Του Δημήτρη Κετικίδη
Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών να διεξάγεται στις 6 Οκτωβρίου.
Λίγο πριν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας, οι υποψήφιοι «ανοίγουν τα χαρτιά τους» στο debate του «Τύπου Θεσσαλονίκης» απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούν τόσο την οικονομία, όσο και την εξωτερική πολιτική αλλά και εσωκομματικά ζητήματα.
Νίκος Ανδρουλάκης: Επιστρέψαμε, συνεχίζουμε, κερδίζουμε
Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι πρέπει να σας εμπιστευτεί ξανά ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ;
«Τα τελευταία δυόμισι χρόνια κάναμε μόνο βήματα μπροστά. Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε όχι μόνο στο ιστορικό του σύμβολο, αλλά κυρίως πρωταγωνιστικά στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων ως αυτόνομος πόλος. Είμαστε δεύτερο κόμμα στην περιφέρεια και μετά από πολλά χρόνια, είδαμε ξανά το πράσινο στον εκλογικό χάρτη, σε δύο νομούς στην Κρήτη. Το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο ξέφυγε από τις συμπληγάδες του δικομματισμού, αλλά μπήκε σε τροχιά διακυβέρνησης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Αν συνεχίσουμε στην ίδια πορεία που έφερε το ΠΑΣΟΚ στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων, έχουμε μπροστά μας μόνο τα καλύτερα.
Στις 6 Οκτωβρίου ζητώ από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να ανανεώσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης που συνάψαμε το 2021, ώστε να συνεχίσουμε από κοινού τη σκληρή δουλειά, η οποία θα καταστήσει το ΠΑΣΟΚ τη μόνη υπεύθυνη, ενωμένη και αυτόνομη προοδευτική δύναμη διακυβέρνησης. Επιστρέψαμε, συνεχίζουμε, κερδίζουμε».
Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι ενώ στην επαρχία το ΠΑΣΟΚ πήγε καλά στις ευρωεκλογές, δεν κατάφερε να κάνει το ίδιο και στις μεγάλες περιφέρειες; Πιστεύετε ότι δεν καταφέρατε να επικοινωνήσετε σωστά το πρόγραμμά σας;
«Το ΠΑΣΟΚ, που κατέκτησε ποσοστά κοντά στο 30% στην Κρήτη βάφοντας πράσινους δύο νομούς στον εκλογικό χάρτη και ήταν δεύτερο κόμμα στην περιφέρεια με ποσοστά κοντά στο 20% σε κάποιες περιπτώσεις, στο Λεκανοπέδιο κατέγραψε μονοψήφια. Πιστεύω ότι και στην επικοινωνία θα πρέπει να ρισκάρουμε περισσότερο και οι οργανωτικές δομές στο Λεκανοπέδιο θα πρέπει να είναι πιο συμβατές με την εποχή ώστε να αμβλύνουμε αυτήν την ανισομέρεια».
Ποια είναι η πρώτη τροπολογία που θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, αν βγείτε ξανά πρόεδρος;
«Ήδη επανακαταθέσαμε τη νομοθετική μας πρωτοβουλία για τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας καλώντας μάλιστα τους 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον είναι γνήσια η μεταχρονολογημένη ευαισθησία τους για το θέμα, να πιέσουν την κυβέρνηση να την κάνουμε νόμο του κράτους. Οι έξι τροπολογίες μας προστατεύουν τους ελάχιστους όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης, με την επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας, αποκαθιστούν τη διαπραγματευτική δύναμη των δανειοληπτών, κατοχυρώνουν τα δικαιώματά τους απέναντι στους servicers και τα funds, αντιμετωπίζουν αδικίες σε βάρος των οφειλετών, προστατεύουν τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο από τις ακραίες διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας, βελτιώνουν καθοριστικά την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών ρύθμισης των οφειλών».
Ο Πρωθυπουργός από τη Νέα Υόρκη μίλησε για παράθυρο ευκαιρίας επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών. Τι λέτε;
«Ο κ. Μητσοτάκης μας μιλά για “ήρεμα νερά”. Είναι “ήρεμα νερά”, όταν την ημέρα της επετείου του Αττίλα ο Ερντογάν χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο “ειρηνευτική αποστολή” και ζήτησε από το βήμα του ΟΗΕ αναγνώριση του ψευδοκράτους; Είναι “ήρεμα νερά” η “γαλάζια πατρίδα” στα βιβλία των μαθητών της Τουρκίας; Είναι “ήρεμα νερά” η πρώτη εφαρμογή του τουρκολιβυκού συμφώνου στην Κάσο; Ή είναι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμί; Πιστοποιείται πλέον ότι η ρηχή επικοινωνιακή διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής από την Κυβέρνηση επιφυλάσσει σοβαρούς κινδύνους για το διεθνές κύρος και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας. Έχουμε ζητήσει πλήρη ενημέρωση για τις προθέσεις και τον σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης».
