Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτική

«Πολιτισμένες» οι καταλήψεις των μαθητών στη Θεσσαλονίκη

«Πολιτισμένες» οι καταλήψεις των μαθητών στη Θεσσαλονίκη
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Του ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

«Ξεφουσκώνει» καθημερινά το κύμα καταλήψεων στα γυμνάσια και λύκεια της χώρας, τείνει δε να μηδενιστεί στην Κεντρική Μακεδονία και ειδικότερα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Τούτες τις ώρες αναπόφευκτος είναι ο απολογισμός που ενώ κυρίως για την Αθήνα είναι άκρως απογοητευτικός, μιας και υπήρξαν καταστροφές σχολείων και βανδαλισμοί, για τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τους ιθύνοντες, είναι ένας …καλός απολογισμός. Φαίνεται λοιπόν ότι οι μαθητές εδώ στη Βόρεια Ελλάδα λειτούργησαν «πολιτισμένα» στη διάρκεια των καταλήψεών τους και σεβάστηκαν ή προστάτεψαν τους χώρους όπου μαθαίνουν γράμματα. Από την άλλη, οι χαμένες διδακτικές ώρες θα πρέπει να αναπληρωθούν και σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Παιδείας στα σχολεία, μέσα σε τρεις μήνες θα πρέπει να γίνεται η αναπλήρωση των διδακτικών ωρών που χάνονται.

Ενώ λοιπόν στην ευρύτερη Θεσσαλονίκη, δεν «άνοιξε ρουθούνι», σε σχολεία της Αθήνας δεν συνέβη το ίδιο. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας, μηνυτήριες αναφορές έχουν γίνει στα σχολεία όπου υπήρξαν βανδαλισμοί, καταστροφές και άλλα φαινόμενα ανομίας με τις οποίες ζητείται και η αποζημίωση των ζημιών από τους δράστες ή από τους κηδεμόνες τους, όταν είναι ανήλικοι.

Χαρακτηριστική των ζημιών που έχουν γίνει σε σχολικά κτήρια στη διάρκεια των καταλήψεων, οι οποίες βαίνουν μειούμενες, είναι η εικόνα που παρουσίαζε προχθές το 5ο Λύκειο Ζωγράφου μετά από κατάληψη 15 ημερών. Γραφεία, καρέκλες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κάθε είδους εξοπλισμός, όπως και τρεις αίθουσες προκάτ του ισογείου, είχαν καταστραφεί ολοσχερώς.

Θ. Καρτσιώτης: «Εδώ κύλισαν όλα ομαλά»

Όσον αφορά την Κεντρική Μακεδονία, οι καταλήψεις πάνε προς εκτόνωση. Αυτό τουλάχιστον διαβεβαιώνει στον «Τ.Θ.» ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρτσιώτης. «Οι καταλήψεις περιορίστηκαν αισθητά στην κεντρική Μακεδονία. Υπό κατάληψη είναι γύρω στα 10 με 12 σχολεία. Τώρα αν θέλετε για την Θεσσαλονίκη είναι 5 σχολεία υπό κατάληψη στην Ανατολική και 0 στη Δυτική Θεσσαλονίκη». Ο κ. Καρτσιώτης μας λέει ότι ο αριθμός των διδακτικών ωρών που έχουν χαθεί αυτές τις μέρες των καταλήψεων δεν είναι ακόμα γνωστός, αφού δεν συγκεντρώθηκε ο αριθμός τους απ’ όλα τα σχολεία. «Πάντως», επισημαίνει ότι «ισχύει η παλαιότερη εγκύκλιος με τη διαφορά πλέον ότι σύντομα τα σχολεία θα κανονίσουν τις μέρες που θα γίνει αναπλήρωση των χαμένων μαθημάτων». Στο καίριο ερώτημα αν είχαμε παρεκτροπές και καταστροφές στο χώρο ευθύνης του, μας απαντάει με φανερή ικανοποίηση: «Εδώ είχαμε και κάτι ευχάριστο, κύλισαν όλα ομαλά, δεν είχαμε παρεκτροπές και καταστροφές!».

Άλκ. Ζερβοπούλου: «“Ξεφουσκώνουν” οι καταλήψεις»

«“Ξεφουσκώνει” εντελώς το κύμα των καταλήψεων», τονίζει και από την πλευρά της στον «Τ.Θ.» η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης Άλκηστις Ζερβοπούλου. Χθες στον Ανατολικό τομέα της πόλης ήταν υπό κατάληψη μόνο 5 σχολεία, τα 4 τεχνικής εκπαίδευσης και το 1 γενικό σχολείο. «Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα σταματήσουν», τονίζει η κ. Ζερβοπούλου. Η ίδια, αναφορικά με τις διδακτικές ώρες που χάθηκαν, μας λέει ότι σε άλλα σχολεία χάθηκαν δυο-τρεις ημέρες και σε άλλα 12-13 ημέρες. «Η αναπλήρωση των διδακτικών ωρών θα γίνει κανονικά», επισημαίνει, σχολιάζοντας ότι «η εγκύκλιος που στάλθηκε από το υπουργείο Παιδείας δεν είναι κάτι καινούργιο, υπήρχε και από παλιότερα, το ξέρουν οι διευθυντές των σχολείων». Όσον αφορά την εικόνα που έχει η ίδια για τα σχολεία που ήταν υπό κατάληψη και την κατάστασή τους μετέπειτα, μας λέει ότι «δεν είχαμε καταστροφές ή βανδαλισμούς, τίποτε το ιδιαίτερο. Κάποια μικροπράγματα ναι αλλά ουσιαστικά ανάξια λόγου. Κύλισαν ήρεμα οι καταλήψεις», καταλήγει η κ. Ζερβοπούλου.

Η αναπλήρωση των διδακτικών ωρών

Παράλληλα, η υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εύη Χριστοφιλοπούλου, απέστειλε συμπληρωματικές ρυθμίσεις για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών, ώστε η αναπλήρωση να γίνει εντός του διανυόμενου τριμήνου. Συγκεκριμένα, στα σχολεία που έχασαν διδακτικές ώρες, η αναπλήρωση θα γίνεται με περικοπή περιπάτων και εκδρομών, περιορισμό των εργάσιμων ημερών των πολυήμερων εκδρομών και αξιοποίηση των σχολικών εορτών (πραγματοποιούνται και οι εορτές και τα μαθήματα). Εφόσον η ύλη δεν μπορεί να καλυφθεί με τους παραπάνω τρόπους, θα προστίθενται διδακτικές ώρες μετά την ολοκλήρωση του ημερησίου προγράμματος, και θα αξιοποιούνται τα Σάββατα. Αν απαιτηθεί παράταση του διδακτικού έτους, αυτό θα υλοποιηθεί με απόφαση του Υπουργείου, βάσει των ισχυουσών διατάξεων, μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Πολιτική

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Σλαβόι Ζίζεκ: «Δεν ονειρευόμαστε, είμαστε το ξύπνημα από το όνειρο που γίνεται εφιάλτης»

«Πολιτισμένες» οι καταλήψεις των μαθητών στη Θεσσαλονίκη