Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού, είπε από τη Θεσσαλονίκη ο Κουβέλης

Προεκλογική ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ με έντονο τοπικό χαρακτήρα

Προεκλογική ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ με έντονο τοπικό χαρακτήρα

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΛΙΝΗ

«Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και έχουμε εκφράσει δημόσια την αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίησή του και όσο ήμασταν μέσα στην κυβέρνηση και σήμερα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης στη χθεσινή του προεκλογική συνέντευξη τύπου από τη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο αντίθετος εμφανίστηκε και για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού μας, του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και της ΕΥΑΘ, εξηγώντας ότι «πίσω από την πλάτη του ελληνικού λαού, αλλά και παραβιάζοντας την προγραμματική συμφωνία, είχαν προσυμφωνηθεί αυτά τα ζητήματα». 

«Δημόσιο αγαθό το νερό»

Αρνούνται να αντιληφθούν ακόμη και τα μηνύματα που έρχονται για την ιδιωτικοποίηση του νερού από την Ευρώπη, τόνισε ο κ. Κουβέλης. «Καταθέσαμε την αντίθεσή μας, δημόσια, στην ιδιωτικοποίηση του νερού». Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, σχολίασε για το επικείμενο δημοψήφισμα στη Θεσσαλονίκη και δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει τον αγώνα για να παραμείνει δημόσιο. Όμως και το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ και του δικτύου παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας δεν έμεινε στο απυρόβλητο: «Πίσω από την πλάτη μας, σχεδιάστηκε το σπάσιμο της ΔΕΗ για να πουληθεί. Με το που αποχωρήσαμε από την κυβέρνηση πέρασε ένα νομοθέτημα που επιτρέπει να πουληθεί -και θα πουληθεί- το δίκτυο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το ίδιο και το λιμάνι που είχαμε συμφωνήσει κομμάτια του να παραχωρούνται σε ιδιώτες με διαφάνεια για να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αλλά όχι να πουληθούν».

Έντονη κριτική στην Ε.Ε.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Κουβέλης άσκησε έντονη κριτική στην πορεία της Ε.Ε., χαρακτηρίζοντάς την στάσιμη στα ζητήματα οικονομικής ενοποίησης και προβληματική όσον αφορά την αλληλεγγύη αλλά και την κοινωνική συνοχή. «Η Ε.Ε. βρίσκεται σε κατάσταση στασιμότητας, δεν προώθησε ούτε την πολιτική ούτε την οικονομική ενοποίηση, χωρίς να αναπτύξει δηλαδή ενιαία ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική. Δεν έδωσε απάντηση στα θέματα κοινωνικής συνοχής και κοινοτικής αλληλεγγύης. Τα αποτελέσματα καταγράφονται στη συνείδηση των πολιτών και όσο η Ε.Ε. δεν προχωράει στην τακτοποίηση αυτών των θεμάτων, θα τροφοδοτεί τον ευρωπαϊκό φυγοκεντρισμό».

Όμως παρά την ασυνήθιστα σκληρή κριτική, ο κ. Κουβέλης εξήγησε με τη γνωστή του ευρωπαϊκή προοπτική, την αναγκαιότητα της Ε.Ε.: «Αν δεν υπήρχε η ενωμένη Ευρώπη, θα έπρεπε να την ανακαλύψουμε. Η Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσει και να αλλάξει όλα αυτά που δημιούργησαν οι συντηρητικές τάσεις, οι οποίες κυριαρχούν τον τελευταίο καιρό στην Ένωση. Οι πολιτικές λιτότητας έχουν τροφοδοτήσει την ύφεση και η ύφεση στη συνέχεια τις συνθήκες για την εκτίναξη της ανεργίας».  

Πληροφορηθήκαμε από τις εφημερίδες για το κλείσιμο της ΕΡΤ!

«Παραβιάστηκε η προγραμματική συμφωνία. Ήρθαν μέτρα προς ψήφιση, τα οποία δεν είχαν σχέση με τις απαιτήσεις της τρόικα και εμείς τα καταψηφίσαμε. Δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε ως δημοκρατικό άλλοθι, ως διακοσμητικοί στην κυβέρνηση», σχολίασε αρχικά για την ταραχώδη περίοδο της κυβέρνησης συνεργασίας.

Στην πιο φορτισμένη στιγμή της συνέντευξης τύπου, ο κ. Κουβέλης αποκάλυψε ότι ο ίδιος έμαθε για το κλείσιμο της ΕΡΤ από εφημερίδα το επόμενο πρωί. «Η περίπτωση της ΕΡΤ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Πληροφορηθήκαμε από τις εφημερίδες ότι η ΕΡΤ θα πάψει να λειτουργεί», σχολίασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Όμως δε σταμάτησε εκεί και επεκτάθηκε γενικότερα στη συμπεριφορά των άλλων 2 κομμάτων για το διάστημα που συγκατοίκησαν στην κυβέρνηση, εξηγώντας τους λόγους αποχώρησης του κόμματός του.

«Ποιος αθέτησε τη συμφωνία; Ποιος δεν σεβάστηκε την πρόταση που είχαμε καταθέσει. Εγώ; Οι Βουλευτές της ΔΗΜΑΡ; Ή ο Βενιζέλος και οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ; Το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν ζήτημα δημοκρατίας. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας για να υπάρχουν θα πρέπει να έχουν ένα πρόγραμμα δημοκρατικού χαρακτήρα. Θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός για όλα εκείνα που έχουν συμφωνηθεί προκειμένου να δημιουργηθεί μία κυβέρνηση συνεργασίας». Κατέληξε στην κριτική του λέγοντας ότι η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση δεν θα στοιχήσει εκλογικά στο κόμμα, αλλά και ότι τα λάθη στην κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει να γίνουν μάθημα και για τις επόμενες συνεργατικές κυβερνήσεις.

Τέλος, πρωτοβουλίες, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, προς την κατεύθυνση της συγκρότησης του τρίτου πολιτικού πόλου της Κεντροαριστεράς, με προοδευτικό περιεχόμενο και πρόσημο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκρέκας: Βασική κατεύθυνση της κυβέρνησης η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας
Επεσήμανε ότι, από κοινού, υπουργείο Ανάπτυξης και επιμελητήρια δημιουργούν προϋποθέσεις ισχυρής, βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης
Σκρέκας: Βασική κατεύθυνση της κυβέρνησης η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας