Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτική

Κτηματολόγιο: Πάνω από 400 κυβερνοεπιθέσεις - Απέτυχε η εισβολή

Κτηματολόγιο: Πάνω από 400 κυβερνοεπιθέσεις - Απέτυχε η εισβολή
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης – Τα στοιχεία από τους διαγνωστικούς ελέγχους

Πάνω από 400 επιθέσεις καταγράφηκαν στα πληροφοριακά συστήματα του Κτηματολογίου την εβδομάδα που διανύουμε, ωστόσο αν και επιχειρήθηκε, απέτυχε η εισβολή κακόβουλου χρήστη στην Database. Αυτά αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Όπως επισημαίνεται από τις ενέργειες αποκοπής πρόσβασης και τους διαγνωστικούς ελέγχους που έχουν διενεργηθεί προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

1. Κατεγράφησαν πάνω από 400 επιθέσεις στα πληροφοριακά συστήματα του Κτηματολογίου την εβδομάδα που διανύουμε.

2. Επιχειρήθηκε αλλά απέτυχε, εισβολή κακόβουλου χρήστη στην Database.

Δημοσίευμα που αναφέρεται σε «απόκτηση πρόσβασης στη Βάση Δεδομένων» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, κάτι που επιβεβαιώνεται, τόσο από το Security Operation Center του αναδόχου, όσο και από του αρμόδιους κρατικούς φορείς που διαχειρίζονται την επίθεση, μεταξύ άλλων την Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας του ΓΕΕΘΑ.

3. Παραβιάστηκε ένα από τα αντίγραφα ασφαλείας (backup) αλλά απέτυχε η απόπειρα για εξαγωγή δεδομένων (data exfiltration) προς server του εξωτερικού. Σημειώνεται ότι το Κτηματολόγιο παράγει καθημερινά αντίγραφα της βάσης δεδομένων.

4. Παραβιάστηκαν τερματικά υπαλλήλων του Φορέα, από τα οποία εξήχθησαν μέχρι στιγμής δεδομένα συνολικού όγκου 1,2 GB από το συνολικό όγκο 200 TB που διαθέτει το Κτηματολόγιο, δηλαδή 0,00059%.

Το είδος των αρχείων που υπεκλάπησαν μέχρι στιγμής δεν αφορά προσωπικά στοιχεία πολιτών, αλλά τυπικά διαχειριστικά έγγραφα υπηρεσιών που δεν επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία του Κτηματολογίου.

5. Δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής λογισμικό ransomware, και οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν μειώνουν δραστικά αυτόν τον κίνδυνο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Πολιτική

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Καμίνι και τις επόμενες μέρες η Θεσσαλονίκη – Το νέο δελτίο από την ΕΜΥ

Πυρκαγιά ξέσπασε στα Αμπελάκια Ροδόπης – Ενεργές διάσπαρτες εστίες φωτιάς