Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γεωργιάδης: Δεν επιβάλλουμε σε κανέναν να κάνει υποχρεωτικά απογευματινά χειρουργεία

«Στα δημόσια διαγνωστικά κέντρα η συμμετοχή είναι μηδέν» είπε ο υπουργός για τις νέες επιβαρύνσεις στις διαγνωστικές εξετάσεις

Στο επίκεντρο της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης βρέθηκε νωρίτερα σήμερα Παρασκευή (22/3) στη Βουλή, η πολιτική της κυβέρνησης για τη δημόσια υγεία και τα απογευματινά χειρουργεία.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης του ΚΚΕ, ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι σήμερα τα νοσοκομεία στα οποία λειτουργεί ήδη το σύστημα των απογευματινών, επί πληρωμή, χειρουργείων ανέρχονται σε εβδομήντα και μέχρι το τέλος του μήνα, ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τα εκατό. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο ΚΑΤ, σημειώνοντας ότι και οι δεκαεπτά χειρουργικές κλινικές του νοσοκομείου λειτουργούν τα απογευματινά χειρουργεία.

«Ακούω ότι ο κόσμος του ΕΣΥ είναι αντίθετος, ότι οι γιατροί του ΕΣΥ είναι αντίθετοι, οι ασθενείς ότι είναι αντίθετοι, ότι η κοινή γνώμη είναι αντίθετη. Η μεταρρύθμιση λειτουργεί 10 μέρες. Έχουν ήδη ξεκινήσει απογευματινά χειρουργεία καμιά εβδομηνταριά νοσοκομεία, μέχρι το τέλος του μήνα αυτού άντε τον επόμενο θα είναι 100 νοσοκομεία, ίσως και λίγο παραπάνω», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι υπάρχουν νοσοκομεία που λειτουργούν απογευματινά χειρουργεία κάθε απόγευμα και ορισμένα νοσοκομεία λειτουργούν απογευματινά χειρουργεία με δύο και με τρία χειρουργικά κρεβάτια κάθε απόγευμα.

«Εμείς δεν επιβάλλουμε σε κανέναν να κάνει υποχρεωτικά απογευματινά χειρουργεία. Εμείς εκείνο που κάναμε είναι ότι δίνουμε την ελευθερία της επιλογής. Εμείς λέμε ‘σας αφήνουμε ελεύθερους να αποφασίσετε, αν θέλετε να κάνετε ή δεν θέλετε να τα κάνετε'. Το ίδιο στους χειρουργούς, το ίδιο στους αναισθησιολόγους, το ίδιο στους νοσηλευτές, το ίδιο και στους ασθενείς που θα επιλέξουν αν θέλουν ή δεν θέλουν να πάνε», είπε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στα DRGs, που αφορούν στην τεκμηρίωση και κοστολόγηση ιατρικών υπηρεσιών, σύστημα για το οποίο επίσης δέχθηκε σφοδρή κριτική.

«Τα DRGs και τη χρήση τους την θεσμοθέτησα το 2014, ώστε η αποζημίωση των ιατρικών πράξεων να γίνεται μέσω του συστήματος αυτού και τελικά ξεκινά η πιλοτική του εφαρμογή, τώρα δέκα χρόνια μετά. Πολύ καθυστερήσαμε. Εν πάση περιπτώσει έστω κι έτσι ευτυχώς άρχισαν να εφαρμόζονται. Τα DRGs είναι το απόλυτο εργαλείο ελέγχου της δαπάνης στα δημόσια συστήματα, για να μην μπορούν οι διάφοροι πάροχοι, ιδιώτες κατά κανόνα, να κλέβουν τα νοσοκομεία», είπε ο υπουργός Υγείας.

Στην κριτική που διατυπώθηκε από την αντιπολίτευση για νέο χαράτσι στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στις διαγνωστικές εξετάσεις ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η συμμετοχή προβλέπεται για όσους θέλουν να κάνουν χρήση των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, όμως στα δημόσια διαγνωστικά κέντρα η συμμετοχή είναι μηδέν.

Καθώς από την πλευρά της αντιπολίτευσης τέθηκε το ζήτημα των ελλείψεων και στις υποδομές και σε προσωπικό, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «την ίδια ώρα που η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αποδυναμώνει, με την πολιτική της το ΕΣΥ, για να δοθεί χώρος στους ιδιώτες», «επί υπουργίας Αδώνιδος Γεωργιάδη προχωράει το μεγαλύτερο πρόγραμμα κτιριολογικής ανακαίνισης του ΕΣΥ, από την ίδρυσή του, προχωράει το μεγαλύτερο πρόγραμμα αγοράς ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του ΕΣΥ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ετήσιων προσλήψεων στο ΕΣΥ».

