Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Β. Καρακωστάνογλου: Εξαιρετικά επικίνδυνη η προοπτική ενός περιφερειακού πολέμου

Ο γνωστός διεθνολόγος και λέκτορας στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ σχολιάζει, μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης», τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

O «Τύπος Θεσσαλονίκης» ζήτησε από το γνωστό Διεθνολόγο και λέκτορα στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου μια τοποθέτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και για το κατά πόσο βρισκόμαστε πλέον κοντά σε μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο «αναμφίβολα υπάρχει ισχυρή προοπτική να οδηγηθούμε σε έναν περιφερειακό πόλεμο», δηλαδή να πάψει να είναι το Ισραήλ από τη μια και οργανώσεις όπως η Χαμάς ή η Χεζμπολάχ που στηρίζονται από το Ιράν από την άλλη και να μεταβούμε σε μια κατάσταση όπου η σύγκρουση θα μεταφερθεί στο επίπεδο Ισραήλ – Ιράν ή ακόμη θα εμπλακούν και άλλες αραβικές χώρες, με τη μία ή με την άλλη πλευρά.

f2karakostanogloy.jpg

Ο κ. Καρακωστάνογλου 

Αυτό είναι το εξαιρετικά επικίνδυνο, όπως αναφέρει. « Το ενδεχόμενο να υπάρξουν και κρατικές εμπλοκές πλέον στην όλη σύγκρουση, έχοντας και ένα «εύφλεκτο υλικό», δηλαδή την επί 80 χρόνια παραμονή του Παλαιστινιακού άλυτου και επανειλημμένες πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ Αραβικών χωρών και του Ισραήλ με την έμμεση εμπλοκή μεγάλων δυνάμεων, κυρίως των ΗΠΑ, είναι στοιχεία εξαιρετικά επικίνδυνα, γιατί κλιμακώνουν μια κατάσταση η οποία θα έπρεπε να έχει λυθεί, μια κατάσταση για την οποία έγιναν πάρα πολλές ειρηνευτικές προσπάθειες, και δεν λύθηκε για μια σειρά από λόγους», τονίζει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την εμπλοκή του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο (θυμίζοντας ότι στρατιωτική επιχείρηση είχε γίνει στο νότιο Λίβανο και στο παρελθόν το 1992, το 1996 και στη συνέχεια το 2006) και την άμεση εμπλοκή του Ιράν στη σύγκρουση με το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στο Ισραήλ τον περασμένο Απρίλιο αλλά και το γεγονός ότι το Ιράν επανέρχεται και τώρα μετά τις δολοφονίες των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ,

«προφανώς δημιουργεί προϋποθέσεις ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης, μολονότι το ότι παρέμειναν χωρίς σπουδαία στρατιωτικά ή άλλα καταστροφικά αποτελέσματα και τον Απρίλιο και χθες το βράδυ (σ.σ.  την Τρίτη) οι επιθέσεις του Ιράν και είχαν και στις δυο περιπτώσεις ενημερωθεί οι υπερδυνάμεις, σίγουρα οι ΗΠΑ, από το ίδιο το Ιράν γι αυτές τις επιθέσεις, δείχνουν μια προσπάθεια να υπάρξει συγκράτηση και να μην οδηγηθούμε στο απροχώρητο».

Πολλά εξαρτώνται από την ανταπάντηση του Ισραήλ

Ο κ. Καρακωστάνογλου τονίζει ότι «εξαρτώνται πολλά από το είδος και την καταστροφικότητα της ανταπάντησης του Ισραήλ, που πιθανώς να υπάρξει σήμερα, αύριο ή τις αμέσως προσεχείς ημέρες» καθώς ανάλογα με την εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμπλοκή και άλλων μεγάλων δυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα.

Διότι, όπως λέει, εάν η ανταπάντηση είναι δυσανάλογη με τις μέχρι τώρα εμπλοκές του Ιράν, μιλώντας για την κατευθείαν εμπλοκή με πυραύλους και άλλα συστήματα , πέραν του ότι χρηματοδοτούσε και εξόπλιζε τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, αν υπάρξουν ζημίες για παράδειγμα στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν ή σε ενεργειακές εγκαταστάσεις από τις οποίες εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και η ίδια η οικονομία του Ιράν αλλά και η προμήθεια φυσικού αερίου και πετρελαίου της παγκόσμιας κοινότητας από τον Περσικό Κόλπο, τότε μπορεί και η συμμετοχή του Ιράν να γίνει πιο μεγάλη και καταστροφική. «Οπότε τότε βλέπει κανείς οι ΗΠΑ να εμπλακούν με αεροπορικές δυνάμεις αλλά ακόμη και με χερσαίες δυνάμεις που διατηρούν στην Μέση Ανατολή. Οπότε ο κίνδυνος είναι ότι τότε η Κίνα και η Ρωσία- που αν μπορούμε να πούμε είναι στον αντίποδα αυτής της κρίσης και μάλλον θα πάρουν το μέρος του Ιράν- θα εμπλακούν και αυτές με τον α ή β τρόπο, για να μη διαταραχθεί η ευάλωτη ισορροπία δυνάμεων που έχει διαμορφωθεί, από τη μία το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ και η ΕΕ να ακολουθεί, ως Δύση, και από την άλλη πλευρά οι BRICS, αυτή η καινούργια διεθνής συσσωμάτωση και η ομάδα της Σαγκάης με προεξάρχουσες την Κίνα, τη Ρωσία και ίσως τις Ινδίες, που επίσης μετέχουν στη BRICS, όπως και το Ιράν, η Βραζιλία και άλλες μεγάλες χώρες».