Η Βόρεια Μακεδονία παραβιάζει συνεχώς τη Συμφωνία των Πρεσπών, αποκαλώντας τη χώρα Μακεδονία. Ποια θα πρέπει να είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης; Ως πρωθυπουργός θα θέτατε βέτο στην ένταξή της στην ΕΕ;
«Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι σαφής, εδώ και είκοσι χρόνια. Θεωρούμε πως η ευρωπαϊκή προοπτική των γειτονικών κρατών των Δυτικών Βαλκανίων υπηρετεί το εθνικό μας συμφέρον, καθώς περιορίζει την επιτροπή περιφερειακών παραγόντων -όπως η Τουρκία- στη γειτονιά μας. Όμως, η ένταξη στην ΕΕ προϋποθέτει σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η συστηματική παραβίαση διεθνών συνθηκών και η αναβίωση του ανιστόρητου αλυτρωτισμού των Σκοπίων -που η Συμφωνία των Πρεσπών απέτυχε να αποτρέψει- συνιστά προφανώς απαράδεκτη συμπεριφορά, που ναρκοθετεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Απέναντι στη στάση της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, η Ελλάδα οφείλει να μη μείνει παθητική, αλλά να αναδεικνύει ενεργητικά σε διεθνές επίπεδο κάθε νέα πρόκληση, πάντα σε συνάρτηση με την ενταξιακή πορεία της χώρας».
Νάντια Γιαννακοπούλου: Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται τόλμη, αλήθεια και καθαρές κουβέντες
Τι πιστεύετε ότι έχετε να προσφέρετε στο ΠΑΣΟΚ από τη θέση της προέδρου;
Νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή είναι η τόλμη, η αλήθεια και οι καθαρές κουβέντες για να μπορέσει να τ' αλλάξει όλα και να κάνει μια νέα αρχή. Μόνο έτσι μπορεί να επιτελέσει τον βασικό του ρόλο, να είναι τώρα μια ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στον κο Μητσοτάκη και όταν γίνουν εκλογές να είναι η επόμενη Κυβέρνηση. Έχουμε κάθε δυνατότητα, σε συνθήκες της μεγαλύτερης πολιτικής ρευστότητας από το 2012, να είμαστε πρώτο κόμμα. Είμαι αμετανόητα κατά αντιλήψεων που θέλουν μικρά και φοβικά βήματα στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ πάντα προχώρησε με άλματα και αυτά τα άλματα πρέπει να κάνουμε ξανά.
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα αλλάξετε στο κόμμα αν εκλεγείτε πρόεδρος;
Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από σειρά αλλαγές και πρωτοβουλίες για να εκπέμψει μήνυμα ανασύνταξης, ενότητας και δυναμικής παρέμβασης ως βασικού πόλου απέναντι στην Ν.Δ. Θα καλέσω όλους τους συνυποψήφιους για συνεργασία στην βάση ενεργών ρόλων και δυνατότητας συνδιαμόρφωσης του πολιτικού μας λόγου και ταυτόχρονα ευρύ κάλεσμα στις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ για να ξεκινήσουμε μια συνεχή πορεία προς τον λαό, δημιουργώντας μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες. Αυτό δεν έγινε το 2021 παρά την έκρηξη συμμετοχής και το ευνοϊκό κλίμα. Θα εργαστώ με ανοικτούς ορίζοντες, μη διαφοροποιώντας τα στελέχη μας σε δικούς μου και τους άλλους, αποκαθιστώντας την θεσμική δημοκρατική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ . Θα πρέπει οι τομείς εργασίας να εργαστούν εντατικά αξιοποιώντας ένα πολύ σημαντικό πολιτικό, τεχνοκρατικό, επιστημονικό δυναμικό που ήταν αναξιοποίητο.
Ποιες είναι οι σημαντικότερες διαφωνίες σας στην πολιτική που ακολούθησε το κόμμα όλα τα προηγούμενα χρόνια;
Αρχικά θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν υπάρχουν προσωπικά ελατήρια, ούτε έχω κάτι προσωπικό με τον Ν. Ανδρουλάκη, όπως επίσης ότι σέβομαι τις όποιες προσπάθειες έκανε.
Το πρόβλημα ήταν και είναι καθαρά πολιτικό. Στις Ευρωεκλογές Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ έχασαν 1.350.000 ψήφους και το ΠΑΣΟΚ αντί να αδράξει την ευκαιρία, έχασε και αυτό 110.000 ψήφους. Σκεφτείτε ότι τα τελευταία δύο χρόνια Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ έχασαν πάνω από 2 εκατομμύρια ψήφους και εμείς φαινόμασταν αδύναμοι να ανοίξουμε τα φτερά μας, να αυξήσουμε γενναία τα ποσοστά μας και να βγούμε δεύτεροι με ποσοστά που θα μπορούσαν να κυμαίνονται τουλάχιστον στο 18%. Αυτό είναι λοιπόν το θέμα.
Άλλωστε ο ίδιος ο Πρόεδρος είχε τονίσει σε συνέντευξή του πως αν το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίσει την δεύτερη θέση ανεβάζοντας σημαντικά τα ποσοστά του θα ήταν πολιτική ήττα, κάτι που εκ των υστέρων βέβαια το άλλαξε.
