Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στη Bουλή μεταφέρεται η «μάχη» για τη ΔΕΗ

Οι προτάσεις των κομμάτων, οι ανεξάρτητοι βουλευτές - Τι θα κάνει το προεδρείο της Βουλής και η κυβέρνηση...

Κοντά στη συγκέντρωση των 120 υπογραφών για τη διεξαγωγή της τριήμερης συζήτησης στο Κοινοβούλιο με αντικείμενο τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ βρίσκονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης, χωρίς όμως αυτό να οδηγεί αναγκαστικά στη σύγκληση της Ολομέλειας, αφού πρέπει να αποσαφηνιστεί από το προεδρείο της Βουλής αν οι τέσσερις μέχρι στιγμής προτάσεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, Χρυσή Αυγή) θα συναθροιστούν σαν ομοειδείς ή όχι.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο της Ολομέλειας από Μεΐμαράκη

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεΐμαράκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συγκληθεί η Ολομέλεια και μάλιστα σύντομα, αφού ουδείς στην κυβέρνηση θέλει να «σέρνεται επί μακρών», λέγοντας ότι δεν βρίσκει κάποιο λόγο να μη διεξαχθεί συζήτηση για το θέμα στην Ολομέλεια. Σε κάθε περίπτωση πάντως κατέληξε ότι θα γίνει ό,τι προβλέπεται από τον Κανονισμό και ό,τι του εισηγηθούν οι επιστημονικές υπηρεσίες της Βουλής, λέει στέλεχος της κυβέρνησης.

Τέσσερα κόμματα με ξεχωριστή πρόταση

Χθες το βράδυ πάντως, τέσσερα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ με 71 βουλευτές, το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ με 12 και η Χρυσή Αυγή με 16, είχαν δηλώσει ότι θα καταθέσουν ξεχωριστή πρόταση για το θέμα, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με 13 βουλευτές, έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν οι υπογραφές των 11 ανεξάρτητων βουλευτών που έχουν δηλώσει μέχρι τώρα ότι θα υπογράψουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ (Οδ. Βουδούρης, Πάρης Μουτσινάς, Θόδωρος Παραστρατίδης, Γιώργος Κασαπίδης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Νίκος Νικολόπουλος, Μάρκος Μπόλαρης, Βασίλης Καπερνάρος, Νίκος Σταυρογιάννης. Πέτρος Τατσόπουλος), ενώ από τη ΔΗΜΑΡ ο Γρηγόρης Ψαριανός έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει την πρόταση για δημοψήφισμα. Στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί ικανοποίηση, ευελπιστώντας ότι μπορεί να πάρουν την επικοινωνιακή ρεβάνς απ’ την κυβέρνηση, εγγράφοντας υποθήκες για το μέλλον, ενώ πηγές του κόμματος έλεγαν ότι, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές προτάσεις και από το τι θα αποφασίσει η Βουλή και η κυβέρνηση, σημασία έχει η «κοινή πολιτική βούληση για αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ».

Με δική της πρόταση για δημοψήφισμα η ΔΗΜΑΡ

Τη δική της πρόταση διεξαγωγής δημοψήφισματος για τη μικρή ΔΕΗ αποφάσισε χθες να καταθέσει η ΔΗΜΑΡ κατά την κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, καθώς τη σχετική πρόταση δεν στήριξε η μειοψηφία. Στη διάρκεια της συνεδρίασης οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας, Κατερίνα Μάρκου, Σπύρος Λυκούδης και η Νίκη Φούντα -που απουσίαζε αλλά έστειλε σχετική επιστολή, τάχθηκαν κατά της στήριξης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας διαφωνίες για το σκεπτικό που εξέφρασε η Κουμουνδούρου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Κουβέλης εισηγήθηκε να στηριχθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με δύο επισημάνσεις: α) ότι η ΔΗΜΑΡ τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, μολονότι διαφωνεί με το θέμα της πώλησης της μικρής ΔΕΗ και συνεπώς η πρόταση για δημοψήφισμα θα αφορά μόνο στο ζήτημα αυτό, β) ότι η εν λόγω πρόταση δεν σχετίζεται με κανένα άλλο θέμα και κυρίως με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δική της πρόταση καταθέτει και η Χρυσή Αυγή

Η Χρυσή Αυγή καταθέτει πρόταση για δημοψήφισμα με στόχο την εθνικοποίηση των ενεργειακών πηγών της χώρας, καθώς και των εταιρειών που εμπλέκονται στην εκμετάλλευσή τους. Η ΔΕΗ πρέπει να παραμείνει σε χέρια ελληνικά. Η εμπλοκή του ξένου παράγοντα και της διεθνούς τοκογλυφίας στην υπόθεση της ελληνικής ενέργειας εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την εθνική μας ανεξαρτησία.

Δημ. Βίτσας: «Θα βρούμε τις 120 ψήφους για το δημοψήφισμα»

Οι αναγκαίοι 120 βουλευτές, για να εισαχθεί το θέμα τους δημοψηφίσματος στην Ολομέλεια της Βουλής, μπορεί να βρεθούν. Είναι θετικό ότι άνοιξε με αυτόν τον προσανατολισμό ένας διάλογος με το ΚΚΕ, τους ΑΝΕΛ και τη ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητους βουλευτές» δηλώνει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας. Σε συνέντευξη στη Real News υπογραμμίζει πως, εάν δεν γίνει το δημοψήφισμα. «ως κυβέρνηση της Αριστεράς θα επανέλθουμε και θα ανακτήσουμε τον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο της ενέργειας». Πάντως τονίζει ότι «χρειάζεται κοινωνικός και πολιτικός συνασπισμός με στόχο την αυτοδυναμία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνελήφθη η «διοργανώτρια VIP ταξιδιών» στο Final 4 του Αμπου Ντάμπι - Πώς δρούσε
Τα θύματα της φέρεται να έχουν καταθέσει αγωγές για απάτες για ταξίδια που είχε αναλάβει να οργανώσει και ουδέποτε πραγματοποίησε
Συνελήφθη η «διοργανώτρια VIP ταξιδιών» στο Final 4 του Αμπου Ντάμπι - Πώς δρούσε
Μπέρδεψαν δυο σορούς στη Σάμο - Αποτεφρώθηκε 88χρονη που ήθελε να ταφεί
Το τραγικό λάθος αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της κηδείας, όταν οι στενοί συγγενείς της 88χρονης αντιλήφθηκαν ότι μέσα στο φέρετρο δεν ήταν ο...
Μπέρδεψαν δυο σορούς στη Σάμο - Αποτεφρώθηκε 88χρονη που ήθελε να ταφεί