«Αγκαλιάζουμε την Ακρόπολη, Αγκαλιάζουμε τη Δημοκρατία, Αγκαλιάζουμε την Ανθρωπότητα». Με το σύνθημα αυτό 2.500 παιδιά, σχημάτισαν «ανθρώπινη αλυσίδα» γύρω από την Ακρόπολη, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού. Παιδιά όλων των εθνικοτήτων και ΑμεΑ τραγούδησαν για το νόημα της ημέρας σκορπίζοντας στον αττικό ουρανό περισσότερα από 2.000 πολύχρωμα μπαλόνια, στέλνοντας το μήνυμα της ειρηνικής και της δημιουργικής, χωρίς διακρίσεις, συνύπαρξης των ανθρώπων. Στη συνέχεια, στο Μουσείο της Ακρόπολης πραγματοποιήθηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Αντώνη Ρέμο και τη Μελίνα Ασλανίδου, και με τη συμμετοχή του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή. Παράλληλα, έγιναν δρώμενα από τα παιδιά του δημοτικού σχολείου «Παλλάδιο», υπό την επιμέλεια του Θεάτρου «Δόρα Στράτου», ενώ την εκδήλωση παρουσίασε η ηθοποιός Έλντα Πανοπούλου.
Δηλώσεις Σούρλα, Αθανασίου, Αρβανιτόπουλου, Παναγιωτόπουλου
«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα παιδιά που περιέλουσαν σήμερα με φως τον ναό της Ακρόπολης. Οι περίπου 3.000 μαθητές έδωσαν το μήνυμα της ειρηνικής και δημιουργικής, χωρίς διακρίσεις συνύπαρξης των ανθρώπων» ανέφερε στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας, στην έναρξη της εκδήλωσης που έγινε με πρωτοβουλία της γενικής γραμματείας. «Αποτελεί σταθερή επιλογή της Ελληνικής Δημοκρατικής Πολιτείας η ισότητα ενώπιον του νόμου και η εξάλειψη κάθε μορφής διακρίσεων. Το άρθρο 2 του Συντάγματος καθιστά πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας το σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου και το άρθρο 5 παρ.2 απαγορεύει κάθε διάκριση εθνικότητας , φυλής , γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Κατανοώντας την επικινδυνότητα των κοινωνικών φαινομένων, όπως ο ρατσισμός, με την ιδιότητα του ως εκπαιδευτικός ο υπουργός παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είπε: «Σήμερα οι μαθητές μας πιασμένοι χέρι- χέρι γύρω από το μνημείο του Παρθενώνα σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα, που εξέπεμψε το μήνυμα της Συναδέλφωσης των Λαών». Ευχαριστίες προς τους μικρούς μαθητές που «αγκάλιασαν» το ναό της Αθηνάς απηύθυνε και ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, «Τα παιδιά σήμερα έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα σε όλη την ανθρωπότητα». Στην εκδήλωση έδωσαν το "παρών" ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργος Σούρλας.
Συνήγορος του Πολίτη: «Δεν αρκούν τα λόγια...»
«Η διακηρυκτική καταδίκη του ρατσιστικού λόγου και της ρατσιστικής βίας δεν αρκεί για την καταπολέμηση του φαινομένου» επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Ρατσισμού. Κατά την ανεξάρτητη αρχή, «ο ρατσισμός υπονομεύει τα θεμέλια του κράτους δικαίου και εμφανίζει την ανθρώπινη αξία και αξιοπρέπεια ως έννοια που σχετικοποιείται και μεταβάλλεται συγκυριακά ανάλογα με τα χαρακτηριστικά (εθνικά, φυλετικά, θρησκευτικά, ηλικίας, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού) της ομάδας που κάθε φορά στοχοποιείται. Πρόκειται για αντιλήψεις και πρακτικές ασύμβατες με την ίδια τη δημοκρατία». Σημειώνει δε ο Συνήγορος, ότι, «εκείνο που απαιτείται είναι μια στρατηγική διάχυσης ενός ηχηρού μηνύματος αντιπαράθεσης με τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία σε όλη τη δράση της δημόσιας διοίκησης. Ο δημόσιος λόγος έχει καθοριστική συνεισφορά στη συνεπή υπεράσπιση αυτού του σκοπού, αλλά και στην έμπρακτη υλοποίησή του. Αντιστοίχως σημαντική είναι η θέσπιση και η αποτελεσματική εφαρμογή ενός επαρκούς νομοθετικού πλαισίου». Τονίζει, ακόμη, ότι «παρά την εμφανή μείωση των περιστατικών ρατσιστικής βίας, μετά τις εξελίξεις του Σεπτεμβρίου 2013, τα οποία όμως δεν έχουν εκλείψει, παραμένει επίκαιρη η Ειδική Έκθεση της αρχής για τη ρατσιστική βία, ιδίως ως προς τις προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για τις απαιτούμενες νομοθετικές βελτιώσεις». Και καταλήγει: «Παραμένουν, επίσης, επίκαιρες αρκετές από τις παρατηρήσεις της αρχής για τον υπό ψήφιση Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης, ιδίως σχετικά με το κομβικής σημασίας ζήτημα της ουσιαστικής προστασίας των θυμάτων ρατσιστικής βίας».