Η εξήγηση αυτού λοιπόν του προβληματικού εκλογικού αποτελέσματος οφείλεται στην ασαφή φυσιογνωμία μας, σε θέσεις μη καθαρές και συχνά θολές, στην συμπεριφορά μας περισσότερο σαν δύναμη διαμαρτυρίας και όχι εξουσίας, αλλά και σε ένα έλλειμα θεσμικής δημοκρατικής λειτουργίας που πέραν ότι αποτελεί πρόβλημα αυτό καθ΄ εαυτό, εμπόδιζε την συλλογική διαμόρφωση θέσεων και τακτικής που θα μπορούσε να διορθώσει έγκαιρα λάθη.
Ποιο είναι το αναπτυξιακό μοντέλο που θα φέρετε στη χώρα αν γίνετε πρωθυπουργός;
Η Ελλάδα βγαίνει από μια μακρά περίοδο κρίσεων που δοκίμασε τις αντοχές των πολιτών. Σε οικονομικό επίπεδο ακόμα βιώνουμε τα απόνερα της χρηματοοικονομικής κρίση. Ως αποτέλεσμα η χώρα θα πρέπει να αναπτύξει ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που θα απαντά στις προκλήσεις του μέλλοντος και θα προσφέρει ίσες ευκαιρίες για όλους.
Θα πρέπει να ενισχύουμε την ποιοτική εκδοχή του τουριστικού μας προϊόντος, εστιάζοντας στην κατασκευή υποδομών, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στην ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού και στην διασύνδεση του με τον αγροτικοδιατροφικό τομέα. Παράλληλα, όμως, προωθούμε δράσεις και πολιτικές προστασίας των τουριστικών προορισμών από την αλλοίωση του φυσικού τους τοπίου, τον αφανισμό της τοπικής κουλτούρας και γενικότερα την έκθεσή τους στις επιπτώσεις του υπερτουρισμού.
Θα πρέπει να ανασχεδιάζουμε την Αγροτική Ανάπτυξη, με έμφαση στην αξιοποίηση της τεχνολογίας, στον σχεδιασμό της παραγωγής ανά περιοχή αλλά και στη διαρκή επιμόρφωση και στήριξη των αγροτών και την ενίσχυση του αγροτοδιατροφικού τομέα.
Παράλληλα επιβάλλεται να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες ενίσχυσης των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων, προωθώντας τον συντονισμό και τις πρωτοβουλίες των αγροτικών συλλογικοτήτων. Προστατεύουμε τους αγρότες από τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης, του κεντρικού σχεδιασμού της παραγωγής και της κλιματικής αλλαγής.
Σημαντική επίσης είναι η στήριξη του πρωτογενή τομέα ως εργαλείο αποκέντρωσης και τόνωσης των τοπικών οικονομιών και μέρος του σχεδίου μας για την περιφερειακή ανάπτυξη. Ενός σχεδίου που αντιμετωπίζει την οικονομική και πληθυσμιακή στασιμότητα της άλλοτε κραταιάς ελληνικής περιφέρειας, απελευθερώνοντας και πάλι τις παραγωγικές της δυνατότητες και βάζοντας φραγμό στην εσωτερική και εξωτερική μετακίνηση των κατοίκων της, και ιδιαίτερα των νέων.
Ανάπτυξη σημαίνει ύπαρξη ευκαιριών για όλους και ιδιαίτερα τους νέους, προκειμένου να αποκτήσουν την αυτοπεποίθηση να διεκδικήσουν τον ρόλο τους στη ζωή, αξιοποιώντας τις ικανότητές τους με τρόπο δημιουργικό και καινοτόμο.
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο σχέδιο, ένα νέο συμπεριληπτικό Μοντέλο Κοινωνικής Συνύπαρξης και ώσμωσης των διαφορετικών προσεγγίσεων και δυναμικών.
Ποιοι είναι οι όροι που πρέπει να μπουν για τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα;
Αρχικά θα ήθελα να πω ότι πιστεύω και εμπιστεύομαι το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, οι κόρες μου φοιτούν σε δημόσια σχολεία όπως έκανα και εγώ. Κατά την γνώμη μου θα πρέπει επενδύουμε στην Παιδεία, με σύγχρονα προγράμματα που αναπτύσσουν τις γνώσεις, την κριτική ικανότητα, τη συνδυαστική σκέψη και τις δεξιότητες και να θέτουμε στο επίκεντρο τούς μαθητές ως ανθρώπινες οντότητες, προωθώντας αρχές και αξίες, πρότυπα σεβασμού στον άνθρωπο, τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την ισότητα των φύλων.
Οραματίζομαι μία Ελλάδα ως Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης και Πολιτισμού στηριγμένη στο ανεκτίμητο αξιακό φορτίο πλήθους επιστημών και τεχνών που εμπεδώθηκαν εδώ κατά την αρχαιότητα, όπως η Φιλοσοφία, τα Μαθηματικά, η Ιατρική, το Θέατρο και πολλά άλλα. Ένα πλαίσιο που θα μας επιτρέψει να ξεφύγουμε από τη μυωπική οπτική της διαφύλαξης ενός στενού και εσωστρεφούς πανεπιστημίου. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος και παράλληλα να στηριχθεί γενναία και ουσιαστικά το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.
Τα μη κρατικά πανεπιστήμια που θα λειτουργούν στην χώρα μας θα πρέπει να έχουν ένα πολύ ισχυρό και αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας που θα εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και θα δημιουργήσει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και θα προσελκύσει φοιτητές αλλά και υψηλού κύρους διδακτικό προσωπικό.
