Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Mαρινάκης: Η Συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται σε μεταίχμιο (VIDEO)

«Το καλό κλίμα στο διάλογο με την Τουρκία έχει πολλαπλά οφέλη», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία, τις εξελίξεις με την Βόρεια Μακεδονία και το διακύβευμα των ευρωεκλογών, μίλησε το πρωί στην ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Όπως είπε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «το καλό κλίμα στον διάλογο με την Τουρκία έχει πολλαπλά οφέλη. Η στρατηγική του πρωθυπουργού επιβεβαιώνεται με βάση τα μετρήσιμα αποτελέσματα».

Ο κ. Μαρινάκης είπε ότι η μουσουλμανική μειονότητα στην Δυτική Θράκη είναι αναγνωρισμένη με βάση την Συνθήκη της Λοζάνης και δεν μπορεί αυτό να αμφισβητηθεί, ενώ σε ότι αφορά την διαφωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν για την Χαμάς, σημείωσε ότι «ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη της Δύσης και την άκουσε όλος ο κόσμος. Ήταν αναμενόμενη η άποψη που ακούσαμε από την άλλη πλευρά».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «πρέπει να δούμε τα σημαντικά που απορρέουν από αυτόν τον διάλογο που είναι ο μηδενισμός των παραβιάσεων, ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο και στον Έβρο και το γεγονός ότι στα νησιά μας δεν υποδεχόμαστε παράνομους μετανάστες, αλλά τουρίστες από την Τουρκία».

Όπως υπογράμμισε, απαντώντας και στις αναφορές της Τουρκίας, «έχουμε μια και μόνη διαφορά που θέλουμε να επιλυθεί στην βάση του διεθνούς δικαίου. Για τα θαλάσσια πάρκα, θέση μας είναι ότι δεν έχει να κάνει με ζητήματα όπως τα θέτει η Τουρκία. Είναι μια ενέργεια που έχει περιβαλλοντική βάση και θα προχωρήσει, έχει τεθεί ξεκάθαρα από την ελληνική πλευρά και δεν είναι θέμα που τίθεται σε διαπραγμάτευση».

«Για να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο, θα πρέπει τα δύο μέρη να συμφωνήσουν στην ατζέντα μέχρι και στο τελευταίο σημείο στίξης του κειμένου. Για εμάς ειναι μόνο μία η διαφορά και αφορά τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, οπότε δεν υπάρχει “πακέτο ζητημάτων” προς επίλυση, όπως λέει η άλλη πλευρά», είπε ο κ. Μαρινάκης.

Επιστρέφοντας τα βέλη που εξαπέλυσε η αντιπολίτευση, μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι εντός των συνόρων ασκούντες κριτική, προσπαθούν να πιαστούν από διατυπώσεις για να προσπαθήσουν να πουν ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά».

Για το ζήτημα της Μονής της Χώρας, απάντησε ότι «εμένα με κάλυψε γενικώς η παρουσία του Πρωθυπουργού. Εμείς θα είμαστε ικανοποιημένοι όταν γίνουν όλα όσα απαιτούνται για την πλήρη προστασία αυτού του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό ισχύει για την Μονή της Χώρας και όποιο άλλο μνημείο. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Εμείς ποτέ δεν είπαμε σε άλλη περίπτωση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν υπερασπίστηκε τα εθνικά ζητήματα. Αυτό ζητάει και ο νυν Πρωθυπουργός».

 

Για τη Βόρεια Μακεδονία και την Συμφωνία των Πρεσπών

Ερωτηθείς για την πρόκληση από την νέα Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι «το όλο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών δείχνει ότι δεν είμαστε όλοι ίδιο. Εμείς δεν λέμε άλλα προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά. Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης τότε, ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι είμαστε αντίθετοι με την Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί την θεωρούμε κακή συμφωνία, την καταψηφίσαμε, ασκήσαμε ως κόμμα και πρόταση δυσπιστίας, αλλά τόνισε ότι αν ψηφιστεί η Συμφωνία και εκείνος εκλεγεί Πρωθυπουργός, η Συμφωνία θα τηρηθεί. Αυτή ήταν μια αντιδημοφιλής θέση για πολλούς τότε που ήταν κοντά στην ΝΔ».

Συνέχισε λέγοντας «Υπάρχουν δύο μέρη σε αυτήν την Συμφωνία. Η Ελλάδα δεν είχε να κάνει πάρα πολλά. Είχε να ψηφίσει στην Βουλή αυτά τα μνημόνια. Η άλλη πλευρά είχε να κάνει πάρα πολλά. Δικαιώνεται η συνειδητή επιλογή μας να μην ψηφιστούν τα μνημόνια από την Ελλάδα. Σκεφθείτε η Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας να μην δέχεται ούτε το πρώτο σημείο της Συμφωνίας που είναι το όνομα και εμείς να είχαμε φθάσει στο τέλος της διαδρομής».

Επέκρινε την αντιπολίτευση στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «την στιγμή που η Πρόεδρος λέει την χώρα της “Μακεδονία”, η αντιπολίτευση βγαίνει και λέει “ψηφίστε και τα μνημόνια”. «Να δούμε την νέα Κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, να δούμε την στάση τους και τις αντιδράσεις τους... Είχαμε πει από την αρχή ότι είναι μια κακή συμφωνία, αλλά θα την τηρήσουμε αν ψηφιστεί. Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο και έχουμε μια νέα κυβέρνηση που περιμένουμε να διατυπώσει τις θέσεις της. Εμείς δεν θα είμαστε επισπεύδοντες. Η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της άλλης πλευράς εξαρτάται πλήρως από την συμμόρφωση της στην Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο κ. Μαρινάκης.

Επεσήμανε ότι «εδώ είμαστε για να τα δούμε όλα. Η ελληνική πλευρά θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τα συμφέροντα της χώρας. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την υποχρέωση μας να σεβαστούμε την συνέχεια του Κράτους, αλλά πρέπει να το κάνει αυτό και η άλλη πλευρά. Είναι η ώρα των πράξεων ή των παραλείψεων της άλλης πλευράς και θα αντιδράσουμε αναλόγως. Θα ήταν σε καλύτερη θέση η χώρα, αν είχε διαγράψει όλη την διαδρομή και είχε υπογράψει και τα μνημόνια; Η εξωτερική πολιτική που ασκείται με σχεδιασμό, με αρχή, μέση και τέλος, δίνει όπλα στην χώρα».

Δείτε τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