Πρωτοβουλία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με το ζήτημα της ΔΕΗ προτίθεται να αναλάβει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Όπως έκανε γνωστό κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του κόμματος στο Πνευματικό Κέντρο Αμύνταιου, θα επικοινωνήσει τις επόμενες ώρες με τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ) και τους ανεξάρτητους βουλευτές, ώστε -αν υπάρξει ψήφιση του ν/σ για τη «μικρή ΔΕΗ» από το θερινό τμήμα της Βουλής- να συγκεντρωθούν υπογραφές 120 βουλευτών κάτω από το αίτημα για το δημοψήφισμα, όπως προβλέπει το άρθρο 44 του Συντάγματος.
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το ν/σ έκτρωμα, ενώ σημείωσε πως με αυτή τη διαδικασία που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα τοποθετηθούν όλοι στη Βουλή και δεν θα κρύβονται «πίσω από το θερινό τμήμα κάποιοι, που κάνουν ότι τάχαμου διαφωνούν». «Εδώ όλοι θα αναμετρηθούμε με τις ιστορικές μας ευθύνες, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος» πρόσθεσε. Συμπλήρωσε πως «μόνον ο ελληνικός λαός έχει αρμοδιότητα να πάρει μια τέτοια απόφαση» και επιτέθηκε στη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: «Τελείωσαν τα ψέματα. Δεν θα παίζουν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος με το μέλλον του τόπου, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το κόμμα που θα επωμιστεί μια εθνική καταστροφή. Δεν θα την πάρουν εν κρυπτώ την απόφαση για διάλυση και εκποίηση της ΔΕΗ. Αν έχουν τα κότσια, ας την πάρουν στο φως της μέρας». Κατήγγειλε, επίσης, την κυβέρνηση ότι «κινείται εκδικητικά και καίει ό,τι βρίσκεται μπροστά της για να παραδώσει καμένη γη στον ΣΥΡΙΖΑ».
Εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί το ν/σ για τη «μικρή ΔΕΗ»
Νωρίτερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε χαρακτηρίσει «εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί» το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ» και κάλεσε τους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, να συγκροτήσουν ένα παλλαϊκό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο. Ο κ. Τσίπρας, που επισκέφθηκε τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Αμυνταίου-Φιλώτα της ΔΕΗ, κατά την ομιλία του σε συγκέντρωση των εργαζομένων κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «σαν τον κλέφτη» επιδιώκει να περάσει το νομοσχέδιο σε θερινό τμήμα της Βουλής και με επιλεγμένους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, τόνισε κατηγορηματικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει οποιαδήποτε υπογραφή σε ξεπούλημα δημόσιου πλούτου και στην ερώτηση πώς θα το κάνει αυτό, απάντησε ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, κυρίαρχος είναι ο λαός και ο λαός αποφάνθηκε στις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι μια «λαϊκή μειοψηφία». Αναφερόμενος στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, είπε πως επιβλήθηκαν με εκβιασμούς και απειλές για τον κίνδυνο «αποκλεισμού» της χώρας και σχολίασε: «Μόνο από το Μουντιάλ αποκλειστήκαμε κι εκεί επειδή δεν βάλαμε το πέναλτι». Πρόσθεσε πως η εκποίηση του δημόσιου πλούτου είναι χειρότερη από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, διότι οι μισθοί και οι συντάξεις μπορούν να αποκατασταθούν εύκολα, αλλά για την αποκατάσταση του δημόσιου πλούτου θα χρειαστούν δεκαετίες.
Ουσιαστική η επίσκεψη στο Αμύνταιο
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η επίσκεψή του στο Αμύνταιο δεν είναι συμβολική. Είναι ουσιαστική και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιχειρεί να κερδοσκοπήσει πολιτικά, αλλά θέλει να αποτρέψει το «εθνικό έγκλημα» που πάει να συντελεστεί. Προς την κατεύθυνση αυτή επιθυμεί μια πλατιά συμπαράταξη ακόμα και με ανθρώπους που ψήφισαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε το Ορυχείο Αμυνταίου-Φιλώτα της ΔΕΗ και μίλησε στους εργαζόμενους, ενώ είχε συνάντηση με διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ. Με αφορμή το γεγονός ότι μονάδες της ΔΕΗ στη Φλώρινα προβλέπεται να ιδιωτικοποιηθούν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «όλος ο νομός Φλώρινας είναι προ πώληση». Ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης επεσήμανε ότι οι κάτοικοι των τεσσάρων νομών της Δυτικής Μακεδονίας ανησυχούν για «ξεπούλημα» της ΔΕΗ και θα δώσουν τη μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο στους δρόμους και νομικά.
Η απάντηση της κυβέρνησης
Απατώντας στον κ. Τσίπρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, υποστήριξε ότι «Βελουχιώτης θέλησε να ντυθεί σήμερα ο κ. Τσίπρας αλλά του βρήκε σε… Φωτόπουλο!». Η κ. Βούλτεψη υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας μετά την ήττα του στις «επιτροπές πόλης», όπου παρέδωσε στον βασικό του εσωκομματικό αμφισβητία, αποφάσισε να βγει στο βουνό και από το Αμύνταιο επανέλαβε το «λεφτά υπάρχουν διακηρύσσοντας επί λέξει ότι οι μισθοί και οι συντάξεις μπορούν να αποκατασταθούν εύκολα». «Μιλάμε για την επιτομή του "λεφτά υπάρχουν", που στην περίπτωση της ΔΕΗ συνοψίζεται στην εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ακριβή επανάληψη συγκεκριμένης φράσης που η κ. Κατσέλη είχε το 2009 χρησιμοποιήσει για τον ΟΤΕ» πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
ΣΥΡΙΖΑ: Χρονογράφος σε εφημερίδα μειωμένης εγκυρότητας η κ. Βούλτεψη
Ανακοίνωση-απάντηση στις δηλώσεις της κυβερνητικού εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, η οποία σχολίασε την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Αμύνταιο, εξέδωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται ότι «κάποια στιγμή η κ. Βούλτεψη πρέπει να συνειδητοποιήσει πως είναι διαφορετικός ο ρόλος του κυβερνητικού εκπροσώπου από αυτόν του χρονογράφου σε εφημερίδα μειωμένης εγκυρότητας».