Άννα Διαμαντοπούλου: Να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ με στόχο να κυβερνήσει
Για ποιο λόγο να ψηφίσουν οι πολίτες Άννα Διαμαντοπούλου;
«Προσέρχομαι σε αυτή τη μάχη γιατί πιστεύω βαθιά στις αρχές και τις αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας που σταθερά πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του. Γιατί το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αναδιαταχθεί πλήρως γιατί έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία και να κάνουμε μαζί την Σοσιαλδημοκρατία του 21ου αιώνα. Να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ με στόχο να κυβερνήσει. Οι εκλογές της 6ης Οκτωβρίου είναι μια μεγάλη ευκαιρία να δημιουργήσουμε το δεύτερο πόλο που είναι απαραίτητος για την λειτουργία της δημοκρατίας. Αυτό απαιτεί δομικές αλλαγές στην μέχρι σήμερα λειτουργία του.
Προϋποθέτει μια νέα μορφή συμμετοχικής οργάνωσης όπου τα μέλη και τα στελέχη του θα συμμετέχουν ενεργά τόσο στα αναπτυξιακά προγράμματα των περιοχών τους όσο και στις θεματικές πολιτικές του ενδιαφέροντος τους. Προϋποθέτει μια νέα μορφή ηγεσίας που θα δώσει μια ώθηση να φύγει το κόμμα στο 25% και πάνω. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η κοινωνία και η δική μου εκστρατεία αφορά την κοινωνία. Αν δεν φέρουμε πολύ κόσμο, εάν δεν πείσουμε πολύ κόσμο τότε την άλλη μέρα θα είμαστε στα ίδια. Διαθέτω και καταθέτω μια σειρά από συγκεκριμένες πολιτικές ως προγραμματικές κατευθύνσεις. Επίσης ασκώ τεκμηριωμένη αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση και διαθέτω ένα σημαντικό προσωπικό κεφάλαιο εμπειρίας. Η δική μου υποψηφιότητα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Καλώ τον κόσμο να συμμετάσχει ενεργά, για να δημιουργήσουμε μαζί το σύγχρονο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ που ονειρευόμαστε. Το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος μας».
Είπατε ότι η τεκμαρτή φορολόγηση είναι ένα ισοπεδωτικό μέτρο. Ποιοι είναι για εσάς το ιδανικό φορολογικό σύστημα έτσι ώστε να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις;
«Πράγματι η τεκμαρτή φορολόγηση θεωρώ ότι είναι ένα ισοπεδωτικό μέτρο. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται μεταρρύθμιση όσο αφορά την φορολογία για τους ελεύθερους επαγγελματίες που να είναι δίκαιη και να πληρώνουν όλους τους φόρους. Είναι όμως εξωφρενικό να αντιμετωπίζουμε όλες τις περιφέρειες, όλα τα επαγγέλματα με τον ίδιο τρόπο και μάλιστα με τα χαρακτηριστικά που έχει η οικονομία μας σήμερα. Πιστεύω λοιπόν ότι το φορολογικό σύστημα της χώρας πρώτον είναι ένας αναδιανεμητικός μηχανισμός άρα έχει μεγάλη σημασία που φορολογείς και γιατί και που θέλεις να ενισχύσεις. Θες να ενισχύσεις την μικρή επιχείρηση, θες να ενισχύσεις την επιχείρηση στην επαρχία;
Χρειάζεται μια νέα οικονομική πολιτική στηριγμένη στις μεγάλες αλλαγές ιδιαίτερα της γεωπολιτικής και της τεχνολογίας. Η αναβίωση της βιομηχανίας, η παραγωγή τεχνογνωσίας, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που αλλάζει όλο το στοιχείο της παραγωγής, απαιτούν δράσεις με συγκεκριμένους στόχους.
Η ελληνική επιχείρηση σήμερα δεν μπορεί να ανταγωνισθεί ούτε σε παγκόσμιο ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στόχος είναι η ενδυνάμωση με κίνητρα το μέγεθος των επιχειρήσεων, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, την φορολογική δικαιοσύνη και την οργανωμένη υποστήριξη της διεθνούς παρουσίας τους. Αυτές είναι οι πολιτικές που θα στοχεύσω».
Δέχεστε κριτική για την «αποστασιοποίησή» σας επί πολλά χρόνια και δύσκολα χρόνια για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Τι απαντάτε σε όσους σας επικρίνουν γι’ αυτό;
Δεν έφυγα ούτε για μια στιγμή από το χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας. Μέσω του ΔΙΚΤΥΟΥ, της δεξαμενής σκέψης που ίδρυσα για να εισάγω στο δημόσιο διάλογο προτάσεις πολιτικής για τον 21ο αιώνα, αλλά και μέσω της συμμετοχής μου στο FEPS, τη δεξαμενή που παράγει τις πολιτικές των Σοσιαλδημοκρατών για το Ευρωκοινοβούλιο, όλα αυτά τα χρόνια είμαι ενεργή και συνεπής στον πολιτικό μου χώρο.