ΚΚΕ: «Το δικαίωμα στην υγεία μετατρέπεται σε εμπόρευμα»

Εγκληματικές ευθύνες καταλόγισαν στην κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ -στο πλαίσιο πάντα της επερώτησης του κόμματός τους- που ανέβηκαν νωρίτερα στο βήμα, και προειδοποίησαν ότι η ακολουθούμενη πολιτική βάζει σε τεράστιο κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων, μετατρέπει το δικαίωμα στην υγεία σε εμπόρευμα και τον ασθενή σε πελάτη.

Ο Γιώργος Λαμπρούλης κατήγγειλε «την υλοποίηση στρατηγικής μείωσης του κόστους που αντιμετωπίζει την υγεία, ως εμπόρευμα, και βαθιά ταξική αντιλαϊκή πολιτική στον τομέα της υγείας, με τιμοκατάλογο στην υγεία και τη ζωή, την ώρα που τα νοσοκομεία βρίσκονται στο "κόκκινο" των ελλείψεων και ενώ χιλιάδες ασθενείς ξεροσταλιάζουν για υπηρεσίες υγείας». Αντίστοιχη πολιτική, δηλαδή πολιτική μείωσης της κρατικής δαπάνης, ακολουθεί, όπως είπε, η κυβέρνηση και στο φάρμακο, με συνέπεια οι ασθενείς να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, την ώρα που εξυπηρετείται η φαρμακοβιομηχανία με μέτρα-δωράκια, και πολυεθνικές εγχώριες ή ξένες που εδρεύουν στην Ελλάδα και έχουν πεδίο δόξης λαμπρό για κέρδη.

Διαμάντω Μανωλάκου είπε ότι τα νοσοκομεία γονατίζουν από τις ελλείψεις και την εμπορευματοποίηση και αναφέρθηκε στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, την ώρα που οι ουρές στην αναμονή είναι τεράστιες και διαμορφώνονται τεράστιοι κίνδυνοι για την υγεία του λαού. Η βουλευτής χαρακτήρισε ντροπιαστική την πολιτική με τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία και τα επί πληρωμή απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία. Κατήγγειλε επίσης ότι προγραμματίζονται επί πληρωμή χειρουργεία για μη ογκολογικούς ασθενείς, την ώρα που πολλοί ασθενείς με καρκίνο περιμένουν στην ουρά να χειρουργηθούν.

Η Λιάνα Κανέλλη αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πολιτική για την υγεία καταγγέλλοντας ότι η έννοια της ζωής έχει χαθεί, γιατί η προστασία της συνεπάγεται κόστος. Εμφατικά αναφέρθηκε στα παιδιά, λέγοντας ότι αν ένα παιδί είναι άρρωστο στην Ελλάδα, πρέπει να περιμένει έξι μήνες για μαγνητική τομογραφία, στο κρατικό νοσοκομείο Παίδων. Η βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην κατάσταση στα παιδιατρικά δημόσια νοσοκομεία, με τις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, κατήγγειλε περιπτώσεις «υπομεταγγίσεων», αναμονές για χειρουργεία με λίστες αναμονής χιλιάδων παιδιών, με μείωση των χειρουργείων, ανά έτος. Υπάρχει τέτοια λίστα αναμονής, είπε η Λιάνα Κανέλλη, που ενώ περιμένουν τα παιδιά να χειρουργηθούν, συμπληρώνουν τα 16 έτη και μετά δεν μπορούν να χειρουργηθούν στα νοσοκομεία Παίδων αλλά πρέπει να κατευθυνθούν σε χειρουργεία ενηλίκων.

Ο Ιωάννης Δελής είπε ότι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσο πάει και χειροτερεύει και συνεχώς μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα στις στοιχειώδεις ανάγκες για υγεία και την κάλυψή τους, που μόνο δωρεάν δεν είναι και αναγκάζει τις οικογένειες να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ο βουλευτής μίλησε για αποδεκατισμένα Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία, από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, για ελλείψεις σε ΜΕΘ και χειρουργικά τραπέζια. Όλα αυτά, είπε, είναι το αποτέλεσμα μιας αντιλαϊκής ταξικής πολιτικής στη βάση του σχεδίου «Νέο ΕΣΥ», ακόμη πιο εμπορευματοποιημένο και ιδιωτικοποιημένο, σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, και στη βάση της πολιτικής της ΕΕ.

