Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτική

Δικαιώθηκαν από το ΣτΕ οι ιδιοκτήτες mini bus - Για τον χρόνο των προκρατήσεων

Δικαιώθηκαν από το ΣτΕ οι ιδιοκτήτες mini bus - Για τον χρόνο των προκρατήσεων
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
Δεκτή η αίτηση επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο – Ακυρώνεται απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών

Η 7μελης σύνθεση του Δ' Τμήματος του ΣτΕ με πρόεδρο τη Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Ουρανία Νικολαράκου (απόφαση 625/2025), όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε δεκτή την αίτηση επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο της εκμίσθωσης mini bus και χρησιμοποιούν τεχνολογία uber bv, καθώς ακύρωσε τη σχετική απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία προβλέφθηκε ότι οι προκρατήσεις Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό στα νησιά της χώρας (πλην Κρήτης και Εύβοιας) από 1η Απριλίου έως και 31η Οκτωβρίου, θα πρέπει να αναρτώνται στο αντίστοιχο Ψηφιακό Μητρώο τουλάχιστον 60 λεπτά πριν από την έναρξη της διαδρομής.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο έτος, με την υπ΄ αριθμ. 656/2024 απόφαση, η 5μελής σύνθεση του ίδιου Τμήματος του ΣτΕ, ακύρωσε την 154785/2023 απόφαση του υφυπουργού Υποδομών με την οποία καθορίζονται οι κανόνες της ολικής εκμίσθωσης αυτοκινήτων Ε.Ι.Χ. με οδηγό μέσω προκρατήσεως και προβλεπόταν η υποχρέωση όσων συνάπτουν συμβάσεις uber bv να αναρτούν στο ψηφιακό μητρώο, τουλάχιστον 2 ώρες πριν την έναρξη της.

Η 7μελης σύνθεση του Δ΄ Τμήματος ακύρωσε την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση επαναλαμβάνοντας όσα είχε δεχθεί το περασμένο έτος. Δηλαδή, ότι «το χρονικό διάστημα προκράτησης πρέπει να είναι εύλογο, να τελεί σε αντιστοιχία με τον επιδιωκόμενο σκοπό και με τις συνθήκες μεταφοράς επιβατών από τα Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα στα νησιά κατά την τουριστική περίοδο, να μην συνεπάγεται δυσανάλογο περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας καθώς και ότι πρέπει να προκύπτουν τα κριτήρια και οι εκτιμήσεις βάσει των οποίων θεσπίστηκε το χρονικό διάστημα αυτό».

Ακόμη, το ΣτΕ αναφέρει ότι «δεν τεκμηριώνεται ότι ο θεσπιζόμενος χρόνος προκράτησης περιορίζεται στο μέτρο που είναι αναγκαίο και ότι, συνεπώς, η ρύθμιση αυτή δεν έχει τεθεί νομίμως».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Πολιτική

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Αγγελούδης για Γενοκτονία Αρμενίων: «Δεν ξεχνάμε, τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων»

Άγριος καβγάς Μασκ με τον ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ - Τους χώρισαν πριν έρθουν στα χέρια