«Τότε είναι νομίζω που θα κινδυνεύσει η ανθρωπότητα», τονίζει ο διεθνολόγος.

Έχει αλλοιωθεί ο ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ο διεθνολόγος , ο οποίος έχει διατελέσει μετά από προτάσεις του ΥπΕξ και Διπλωμάτης Διεθνών Οργανισμών σε περιοχές κρίσεων στα Βαλκάνια:  Κόσοβο, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Σκόπια, και Ανασυγκρότηση Ν.Α. Ευρώπης (1992-1993, 1994, 1996, 2004-2008), αναφέρεται και στο ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας όλα αυτά τα χρόνια και μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου (1989-1991) και στην μεταδιπολική εποχή (από το 1991 και μέχρι σήμερα) επισημαίνοντας ότι «έχει αλλοιωθεί».

Αυτό, όπως λέει, το αποδεικνύει και η συνεχιζόμενη για δυόμιση χρόνια πολεμική σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας αλλά και το ανεπίλυτο μέχρι τώρα του Παλαιστινιακού, το Κυπριακό, η εκκρεμότητα της Ταϊβάν και άλλα άλυτα διεθνή ζητήματα, ενώ αναφορά κάνει και στο Κοσσυφοπέδιο, «που έγινε  κράτος ουσιαστικά παρανόμως, χωρίς να ενημερωθεί και να εκδώσει απόφαση παρά μόνο εκ των υστέρων, μετά τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς, το Συμβούλιο Ασφαλείας».

«Όλο αυτό δείχνει ότι η διεθνής κοινότητα δεν εφάρμοσε τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, ιδίως στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας», τονίζει, ενώ, όπως έχει αναφέρει και σε παλαιότερο άρθρο του, κάνει λόγο για μεροληπτική χρήση του δικαιώματος αρνησικυρίας των πέντε μόνιμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, όχι με γνώμονα την επιβολή του Διεθνούς Δικαίου, την διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητας, αλλά με στόχο την προώθηση των δικών τους, η κάθε μία, συμφερόντων και η εξυπηρέτηση του δικού της κύκλου χωρών επιρροής. 

Όλα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεικνύουν τις ευθύνες των μεγάλων δυνάμεων και το γεγονός ότι τα κράτη που καταφεύγουν στη χρήση βίας, πρέπει να την ασκούν αναλογικά με την αιτία που την προκάλεσε, όταν αυτή γίνεται στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνας, η οποία επιτρέπεται, αλλά πάντα με αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας και μόνο για ένα διάστημα, με την ευθύνη του κράτους που ασκεί τη  νόμιμη άμυνά του. «Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι το σύστημα προάσπισης της Ειρήνης είναι σαθρό και πως σε αυτό υπάρχουν πολλές ευθύνες», επισημαίνει.

Ο κ. Καρακωστάνογλου, εκφράζει ανησυχία για τις εξελίξεις, αν δεν σταματήσει η χρήση βίας από το Ισραήλ, όπως ζητούν οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ, η Ευρώπη και η χώρα μας.

Όπως εξηγεί, το Ισραήλ προσπαθεί να επαναφέρει την κατάσταση στην προτέρα θέση, πριν την τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς, ενώ η εμπλοκή της Χεζμπολάχ δείχνει ότι επιδιώκει ένα ευρύτερο ξεκαθάρισμα με τις δυνάμεις που στηρίζονται από το Ιράν, δηλαδή τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, εμπλέκοντας ενδεχομένως και το ίδιο το Ιράν.

Ωστόσο, όπως εκτιμά, «όλο αυτό μπορεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα στο χείλος της καταστροφής, όπως συμβαίνει και στην Ουκρανία, αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει, όπως έχει απειλήσει, έστω και τακτικά πυρηνικά όπλα. Το ίδιο μπορεί να κάνει και το Ισραήλ, που και αυτό έχει υποτίθεται μη ομολογημένη, αλλά υπαρκτή, πυρηνική στρατιωτική ισχύ και ίσως και το Ιράν, αν και αυτό έχει φτάσει σε εκείνο το επίπεδο, είτε όταν ολοκληρώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα».

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρινάκης για Τασούλα: «Καλούμε τα κόμματα να δουν πίσω απ' τις ταμπέλες»
«Μιλάμε για τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος εξελέγη με ευρύτατη πλειοψηφία το 2019 και πολύ πιο σημαντικό για εμένα, είναι η επανεκλογή του το 2023»...
Μαρινάκης για Τασούλα: «Καλούμε τα κόμματα να δουν πίσω απ' τις ταμπέλες»