Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μητσοτάκης: Απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στη Γάζα – Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει

«Η Ελλάδα δεν παραμένει καθόλου σιωπηλή στο ζήτημα αυτό, αλλά αν μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο του γεφυροποιού σκοπεύουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην κριτική της αντιπολίτευσης για αφωνία της κυβέρνησης για το θέμα

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας μεταξύ άλλων σε ερωτήσεις για την κατάσταση στη Γάζα και την στάση του Ισραήλ καθώς και για την κριτική της αντιπολίτευσης για το θέμα. 

Συγκεκριμένα απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφεύγει να καταδικάσει τη στάση του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει ταχθεί υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της αποκατάστασης της ανθρωπιστικής βοήθειας. Σημείωσε ότι πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας. «Έχουμε υποχρέωση να λέμε σκληρές αλήθειες στους συμμάχους μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της ανάγκης να υπάρχει μια άμεση κατάπαυση του πυρός και να αποκατασταθεί πλήρως η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Και δεν έχω καμία δυσκολία να σας πω ότι αυτό το οποίο συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, τις τελευταίες μέρες στη Γάζα, είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο. Και πρέπει το Ισραήλ άμεσα να σταματήσει αυτές τις επιχειρήσεις και να διευκολύνει τον Οργανισμό, αλλά και τις άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες υποστηρίζουν αυτή τη στιγμή το δοκιμαζόμενο πληθυσμό στη Γάζα, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η τροφοδοσία ανθρωπιστικής βοήθειας, φαγητού, αλλά και φαρμάκων, το συντομότερο δυνατό. Το λέω αυτό, διότι κάποιοι μας κατηγορούν ότι είμαστε σιωπηλοί για τα ζητήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα δεν παραμένει καθόλου σιωπηλή στο ζήτημα αυτό, αλλά αν μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο του γεφυροποιού σκοπεύουμε να το κάνουμε», τόνισε.

Συνεχίζοντας για ζητήματα εξωτερικής πολιτισκής, όσον αφορά την Τουρκία και για τα προγράμματα ευρωπαϊκών εξοπλισμών, σημείωσε ότι μετά την επιμονή της Ελλάδας υπήρξε προσπάθεια να στηριχθεί ο αμυντικός τομέας της Ευρώπης. Η Ελλάδα στήριξε το πρόγραμμα Safe για ευρωπαϊκές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην αμυντική βιομηχανία. Υπάρχει μια πρόβλεψη, σημείωσε, ότι για να μπορέσει η ΕΕ να συνάψει συμφωνία με τρίτο κράτος, χρειάζεται ομοφωνία από όλα τα μέλη κράτη.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία είπε ότι «για να μπορέσει η ΕΕ να συνάψει σχέση με τρίτο κράτος, απαιτείται ομοφωνία. Είναι 30 χρόνια από το Casus Beli. Πρέπει να ζητήσουμε ευθέως από τους Τούρκους φίλους μας να το βγάλουν από το τραπέζι. Δεν γίνεται από τη μία να διεκδικείς να μπεις σε χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ και από την άλλη να απειλείς χώρα της ΕΕ, εάν κάνει πράξη κάτι που δικαιούται. Αυτό θα το πω και στον Ερντογάν με τον οποίον έχουμε μία καλή σχέση. Το Ανώτατο Συμβούλιο με την Τουρκία θα γίνει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «η ελληνική Εξωτερική πολιτική κινείται βάσει συγκεκριμένου σχεδιασμού».

Όσον αφορά μια πιθανή συνάντηση με τον Ερντογάν, δήλωσε ότι θα γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας τους επόμενους μήνες. Σημείωσε ότι θα γίνει η συνάντηση με τον Ερντογάν και ότι «είμαστε σε αναζήτηση ημερομηνίας».

Όπως σημείωσε, τους τελευταίους δυο μήνες «δώσαμε δυνατότητα στην Chevron να εξετάσει εάν υπάρχουν κοιτάσματα. Δημοσιεύσαμε τις χάρτες του θαλάσσιου χωροταξικού κατοχυρώνοντας στο χαρτί τα ανώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Παγώνει» τις διαπραγματεύσεις στο Κατάρ το Ισραήλ - «Η διαδικασία έχει εξανλτηθεί»
Ισραηλινοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Χαμάς αλλάζει τη θέση της
«Παγώνει» τις διαπραγματεύσεις στο Κατάρ το Ισραήλ - «Η διαδικασία έχει εξανλτηθεί»