Όσον αφορά τα πιο δύσκολα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, επιτρέψτε μου να πω ότι αυτά ήταν της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, όπου βρίσκαμε γκαζάκια έξω από τα σπίτια μας. Το βιώσαμε. Όπως επίσης θυμάστε, είχα δώσει μάχη για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, πετυχαίνοντας ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο συναίνεσης μέσα στη Βουλή, σε μία τόσο τεταμένη περίοδο.
Όταν ανακοίνωσα την υποψηφιότητα μου κάποιοι προσπάθησαν να την απονομιμοποιήσουν με την πρώτη ευκαιρία. Πλέον, αυτές οι φωνές έχουν ελαχιστοποιηθεί καθώς φαίνεται να αντιλήφθηκαν και οι ίδιοι την αβασιμότητα των λεγόμενων τους, όμως εξηγώ. Το να μην είναι κάποιος ενεργός στα κομματικά δρώμενα, δεν σημαίνει ότι απέχει από το ΠΑΣΟΚ ή τη σοσιαλδημοκρατία. Είμαι στο ΠΑΣΟΚ από τα 18 μου χρόνια. Έχω υπηρετήσει την παράταξη σε κάθε επίπεδο- αυτοδιοικητικό, εθνικό, ευρωπαϊκό. Όλα αυτά τα χρόνια συμμετείχα σε όλες τις κορυφαίες κομματικές διαδικασίες (συνέδρια του ΠΑΣΟΚ και εσωκομματικές εκλογές) και όποτε κλήθηκα πάντα συνέβαλα με τις θέσεις και απόψεις μου.
Όπως λοιπόν αντιλαμβάνεστε, δεν «απείχα» ποτέ από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και ουδέποτε απομακρύνθηκα ιδεολογικά απ’ αυτόν. Ήμουν, είμαι και θα είμαι ΠΑΣΟΚ.
Εκτιμάτε ότι με εσάς στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα αποκτά προοπτική κυβερνησιμότητας ιδιαίτερα απέναντι στη ΝΔ;
«Η δική μου πολιτική πρόταση αφορά ένα μεγάλο και κυβερνών ΠΑ.ΣΟ.Κ., που θα απαντά στα ερωτήματα της εποχής μας. Που θα είναι ο αντίπαλος πόλος της ΝΔ στο κοινοβούλιο, και που θα παράξει την εναλλακτική κυβερνητική πρόταση την οποία η κοινωνία περιμένει, προκειμένου να πετύχουμε την πολιτική αλλαγή το 2027. Έχω την βαθύτατη πεποίθηση ότι εάν κάνουμε ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κόμμα, αν αξιοποιήσουμε και προβάλουμε αποτελεσματικά τις προτάσεις μιας νέας Σοσιαλδημοκρατίας, το 2027 ο επόμενος Πρωθυπουργός θα είναι Σοσιαλδημοκράτης».
Χάρης Δούκας: Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κυβερνήσει ξανά
Για ποιο λόγο θεωρείτε ότι πρέπει να σας εμπιστευτούν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ;
«Ζητώ από τους πολίτες να με εκλέξουν νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να διαμορφώσουμε μαζί ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει η ψυχή της δημοκρατικής παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κυβερνήσει ξανά και να φέρει προκοπή στον τόπο.
Τώρα είναι η ώρα της μεγάλης υπέρβασης. Να αναδείξουμε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης όπου το ΕΓΩ θα δώσει τη θέση του στο ΕΜΕΙΣ.
Καλώ όλους τους προοδευτικούς πολίτες να συναντηθούμε, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να γίνουμε μέρος της αλλαγής. Σ΄ αυτό το κάλεσμα να μη μείνει κανένας πίσω. Κοιτάζω τους πολίτες στα μάτια και τους λέω: Στηρίξτε την υποψηφιότητά μου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και όλοι μαζί να στηρίξουμε την ελπίδα για ένα πιο φωτεινό αύριο, στην Ελλάδα της Δημιουργίας, της Καινοτομίας, της Κοινωνικής και Οικονομικής Δικαιοσύνης».
Πώς θα μπορέσετε να συνδυάσετε και τον δήμο Αθηναίων και την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ;
«Μπορώ να είμαι αποτελεσματικός και ως δήμαρχος και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γιατί γνωρίζω πώς να μοιράζω αρμοδιότητες και ξέρω πως να αξιοποιώ τη δύναμη των ομάδων. Αυτή τη στιγμή στον Δήμο για πρώτη φορά στην ιστορία και οι 26 Δημοτικοί Σύμβουλοι έχουν χαρτοφυλάκιο. Έχουν ρόλο και ευθύνη, όλοι. Και δίνουμε ενωμένοι την μάχη με τα καθημερινά προβλήματα της πόλης.
Η Αθήνα αλλάζει και είναι πολλά αυτά που έχουν γίνει μέσα σε μόλις λίγους μήνες παρά τα εμπόδια που μας βάζει η κεντρική εξουσία. Δημιουργήσαμε το γραφείο καταπολέμησης ενεργειακής φτώχειας για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ευάλωτες οικονομικά οικογένειες του Δήμου μας. Δώσαμε σκληρή μάχη για το τσιμέντο στο ΣτΕ. Και την κερδίσαμε. Για να σταματήσουν να χτίζονται πανύψηλα μεγαθήρια στην πόλη μας.
