αλβανικού δικαστηρίου σε βάρος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη εντείνει τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν σχετικά με την αντικειμενικότητα της διαδικασίας.

Και τούτο λόγω κλονισμού του τεκμηρίου αθωότητας εξαιτίας έξωθεν δηλώσεων και πράξεων που συνηγορούσαν υπέρ της καταδίκης και δεδομένου ότι η τελική ποινή είναι προφανώς δυσανάλογη σε σχέση με την έκταση του φερόμενου αδικήματος. Η δε επιμέτρηση της ποινής, ώστε να μην αποφυλακιστεί, εμποδίζει τον εκλεγμένο δήμαρχο να αναλάβει, έστω σήμερα, τα καθήκοντά του και διατηρεί στη δημαρχία τον ηττηθέντα υποψήφιο, παρά τη ρητή προ μηνών δικαστική απόφαση που επέβαλε την άμεση απομάκρυνσή του.

Η επιλεκτική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και η προεξόφληση δικαστικών κρίσεων δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου. Η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση και προσβλέπει σε μια δίκαιη και αντικειμενική κρίση στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας».


Τι αποφάσισε το δικαστήριο

Δύο χρόνια στη φυλακή ήταν η απόφαση του δικαστηρίου για τον Φρέντη Μπελέρη. Στον συνεργάτη του, Παντελή Κοκαβέση, επιβλήθηκαν 18 μήνες με τριετή αναστολή. Οι συνήγοροί τους αναμένεται να υποβάλουν έφεση κατά της απόφασης του αλβανικού δικαστηρίου. 

Νωρίτερα, ο Φρέντης Μπελέρης στην απολογία του απευθύνθηκε στους δικαστές, δηλώνοντας: «Σήμερα θα πρέπει να πείτε όχι στην πίεση της εξουσίας, όχι στην τιμωρία χωρίς στοιχεία, όχι στις διακρίσεις, να πείτε όχι στον αρρωστημένο εθνικισμό, να πείτε ναι στη διάκριση των εξουσιών, να πείτε ναι στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη, να πείτε ναι στην ισότητα ενώπιον του νόμου».

«Θέλω να σας πω με πλήρη βεβαιότητα ότι από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε αυτή η υπόθεση και μέχρι σήμερα, είναι και παραμένει ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα. Η απόφαση για την σύλληψή μου ελήφθη την Τετάρτη, 10.05.2023, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, όπου συμμετείχαν αρχηγοί από όλα τα αστυνομικά τμήματα. Αυτήν ακριβώς την απόφαση ήρθε να νομιμοποιήσει η πρόταση των εισαγγελέων. Το σχέδιο ήταν να με συλλάβουν προκειμένου να χάσω τις εκλογές και να με αφήσουν ξανά ελεύθερο μια εβδομάδα μετά τις εκλογές. Το εν λόγω σχέδιο, το χάλασαν οι πολίτες της Χειμάρρας που με εξέλεξαν δήμαρχο» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, στην απολογία του.

Νωρίτερα απευθύνθηκε με επιστολή του στους πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αλβανία. 

Πηγή: Protothema

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