Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κόντρα Μητσοτάκη με Ερντογάν: Αυστηρή απάντηση για Θράκη - Οι 3 διαφωνίες

Οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Ερντογάν μετά τη συνάντηση στην Άγκυρα

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. 

Οι δύο ηγέτες δεν δέχθηκαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, εκφράζοντας τις θέσεις τους μετά τις συνομιλίες που προηγήθηκαν. Στις δηλώσεις τους ήταν ξεκάθαρη η διαφωνία για τρία ζητήματα.

Πρώτη διαφωνία αποτέλεσε η αναφορά Ερντογάν σε «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη με άμεση απάντηση από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Δεύτερο σημείο τριβής ήταν η Χαμάς, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να την αποκαλεί τρομοκρατική οργάνωση και τον Ρετζέπ Ερντογάν να παρεμβαίνει κάνοντας λόγο για αντιστασιακή οργάνωση. Τέλος υπήρξε διαφωνία και για την μετατροπή της Μονής της χώρας σε τζαμί.

Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας άκρως εποικοδομητικές τις επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Τόνισε δε ότι οι δύο πλευρές εργάζονται ώστε να ανεβάσουν στα 10 δισ. δολάρια τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως είπε ο κ. Ερντογάν, συζητήθηκαν και τα αλληλένδετα προβλήματα των δύο χωρών. Αναφέρθηκε στις τρομοκρατικές οργανώσεις και στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε ξανά σε τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα.

Δεν παρέλειψε να επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα, κάνοντας λόγο για «σφαγή». Τόνισε δε, ότι η μόνη λύση είναι η ίδρυση ενός Παλαιστινιακού κράτους στα όρια που είχαν οριστεί το 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ. «Περιμένουμε από την Ελλάδα να στηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες για ειρήνη στη Γάζα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Ελλάδα, είπε ότι σε κάθε συνάντηση, μεγαλώνει η ελπίδα για λύσεις. 

Μιλώντας για τη Μονή της Χώρας, είπε ότι η απόφαση είχε ληφθεί το 2020 και ότι μετά τη μετατροπή του είναι ανοιχτό προς όλους.

Τη σκυτάλη στις δηλώσεις πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τη «ζεστή φιλοξενία στην Άγκυρα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη θετική ατζέντα, πάνω στην οποία οικοδομούνται οι σχέσεις των δύο χωρών. «Η προσέγγιση αυτή έχει οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ίδρυση του Ελληνοτουρκικού εμπορικού επιμελητηρίου, «παρά τις αντιξοότητες και τις διαφορές», ώστε να ενισχυθεί το εμπόριο και η επιχειρηματικότητα.

Μίλησε επίσης για τη βίζα σε 10 ελληνικά νησιά, τονίζοντας τη σημασία της συμφωνίας.

Είπε επίσης ότι η συμφωνία και η συνεργασία για το μεταναστευτικό αποδίδει καρπούς. «Η Ελλάδα συμφώνησε και συμφωνεί με τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ελληνική μειονότητα στην Τουρκία, «αν και αισθητά μειωμένη», όπως είπε, τονίζοντας ότι στη Θράκη, η μουσουλμανική μειονότητα, οι Έλληνες μουσουλμάνοι, όπως τόνισε, απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα.

«Οι μειονότητες στις χώρες μας που καθορίζονται από τη συνθήκη της Λωζάννης. Η ελληνική μειονότητα, δραστικά μειωμένη, συμβάλει στην πολιτισμική ανάπτυξη, αλλά χρειάζεται στήριξη.

Στην Θράκη, οι μουσουλμάνοι και χριστιανοί συμβιώνουν αρμονικά και σε αυτόν τον στόχο είμαι προσηλωμένος και το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας είναι έμπρακτο.

Επιτυχία μας η ενεργή παρουσία της μειονότητας στην ελληνική ζωή και θα ήταν ευχής έργο αν την ίδια άνθηση γνώριζε ο ελληνισμός στην Τουρκία. Στο πνεύμα της συνύπαρξης ο σεβασμός των κανόνων προστασίας της κληρονομιάς.

Σε αυτόν τον στόχο είμαι προσωπικά προσβλημένος, ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά από τη συνθήκη της Λωζάνη. Έμπρακτο το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας, ισονομία και ισοπολιτεία. Αλλά και με τη λήψη ειδικών μέτρων που απολαμβάνουν οι μουσουλμάνοι της χώρας μας. Ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά από τη Συνθήκη της Λωζάννης».

Για τη Μονή της Χώρας είπε ότι υπήρξε συζήτηση με τον κ. Ερντογάν για την ελληνική δυσαρέσκεια μετά τη μετατροπή της Μονής σε τζαμί, τονίζοντας ότι είναι σημαντική η διατήρηση του πολιτισμικού της χαρακτήρα.

Αναφερόμενος στους πολέμους της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να αμυνθεί, χαρακτηρίζοντας τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς. Τόνισε δε, ότι συμφωνούμε με την Τουρκία πως πρέπει να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός και ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι η επιστροφή στη διπλωματία.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι στο ίδιο πλαίσιο θέσαμε και το Κυπριακό, λέγοντας πως το μόνο πλαίσιο είναι ο διάλογος.

Επεσήμανε, επίσης, ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο Τούρκος πρόεδρος πήρε ξανά τον λόγο, απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον χαρακτηρισμό «τρομοκρατική οργάνωση» για τη Χαμάς. 

«Φίλε Κυριάκο, υπάρχει ένα θέμα που διαφωνούμε. Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, είναι αντιστασιακή οργάνωση, που δίνει αγώνα για να προστατεύσει τα εδάφη του λαού της».

Δείτε στο παρακάτω video τις δηλώσεις Μητσοτάκη και Ερντογάν:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρευνα Flash για οδική ασφάλεια: Η αύξηση των τροχαίων δυστυχημάτων εκτίναξε τις τιμές ασφαλίστρων
Ραγδαία αύξηση των οδικών ατυχημάτων τα τελευταία 2 έτη - Αύξηση ασφαλίστρων οχημάτων έως 40% λόγω οδικών ατυχημάτων και ακρίβειας
Έρευνα Flash για οδική ασφάλεια: Η αύξηση των τροχαίων δυστυχημάτων εκτίναξε τις τιμές ασφαλίστρων
Καρκίνος: Μπορεί να τον «πυροδοτεί» ο κορωνοϊός; Τι απαντούν οι ειδικοί
Σε πρόσφατο δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας γιατροί ζητούν να διερευνηθεί αν ο κορωνοϊός πυροδοτεί τον καρκίνο και μπορεί να ευθύνεται για την...
Καρκίνος: Μπορεί να τον «πυροδοτεί» ο κορωνοϊός; Τι απαντούν οι ειδικοί