Ο Γιώργος Μαρίνος είπε ότι θυσιάζονται τα λαϊκά δικαιώματα και η υγεία του λαού στον βωμό της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, την ώρα που η Ελλάδα διαθέτει εκατομμύρια για την πολιτική του ΝΑΤΟ και ενώ το κράτος υποχρηματοδοτεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Η πολιτική της κυβέρνησης, κατήγγειλε, μετατρέπει την υγεία σε εμπόρευμα και τον ασθενή τον μετατρέπει σε πελάτη. Ευθύνη, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, έχουν όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και υπηρέτησαν αυτή την πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας. Ο κ. Μαρίνος, αναφερόμενος στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και τον τιμοκατάλογο ανά κατηγορία χειρουργικής επέμβασης, μίλησε για άθλιο εκβιασμό στους ασθενείς και σχολίασε ότι ο υπουργός Υγείας ενεργεί ως «πλασιέ».

Ο Μανώλης Συντυχάκης προειδοποίησε τον υπουργό Υγείας ότι ο λαός της Κρήτης τον «περιμένει» και «του τα έχει μαζεμένα», γιατί έχει πληγεί από τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. «H υγεία του λαού μας δεν είναι εμπόρευμα, δεν πουλιέται, δεν αγοράζεται, δεν έχει τιμοκατάλογο, δεν μπαίνει στο ζύγι του κόστους-οφέλους. Είναι λαϊκό αγαθό, πρέπει να διασφαλίζεται για όλους ανεξαιρέτως, με δωρεάν πρόσβαση σε αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, με πυρήνα την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δηλαδή το κέντρο υγείας. Αυτή η θέση του KKE σήμερα απηχεί των διαθέσεων της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας, που αγωνίζεται για την πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν υγεία και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, στο πιο απομακρυσμένο νησί της χώρας μας», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Η Μαρία Κομνηνάκα αναφέρθηκε στις «τραγικές ελλείψεις» στα νησιά που «έχουν πάρει χαρακτήρα επιδημίας», παρά το αίτημα των νησιωτών να εξασφαλιστούν συνθήκες για την ανάληψη υπηρεσίας γιατρών και υγειονομικών στα νησιά. Ακόμη και για στοιχειώδεις εξετάσεις, κατήγγειλε η βουλευτής του ΚΚΕ, είτε η αναμονή είναι μεγάλη είτε δεν υπάρχει η δυνατότητα διενέργειάς τους, με αποτέλεσμα οι νησιώτες να κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα ή στην Αθήνα. «Δεν είναι μαξιμαλισμός το αίτημα να στηριχθεί η δημόσια υγεία στα νησιά, ώστε να μη μεταφέρονται οι ασθενείς με αγροτικά και να μη ζουν τον Γολγοθά οι καρκινοπαθείς που πρέπει να κατευθυνθούν στην Αθήνα και να περιμένουν για μήνες και στην πρωτεύουσα την περίθαλψή τους», είπε η κ. Κομνηνάκα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στην «εγκληματική πολιτική της ΕΕ στον τομέα της υγείας». «Είναι οικτρή η κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας και στη χώρα μας και όχι μόνο. Το επιβεβαιώνει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο συστημάτων υγείας, που λέει ότι μετά την πανδημία, το 42% των πολιτών της Ευρώπης, δεν μπόρεσε να καλύψει ιατρικές ανάγκες, λόγω υψηλού κόστους και λόγω μεγάλης αναμονής», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Πλεύρης: Πρώτη η κυβέρνηση της ΝΔ αύξησε τους μισθούς

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός για την υγεία το 2019 ανήλθε σε 3,8 δισ. ευρώ, το 2023 ανήλθε σε 5,2 δισ. ευρώ και θα κινηθεί παραπάνω το 2024. Αναφέρθηκε και στο μισθολογικό των γιατρών του ΕΣΥ, για να υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η πρώτη που μετά από 12 χρόνια αύξησε τους μισθούς και υπήρξε και παρέμβαση στο θέμα των εφημεριών. Στην πρωτοβάθμια υγεία δόθηκε δυνατότητα να μπουν όσοι ήταν γιατροί στα Κέντρα Υγείας, ως προσωπικοί γιατροί με 800 ευρώ παραπάνω στο μισθό τους. Όσο για τις προσλήψεις, αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ έχει τον περισσότερο κόσμο από κάθε άλλη φορά, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και επισήμανε ότι αυξήθηκε και το επίδομα επικινδυνότητας των νοσηλευτών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός είπε ότι πρέπει να υπάρχει ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, όμως η κυβέρνηση διαρκώς υπονομεύει και υποβαθμίζει το δημόσιο σύστημα υγείας. «Λέτε ότι δίνετε δικαίωμα επιλογής με τα απογευματινά χειρουργεία. Αλήθεια, ποιο δικαίωμα επιλογής; Σε ποιον; Στον ασθενή; Τι του λέτε; Ότι θα επιλέξεις αν θα χειρουργηθείς απόγευμα, πληρώνοντας παραπάνω, ενώ έχει ήδη πληρώσει τις υπηρεσίες για το δημόσιο σύστημα, ως φορολογούμενος και ως ασφαλισμένος; Να επιλέξει αν θα κάνει άμεσα χειρουργείο ή αν θα περιμένει ένα, δύο ή τρία χρόνια να χειρουργηθεί; Αυτό είναι το δικαίωμα επιλογής;», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε πως δεν είναι δικαίωμα επιλογής να λέει το κράτος στον ασθενή «πλήρωσε για να χειρουργηθείς, αλλιώς έχει ο Θεός και αν προλάβεις και αν ζήσεις».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης είπε ότι για το κόμμα του «η πρόσβαση στη φροντίδα υγείας σχετίζεται με την κλινική ανάγκη και όχι την οικονομική δυνατότητα, κατάσταση στην οποία οδηγεί τους πολίτες η Νέα Δημοκρατία που δεν πιστεύει ότι η υγεία πρέπει να παρέχεται ισότιμα και με υψηλή ποιότητα σε όλους τους πολίτες και υποβαθμίζει το ΕΣΥ». Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, έχει αποτύχει σε τρία κορυφαία ζητήματα που απασχολούν κάθε Έλληνα πολίτη: στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, στο ζήτημα της ασφάλειας του πολίτη αλλά και στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θεσμοθέτησε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία του ΕΣΥ και τόνισε ότι η πρόσβαση του πληθυσμού γίνεται διαρκώς δυσκολότερη και ελλιπέστερη και πλέον οι ασφαλισμένοι απαιτείται να πληρώνουν ακόμη και εξ ολοκλήρου, για ιατρικές υπηρεσίες και φάρμακα.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Μερόπη Τζούφη χαρακτήρισε τον υπουργό Υγείας «θιασώτη του καπιταλισμού» που λησμονεί ότι στις μεγάλες κρίσεις, όπως η πρόσφατη υγειονομική κρίση, αυτοί που έσωσαν τις ζωές των ανθρώπων ήταν τα δημόσια συστήματα υγείας. Σήμερα, κατήγγειλε, υλοποιείται ένα σχέδιο που ουσιαστικά θα οδηγήσει στην κατεδάφιση του κακοπαθημένου ΕΣΥ που χρειάζεται ενίσχυση αλλά η κυβέρνηση το επιχειρεί με λάθος τρόπο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Νίκης» Νίκος Παπαδόπουλος σχολίασε πως αντί η κυβέρνηση να σκύψει με αγάπη αληθινή στον ελληνικό λαό και να κάνει χιλιάδες προσλήψεις στο ΕΣΥ, αντί να δώσει αυξήσεις στους μισθούς του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εξοντώνει τους γιατρούς με πολλές ώρες εργασίας, αφήνει τους ασθενείς εκτεθειμένους και ευάλωτους στην κακή και βραδεία παροχή υπηρεσιών υγείας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας είπε ότι σήμερα οι πολίτες δεν έχουν καλή πρόσβαση στη δημόσια υγεία και αναγκάζονται να πληρώνουν το ένα τρίτο των εξόδων, για την υγεία τους, από τη δική τους θέση. «Αυτή είναι μια ταξική πολιτική με κερασάκι στην τούρτα τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Οι ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών, ιδίως στα νησιά είναι τραγικές. Φοβόμαστε πως έχετε καταντήσει το ΕΣΥ, τον μεγάλο ασθενή της χώρας και ίσως ολόκληρης της Ευρώπης», είπε ο κ. Καζαμίας.

Πηγή: cnn.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