Κάναμε δουλειά στον Βοτανικό. Υποτίθεται ότι εκείνη η περιοχή θα ήταν έτοιμη για να ξεκινήσουν οι εργολάβοι να φτιάχνουν το γήπεδο του Παναθηναϊκού και όταν πήγαμε βρήκαμε μόνο 8 και 10 μέτρα σε ύψος σημεία με σκουπίδια.
Δώσαμε στην Αθήνα περισσότερο φως. Θα τα καταφέρω με μια άξια ομάδα συνεργατών και στο δήμο και στο κόμμα».
Ως πρώην γραμματέας του τομέα Ενέργειας ποια πολιτική πιστεύετε ότι πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση έτσι ώστε να διατηρηθούν χαμηλές οι τιμές στην ενέργεια;
«Η πρότασή μας είναι στο τέλος της φετινής χρονιάς, τα πράσινα τιμολόγια να τα διαδεχτεί ένα σταθερό τιμολόγιο με διετή διάρκεια. Η ΔΕΗ που στον τίτλο της έχει το Δ, δηλαδή Δημόσια και εκπροσωπεί πάνω από το 70% των οικιακών καταναλωτών, έχει κάθε δυνατότητα με τα εργαλεία οικονομικής αντιστάθμισης που είναι διαθέσιμα στις αγορές να φτιάξει και να διαθέσει στους οικιακούς πελάτες της ένα ελκυστικό, σταθερό τιμολόγιο. Όσον αφορά τα καύσιμα επιβάλλεται μετωπική αντιπαράθεση με κάθε ολιγοπωλιακή συμπεριφορά στην αγορά. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού να ενισχυθεί και να ελέγχει αποτελεσματικά την διαμόρφωση των τιμών στις αγορές πετρελαιοειδών σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Επιπλέον σε περιόδους ενεργειακής κρίσης, πρέπει να επιβάλλεται πλαφόν στην λιανική αγορά της ενέργειας».
Η εκλογή σας στον δήμο Αθηναίων ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Αυτό θεωρείτε ότι είναι και ένα μήνυμα από τους πολίτες για τον χώρο της κεντροαριστεράς;
«Θέλουμε να ενώσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Στην Αθήνα μας στήριξαν ευρύτερες δυνάμεις, μας στήριξαν οι προοδευτικοί πολίτες για να αλλάξουμε την πόλη. Το ΠΑΣΟΚ για να κυβερνήσει ξανά πρέπει να μετατραπεί σε μια μεγάλη αγκαλιά. Συμμαχία στη βάση με στόχο την μεγάλη ανατροπή που έχει ανάγκη ο τόπος.
Θέλουμε κοντά μας όσους πέρασαν μέσα από το ΠΑΣΟΚ και πιστεύουν ότι με το ΠΑΣΟΚ μπορούν να ζήσουν ξανά καλύτερες μέρες. Θέλουμε μαζί μας όλους τους πολίτες που πιστεύουν στη δύναμη της νέας γενιάς που ξενιτεύτηκε προκειμένου να βρει καλύτερες συνθήκες εργασίας. Θέλουμε αυτή η γενιά να γυρίσει πίσω. Να έρθουν εδώ να χτίσουμε μια Ελλάδα για την οποία θα είμαστε όλοι περήφανοι. Αυτή τη γενιά την έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη. Θέλουμε μαζί μας όσους είναι προοδευτικοί στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια και δεν αντέχουν άλλο μια πολιτική που έχει καταντήσει την Ελλάδα ουραγό της Ευρώπης.
Θέλουμε μαζί μας και πρώην στελέχη που δεν μας λοιδόρησαν, που δεν χλεύασαν το ΠΑΣΟΚ, αλλά διαχώρισαν το δρόμο τους την εποχή των μνημονίων. Στην Αθήνα κερδίσαμε το σύστημα Μητσοτάκη και αυτό δεν μου το συγχωρούν. Αυτό το σύστημα θα το κερδίσουμε ξανά στις επόμενες εθνικές εκλογές».
Ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα αλλάξετε στο ΠΑΣΟΚ αν εκλεγείτε πρόεδρος;
«Το ΠΑΣΟΚ του αύριο θα είναι ένα κόμμα που θα στηρίζεται στη συλλογικότητα και όχι στη δήθεν αυθεντία του αρχηγού, που αποφασίζει μέσα σε κλειστές πόρτες, παρέα με λίγους έμπιστους του. Θα αναδείξουμε στο ΠΑΣΟΚ και στην πολιτική ζωή του τόπου ένα νέο μοντέλο ηγεσίας με έναν επικεφαλής που να μπορεί να αποκεντρώνει τις εξουσίες.
Με έναν επικεφαλής που δίνει αρμοδιότητες και λόγο στη βάση ενός συγκεκριμένου σχεδίου, το οποίο θα αναμορφώσει την εικόνα του κόμματος και της χώρας.
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει γα επιστρέψει στις αρχές του, όμως με συγχρόνους όρους. Να στηριχτεί σε μια πολιτική με κέντρο τον άνθρωπο .Θέλουμε ανάπτυξη παντού και για όλους. Δίνουμε έμφαση στο Κοινωνικό Κράτος, τη δύναμη του ΕΣΥ, τις απαραίτητες αλλαγές στη φορολογία και την προώθηση κινήτρων που θα προσφέρουν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας».
