Πυρετώδεις διεργασίες με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών για το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», έχει ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συγκεντρώσει τις 121 υπογραφές βουλευτών για την διενέργεια δημοψηφίσματος προς ακύρωση ψηφισμένου νομοσχεδίου (αρ. 44, παρ. 2). Σήμερα, Παρασκευή, εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών η προσφυγή της ΔΕΗ κατά της ΓΕΝΟΠ, για να κηρυχθεί παράνομη η απεργία.
«Ναι» από τον Π. Καμμένο
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για το θέμα του δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ είχε χθες στις 11 χθες το πρωί ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Ο κ. Καμμένος συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα στην ανάγκη διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, και -όπως είπε- «συμφωνούμε με την απαίτηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να συνυπογράψουμε για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ξεπούλημα της ΔΕΗ». Παράλληλα, ο Πάνος Καμμένος είπε στον κ. Τσίπρα ότι «η μικρή ΔΕΗ αποτελεί το πρώτο βήμα για την παραχώρηση των πηγών ενέργειας που πρέπει να σταματήσει τώρα». Νωρίτερα χθες, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Άρματος Πολιτών Γιάννη Δημαρά και με τον πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικου Κόμματος Νίκο Νικολόπουλο και συμφώνησαν για την τακτική που θα ακολουθηθεί σε σχέση με το θέμα της «μικρής ΔΕΗ». Ο κ. Καμμένος τόνισε, μεταξύ άλλων: «Ο ορυκτός πλούτος της χώρας και οι πηγές ενέργειας αποτελούν περιουσία των Ελλήνων και δεν θα επιτρέψουμε να χαριστούν σε χρηματοδότες και δανειστές».
«Όχι» από το ΚΚΕ
Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο με τη διενέργεια δημοψηφίσματος αποκλειστικά με το περιεχόμενο που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη «μικρή ΔΕΗ», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε: «Αντίθετα, το ΚΚΕ υποστηρίζει ως βασικό περιεχόμενο τόσο του δημοψηφίσματος όσο και της πάλης του λαϊκού κινήματος την κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη 'μικρή ΔΕΗ».
Κατ’ αρχήν «ναι» από τη ΔΗΜΑΡ
Με θετική διάθεση, σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΔΗΜΑΡ, αντιμετώπισε ο Φώτης Κουβέλης την πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για κοινή πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το θέμα της «μικρής ΔΕΗ». Ο Αλ. Τσίπρας τηλεφώνησε χθες το μεσημέρι στον κ. Κουβέλη και συνομίλησαν για περίπου 15 λεπτά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από τη ΔΗΜΑΡ, οι δύο ηγέτες διαπίστωσαν ότι υπάρχει συναντίληψη για το θέμα, με τον κ. Κουβέλη να επισημαίνει ότι η πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δίνει τη δυνατότητα έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας, δηλαδή του ελληνικού λαού. Επίσης, ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ παρατήρησε πως είναι άλλο ζήτημα η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κι άλλο θέμα η διάσπαση και πώληση υποδομών της επιχείρησης. Ο κ. Κουβέλης ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα ότι η τελική απόφαση της ΔΗΜΑΡ θα ληφθεί στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής με την ΚΟ του κόμματος, την προσεχή Δευτέρα. Οι Κουβέλης και Τσίπρας, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, συμφώνησαν, να γίνει τις επόμενες μέρες συνάντηση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των δύο κομμάτων για να συζητήσουν επί των απαραίτητων κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Κατά πληροφορίες, τη Δευτέρα αναμένεται να γίνει συνάντηση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ ξεχωριστές συναντήσεις ανά πρόσωπο θα γίνουν με τους ανεξάρτητους βουλευτές.