Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΣΥΡΙΖΑ: Η πιθανή αλλαγή υπουργού Οικονομικών, δεν θα σημαίνει και αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ: Η πιθανή αλλαγή υπουργού Οικονομικών, δεν θα σημαίνει και αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνηση

Προσπάθεια να υποβαθμίσουν το συμβολισμό που επιθυμεί να δώσει η κυβέρνηση στον επικείμενο ανασχηματισμό, έκαναν από το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εξέδωσε καυστική ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι «η απομάκρυνση Στουρνάρα από τη θέση του ΥΠ.ΟΙΚ δεν συνιστά αλλαγή πλεύσης από τον αδιέξοδο δρόμο των μνημονίων, από τον οποίο ο κ. Σαμαράς δεν παρεκκλίνει ούτε εκατοστό». Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Ο φημολογούμενος ανασχηματισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει ως το φύλλο συκής για τη συνέχιση της ίδιας μνημονιακής πολιτικής, ούτε μπορεί να συγκαλύψει τη βαθιά απομόνωση της κυβέρνησης από την κοινωνία. Η απομάκρυνση Στουρνάρα από τη θέση του ΥΠ.ΟΙΚ δεν συνιστά αλλαγή πλεύσης από τον αδιέξοδο δρόμο των μνημονίων, από τον οποίο ο κ. Σαμαράς δεν παρεκκλίνει ούτε εκατοστό. Το μήνυμα των εκλογών ήταν σαφές. Η καταδίκη της πολιτικής λιτότητας και των εκφραστών της ήταν ξεκάθαρη. Αυτό δεν αλλάζει με ανέξοδα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».

Π. Σκουρλέτης: Δεν θα αλλάξει η κυβερνητική πολιτική

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε ότι πρόκειται για ένα θέμα αποκλειστικά για «εσωτερική κατανάλωση» και υπογράμμισε ότι δεν θα αλλάξει η κυβερνητική πολιτική. Ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι με τον ανασχηματισμό απλά θα αναβαθμιστεί ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, καταλαμβάνοντας τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) και πως δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την επιλογή νέου διοικητή στην ΤτΕ και την προειδοποίηση του κ. Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό να μη ληφθεί απόφαση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι το καλύτερο θα ήταν διοικητής της ΤτΕ να τοποθετηθεί ένα πρόσωπο το οποίο να μην είναι «τόσο στενά συνδεδεμένο με μία πολιτική που κρίθηκε στις ευρωεκλογές και καταδικάστηκε». Ακόμη, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει -καθώς εκ των πραγμάτων είναι απαραίτητη η αλλαγή διοικητή στην ΤτΕ- να επιλέξει ένα πρόσωπο που θα συγκεντρώσει ευρύτερη συναίνεση.

Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να επαναπαυθεί στο θετικό αποτέλεσμα, αλλά θα πρέπει να προχωρήσει σε περισσότερο αποφασιστικές κινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί.

Δ. Παπαδημούλης: «Ελάχιστα τα περιθώρια αλλαγών»

Σε αντίστοιχο κλίμα κινήθηκε και ο πρώην βουλευτής και νυν ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha», είπε ότι η κυβέρνηση «που παριστάνει ότι διώχνει την τρόικα και σκίζει το μνημόνιο, έχει δεσμεύσει τη χώρα και έχει ψηφίσει νόμους που ορίζουν τι θα κάνει τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια. Με δυο λόγια: όλη αυτή η συζήτηση περί ανασχηματισμού, που έχει αρχίσει από τη βραδιά των Ευρωεκλογών, δεν συνοδεύεται, ούτε στηρίζεται σε μια συζήτηση περί αλλαγής πολιτικής, όπως θα έπρεπε. Αντιθέτως, συζητούν απλώς για το ποιες καρέκλες θα αδειάσουν και με ποιους θα γεμίσουν. Κι αυτό γίνεται, επειδή τα περιθώρια αλλαγών από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι ελάχιστα».

Ο κ. Παπαδημούλης, πάντως, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προσέλθει ο Αλέξης Τσίπρας σε συζήτηση με τον πρωθυπουργό, αν και αμφισβήτησε το αν υπάρχει σχετική πρόθεση από την πλευρά του κ. Σαμαρά: «Ο κ. Σαμαράς δεν έχει καλέσει ούτε μια φορά τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκείμενου να τον ενημερώσει για το οτιδήποτε. Θεωρώ ότι αυτό είναι πρόβλημα για τη δημοκρατία, είναι ανωμαλία και παρέκκλιση για τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Δεν είναι μόνο ότι δεν έχει έρθει ούτε μια φορά να απαντήσει στις ερωτήσεις του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή.

» Δεν είναι μόνο ότι έχει τορπιλίσει όλες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν τον έχει καλέσει, έστω μια φορά, πριν από μια σύνοδο κορυφής για παράδειγμα ή μετά από αυτήν για να τον ενημερώσει σχετικά. Αυτό που θεωρείται ρουτίνα σε άλλες χώρες, ο κ. Σαμαράς το αρνείται και το αποφεύγει. Αν ο πρωθυπουργός πάψει να είναι τόσο αντιδημοκρατικός στη συμπεριφορά του, φυσικά θα πάμε να συζητήσουμε. Αν κληθεί ο Τσίπρας, θα ανταποκριθεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