Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φλωρίδης: Επί ΣΥΡΙΖΑ επήλθε η απόλυτη ασυλία για τους εγκληματίες

Τι είπε για τις αλλαγές στον δικαστικό χάρτη

Την μεγάλη αλλαγή που θα συντελεστεί από την 1η Μαΐου που θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος Ποινικός Κώδικας που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

«Αρκετά χρόνια η ελληνική πολιτεία ασχολήθηκε μόνο με την προστασία των δικαιωμάτων των εγκληματιών. Είναι καιρός να μιλήσει και για τα δικαιώματα των θυμάτων και της κοινωνίας που θέλει να ζει ειρηνικά και να μη βλέπει τους βιαστές να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Όλα αυτά τα ζητήματα πιστεύω ότι τα αντιμετωπίσαμε με τους νέους Ποινικούς Κώδικες» είπε αρχικά ο κ. Φλωρίδης μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Ορμώμενος στη συνέχεια από υποθέσεις με κατηγορούμενους άτομα που είχαν καταδικαστεί αλλά κυκλοφορούσαν ελεύθερα επισήμανε ότι «αυτό που βλέπετε εδώ είναι αποτέλεσμα μιας αντίληψης που λέει ότι κάποιος που έκανε έγκλημα μπορεί να βγει εύκολα έξω ή μπορεί να πάρει έφεση με ανασταλτικό χαρτακτήρα και την περίοδο αυτή να εγκληματεί ξανά».

«Επί ΣΥΡΙΖΑ επήλθε η απόλυτη ασυλία για τους εγκληματίες»

«Όλο αυτό το σύστημα είχε οικοδομηθεί κυρίως με τους Ποινικούς Κώδικες που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία ημέρα πριν να κλείσει η Βουλή το 2019 και τότε στην πραγματικότητα επήλθε η απόλυτη ασυλία για τους εγκληματίες, να μπορείς να κάνεις τα πάντα και να μην κινδυνεύεις από τίποτα», είπε και έδωσε στη συνέχεια το παράδειγμα μιας υπόθεσης βιασμού που στην Ελλάδα μέχρι το 2019 τιμωρούνταν με 20 χρόνια κάθειρξη και ο ΣΥΡΙΖΑ την πήγε στα 15 χρόνια.

Για τις αλλαγές στον δικαστικό χάρτη

Όσον αφορά, δε, τις αλλαγές στον δικαστικό χάρτη ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι για να δοθεί μια τελεσίδικη απόφαση «στόχος μας είναι στο τέλος της 4ετιας να πάμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο για τελεσίδικη απόφαση στις 630 ημέρες, κάτι λιγότερο από 2 χρόνια».

«Ελπίζουμε ότι θα δικαιωθούμε στην πράξη. Αυτό που γίνεται τώρα είναι κάτι που εκρεμμεί περισσότερο από έναν αιώνα. Ενοποιούμε τον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας όπου εμφανίζονται και μεγάλες καθυστερήσεις στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις, δηλαδή οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή είναι στο πρώτο βαθμό. Ρίχνουμε στην μάχη περίπου 1.000 εν ενεργεία δικαστές, ειρηνοδίκες, μετατρέποντάς τους σε πρωτοδίκες μέσω εκπαίδευσης».

Δείτε το σχετικό βίντεο:

«Δεν είναι Καλλικράτης, είναι μια ποιοτική αναβάθμιση»

«Δεν είναι Καλλικράτης γιατί δεν πρόκειται απλά για μια εδαφική συνένωση, είναι μια ποιοτική αναβάθμιση» τόνισε στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι με την μετατροπή αυτή θα λυθεί το παράδοξο που εκρεμεί στη χώρα μας πολλές δεκαετίες.

«Το ζητούμενο είναι αυτοί οι 1.000 δικαστές να μπουν στη διαδικασία την κανονική της απόδοσης δικαιοσύνης που έχουμε τις μεγάλες καθυστερήσεις για να μπορέσουμε να μειώσουμε πολύ τους χρόνους εκεί. Αυτό είναι η μεγάλη τομή σε αυτή την αλλαγή που επιχειρούμε τώρα. Σε αυτή τη βάση θα πατήσουμε», είπε τέλος για το θέμα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