Υπό το δόγμα ότι «η νέα μεταπολίτευση περνάει μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση», συνεχίζεται η επεξεργασία των προτάσεων της Ν. Δ. για ένα αναθεωρημένο Σύνταγμα. Πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της Ν.Δ., παρουσία του προέδρου της κ. Αντ. Σαμαρά και του αντιπροέδρου κ. Δ. Αβραμόπουλου, η συνεδρίαση της «γαλάζιας» επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ο κ. Αβραμόπουλος, που προεδρεύει της επιτροπής, έχει ως οδηγό τη φράση «τα κελεύσματα του σήμερα απαιτούν βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις» και επιμένει ότι οι τρεις συνταγματικές αναθεωρήσεις που μεσολάβησαν από το 1974 επέδειξαν έλλειμμα τόλμης και διορατικότητας. Αυτό το έλλειμμα θα επιχειρήσει η Ν. Δ. να αντιμετωπίσει και στην χθεσινή συνεδρίαση, ορίστηκαν οι θεματικές ενότητες, για τις προτάσεις τους κόμματος, ενώ αποφασίστηκε και η σύσταση πέντε υποεπιτροπών.
Η πρώτη υποεπιτροπή θα έχει αντικείμενό της, τις διατάξεις που αφορούν στα ζητήματα της διαφάνειας του δημόσιου βίου, σε σχέση ιδίως με τη λειτουργία και τα οικονομικά των κομμάτων, των οργάνων του Πολιτεύματος και των - αιρετών και μη - εκπροσώπων της Πολιτείας. Η δεύτερη υποεπιτροπή θα επεξεργασθεί τις διατάξεις που αφορούν στη λειτουργία των θεσμών. Ειδικά για τη Δικαιοσύνη, τη δικαστική εξουσία και την εκλογή των επικεφαλής της. Για την ταχύτερη και αποδοτικότερη απονομή της Δικαιοσύνης, θα δημιουργηθεί ξεχωριστή ομάδα εργασίας. Η τρίτη υποεπιτροπή θα έχει ως αντικείμενο την επεξεργασία των διατάξεων, που διέπουν τα ατομικά δικαιώματα και την αποτελεσματική προστασία τους. Ειδικά για τα ζωτικής σημασίας θέματα της Παιδείας και του Περιβάλλοντος θα υπάρξουν δύο ξεχωριστές ομάδες εργασίας. Η τέταρτη υποεπιτροπή θα επεξεργασθεί τις διατάξεις που αφορούν στην οικονομία και τις παραγωγικές δραστηριότητες, σε συνδυασμό με την κατοχύρωση και την ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου του κράτους. Η πέμπτη υποεπιτροπή θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τον εκλογικό νόμο, τις εκλογικές περιφέρειες και τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος, με την ψήφο των Ελλήνων ομογενών, όπως το έχει ήδη δηλώσει ο Πρόεδρος. Για τον εκλογικό νόμο έγινε μια πολύ γρήγορη συζήτηση με τον κ. Σαμαρά, αλλά τα μέλη της επιτροπής δεν επεκτάθηκαν ιδιαίτερα.