Στη Βουλή θα μιλήσει στις 13.30 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί στο μεταναστευτικό, με φόντο την ένταση των ροών από τη Λιβύη και το διπλωματικό επεισόδιο στη Βεγγάζη με τον εκβιασμό Χαφτάρ.
Θα προηγηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη, στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 12 το μεσημέρι.
Το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για τη Ρώμη, όπου θα λάβει μέρος στις εργασίες της Διάσκεψης για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Νωρίτερα, στις 12:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη, ο οποίος θα τον ενημερώσει για όσα σημειώθηκαν στη Λιβύη, για την κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές, αλλά και τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν.
Με δύο μέτρα η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποθαρρύνει τα κύματα παράνομων μεταναστών που βρίσκονται στα παράλια της γειτονικής χώρας με στόχο να περάσουν το Λιβυκό Πέλαγος και να φτάσουν στην Κρήτη. Το πρώτο είναι τα κλειστά κέντρα κράτησης μεταναστών, αλλά και η αναστολή αιτημάτων ασύλου.
Με τα κλειστά κέντρα, ο στόχος της κυβέρνησης «είναι να δοθεί το μήνυμα ότι όποιος έρχεται εδώ δεν θα έχει τη δυνατότητα να τριγυρίζει ελεύθερος ή να συνεχίσει το ταξίδι του για άλλη ευρωπαϊκή χώρα», σημειώνει αρμόδια πηγή μιλώντας στο iefimerida.gr.
Μια ρύθμιση που είναι στο πνεύμα του νομοσχεδίου που είχε προετοιμάσει ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης, Μάκης Βορίδης, το οποίο θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή και προβλέπει πως η παράνομη παραμονή στη χώρα καθίσταται ποινικό αδίκημα και όποιος καταδικάζεται θα οδηγείται άμεσα στη φυλακή, απ’ όπου θα μπορεί να βγει για να επιστρέψει στη χώρα προέλευσης του.
Αναστολή αιτημάτων ασύλου
Παράλληλα, αναμένεται να παγώσει για ένα διάστημα η έκδοση ασύλου για όσους φτάσουν στην Κρήτη από τη Λιβύη, από όποια χώρα κι αν προέρχονται. Ούτως ή άλλως, η πλειοψηφία όσων φτάνουν στα παράλια της Λιβύης με σκοπό να περάσουν στην Ευρώπη προέρχονται από την Αίγυπτο, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, χώρες που θεωρούνται ασφαλείς και άρα δεν δικαιούνται άσυλο. Εξαίρεση αποτελεί το εμπόλεμο Σουδάν, απ’ όπου αναμένεται να υπάρξουν μεγαλύτερα κύματα προσφύγων και μεταναστών το επόμενο διάστημα.
Εκδιώχθηκε από τη Λιβύη ο Πλεύρης
Υπενθυμίζεται ότι χθες εκδιώχθηκαν από τη Λιβύη ως ανεπιθύμητοι οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης - μεταξύ αυτών και ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης. Το καθεστώς Χαφτάρ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για καταχρήσεις των Υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Μάλτας και του Επιτρόπου Μετανάστευσης της ΕΕ.
Εκτιμάται ότι το καθεστώς της ανατολικής Λιβύης προχώρησε στην πρωτοφανή αυτή κίνηση επειδή η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία πήγε πρώτα στην Τρίπολη, όπου εδρεύει η κυβέρνηση που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ. Αρχικές πληροφορίες ήθελαν τους υπουργούς να είναι εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης, ωστόσο λίγο πριν τις 18:00 τα αεροπλάνα που θα τους μετέφεραν απογειώθηκαν για τις χώρες προορισμού τους, χωρίς εν τέλει να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη και οι προγραμματισμένες συναντήσεις.
Μάλιστα, η κυβέρνηση της Βεγγάζης με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε την ακύρωση της επίσκεψης κατηγορώντας τους τρεις υπουργούς και τον Ευρωπαίο Επίτροπο για κατάφωρη παραβίαση των διπλωματικών αρχών καθώς όπως τονίζει «δεν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που διέπουν την είσοδο και την παραμονή διπλωματών και αλλοδαπών, όπως προβλέπονται από τις αποφάσεις της λιβυκής κυβέρνησης».
Με πληροφορίες από iefimerida.gr