Μιχάλης Κατρίνης: Ανάγκη για ανασυγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης
Τι πιστεύετε ότι έχετε να προσφέρετε στο ΠΑΣΟΚ από τη θέση του προέδρου; Για ποιο λόγο να σας εμπιστευτούν οι πολίτες;
«Η υποψηφιότητά μου έθεσε στον διάλογο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δύο σημαντικά ζητήματα. Πρώτον ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει ένα κόμμα σύγχρονο και κινηματικό, που να είναι σε θέση να αποτελέσει την κύρια επιλογή αυτών που ιδεολογικά, αξιακά και ταξικά απέναντί στη Νέα Δημοκρατία και την συντηρητική παράταξη. Δεύτερον, την ανάγκη ευρύτερων συγκλίσεων που πρέπει να πάρει το ΠΑΣΟΚ για την δημιουργία μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, της οποίας αυτό θα αποτελεί την κινητήρια δύναμη.
Ζητώ την εμπιστοσύνη των φίλων και συντρόφων του ΠΑΣΟΚ και των πολιτών της δημοκρατικής παράταξης, γιατί πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί περισσότερα από το να είναι ένα κόμμα μικρομεσαίας εκλογικής δύναμης και ότι η χώρα μπορεί να βρει καταρχήν μία αντιπολίτευση που να της αξίζει, αλλά και ότι μπορεί να δημιουργηθεί με αυτές τις συνθήκες μία εναλλακτική δημοκρατική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη».
Ακούγεται πολύ το ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει αντιπολίτευση. Με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ παρέμεινε στην τρίτη θέση, θεωρείτε ότι θα έπρεπε να ασκήσει πιο σκληρή αντιπολίτευση και αν ναι σε ποια θέματα;
«Πραγματικά οι πολιτικές συνθήκες έδωσαν ένα μεγάλο περιθώριο στον κ Μητσοτάκη να ασκεί την πολιτική του χωρίς αντιπολίτευση. Αυτό είναι προφανές ότι πρέπει να αλλάξει.
Εγώ από την πλευρά μου δεν μιλάω για πιο σκληρή ή λιγότερο σκληρή αντιπολίτευση. Εγώ μιλάω για οργανωμένη, τεκμηριωμένη, χρήσιμη και αποτελεσματική αντιπολίτευση, η οποία θα προστατεύει τα συμφέροντα και τις ανάγκες αυτών που σε εμπιστεύτηκαν για να τους εκπροσωπήσεις.
Τους μισθοσυντήρητους πολίτες που βλέπουν το εισόδημά τους να εξατμίζεται από την ακρίβεια πριν τελειώσει ο μήνας. Τους νέους επιστήμονες που εξακολουθούν να φεύγουν στο εξωτερικό. Τους εργαζόμενους στον τουρισμό των οποίων πολλές φορές καταπατώνται τα εργασιακά δικαιώματα, τους μη προνομιούχους Έλληνες που σπρώχνονται καθημερινά από την πολιτική του κ Μητσοτάκη στο περιθώριο».
Ένα ζήτημα που αφορά κυρίως τους νέους είναι η δυσκολία εύρεσης κατοικίας προς αγορά ή ενοικίαση. Ποιο είναι το δικό σας πρόγραμμα σε αυτό το θέμα;
«Είναι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Δυστυχώς και εδώ η Κυβέρνηση του κ Μητσοτάκη περίμενε πρώτα το πρόβλημα να γίνει εκρηκτικό και μετά να ασχοληθεί μαζί του. Το 75% των πολιτών στην Ελλάδα δαπανούν το 40% του εισοδήματος τους για δαπάνες στέγασης. Τα ενοίκια στα ύψη, η πλειοψηφία των νέων μένει με τους γονείς της, δεν υπάρχει σκέψη για τη δημιουργία οικογένειας.
Και αυτά που εξήγγειλε για τον έλεγχο του Airbnb σε 3 δημοτικές κοινότητες του κέντρου της Αθηνάς, ακόμα πρακτικά η εφαρμογή τους είναι στο αέρα. Δεν υπάρχει από την πλευρά της Κυβέρνησης καμία διάθεση για λύση.
Για παράδειγμα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία αξιοποίησαν 5,5 δις ευρώ από τα αντίστοιχα Ταμεία Ανάκαμψης τους, για να κατασκευάσουν κοινωνικές κατοικίες.
Η Ελλάδα διέθεσε μόνο 1,3 εκ. ευρώ και δεν έχει ούτε φορέα κοινωνικής κατοικίας.
Προτείνουμε :
-τα φορολογικά έσοδα που προήλθαν από το Aibnb είναι 700 εκ. ευρώ. Πρέπει να διατεθούν για τη στεγαστική πολιτική. Ας σκεφτούμε πόσες κατοικίες μπορούν να δημιουργηθούν το χρόνο με 700 εκ. ευρώ, πάνω από 20.000.
-Χρειαζόμαστε ένα Οργανισμό Κοινωνικής Κατοικίας,
-πρόγραμμα ανέγερσης κοινωνικών κατοικιών,
- διαμόρφωση δημόσιων ακινήτων σε συγκρότημα κοινωνικών κατοικιών.
-Μείωση φορολογικού συντελεστή για πολυετείς μισθώσεις πάνω των 5 ετών σε κλειστά ακίνητα.
Και τέλος, φορολόγηση των κλειστών ακινήτων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία των Τραπεζών – services και funds».
Πώς θα χειριζόσασταν ως πρωθυπουργός το γεγονός ότι η Βόρεια Μακεδονία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών αποκαλώντας τη χώρα Μακεδονία;
«Όπως γνωρίζετε δεν έχω ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών. Δεν παύει όμως να αποτελεί μία διεθνή συμφωνία της χώρας η οποία παράγει δίκαιο. Τα τελευταία γεγονότα με την νέα Κυβέρνηση και τη νέα Πρόεδρο της γειτονικής μας χώρας θα έπρεπε να έχουν απαντηθεί όχι μόνο με ανακοινώσεις αλλά με διεθνείς πρωτοβουλίες της χώρας μας, σε όλα τα όργανα των διεθνών συμμαχιών που συμμετέχουμε. Η Κυβέρνηση αδρανεί και προσπαθεί να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί».
Ποιο είναι το μήνυμα που λαμβάνετε από τους πολίτες στις περιοδείες σας;
«Το μήνυμα και το αίτημα των προοδευτικών πολιτών σε όλη την Ελλάδα που γύρισα είναι η ανάγκη για ανασυγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και οι απαραίτητες συγκλίσεις που χρειάζονται στη βάση ενός προοδευτικού κόμματος διακυβέρνησης που θα χαρακτηρίζεται από στέρεες βάσεις και ρεαλισμό. Είναι η στιγμή να μιλήσουμε για πολιτικές, για ιδεολογία και να εμπλέξουμε τον λαϊκό παράγοντα, στην παραγωγή πολιτικής. Απαιτούνται πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ με άνοιγμα σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες σε όλες τις προοδευτικές και δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Διεκδικώ την ψήφο των προοδευτικών πολιτών, εκπροσωπώντας αυτήν την άποψη και αυτήν την πολιτική κατεύθυνση».
Παύλος Γερουλάνος: Υπηρέτησα σε όλη την πολιτική μου ζωή την ενότητα της παράταξης
Θέλω να απευθυνθώ σε εσάς που πιστεύετε ότι η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ είναι αναγκαία για να μπορέσουμε να σταθούμε απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και να τη νικήσουμε στις επόμενες εκλογές: Σας ζητώ να στηρίξετε την υποψηφιότητά μου στις 6 Οκτωβρίου.
Είναι η μοναδική υποψηφιότητα που μπορεί να διασφαλίσει την αλλαγή ηγεσίας στον β’ γύρο, και κατά συνέπεια, την ελπίδα νίκης για το Κίνημα. Και είναι ξεκάθαρο και σε μένα και σε όλους μας, τι χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ και ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η νέα ηγεσία: να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο για τη χώρα, να υπηρετήσει την ενότητα χωρίς αποκλεισμούς και να είναι έτοιμη για τη μάχη εναντίον της Νέας Δημοκρατίας παντού. Είμαι έτοιμος να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις και στον πήχη της εμπιστοσύνης σας.
Έχω παρουσιάσει το πολιτικό σχέδιο με τίτλο: «Αναγέννηση για την Πατρίδα», που μιλάει για σαρωτικές αλλαγές στο διοικητικό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας και μάς διαφοροποιεί από τη δεξιά και αριστερή συντήρηση.
Υπηρέτησα σε όλη την πολιτική μου ζωή την ενότητα της παράταξης, γιατί η δύναμη ενός κόμματος έρχεται από την αξιοποίηση όλων των στελεχών του. Δεν πιστεύω στα κόμματα όπου έρχεται ο πρόεδρος με τους «δικούς του» και βάζει το άλλο μισό κόμμα «στο πάγο». Είναι συνταγή μιζέριας και αποτυχίας.
Δεσμεύομαι, αξιοποιώντας τους πάντες, χωρίς αποκλεισμούς, να ηγηθώ του αγώνα ενάντια στη Νέα Δημοκρατία όπου χρειάζεται, και στην κοινωνία και στη Βουλή. Εκεί που κρίνεται ο ηγέτης και η απουσία του δεν είναι επιλογή.
Από τις 14 Οκτωβρίου, με τη δική σας ψήφο, ξεκινάω τη μεγάλη προσπάθεια να χτίσουμε ένα ισχυρό και ανοιχτό ΠΑΣΟΚ που θα προσελκύσει κάθε προοδευτικό πολίτη, από την Αριστερά και το Κέντρο μέχρι απογοητευμένους προοδευτικούς ψηφοφόρους του κου Μητσοτάκη, και θα κινητοποιήσει κάθε πρώην ψηφοφόρο μας που σήμερα απέχει.
Είμαι έτοιμος. Ζητώ την εμπιστοσύνη σας στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Ζητώ με την ψήφο σας στις 6 Οκτωβρίου να κάνετε επιλογή νίκης για το Κίνημα, επιλογή προοπτικής για τη χώρα.
*Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων ο κ. Γερουλάνος συμμετέχει στο debate με το παραπάνω άρθρο.