Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μύλος για το επόμενο τετ α τετ μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας

Μύλος για το επόμενο τετ α τετ μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας

Μύλος επικράτησε χθες σχετικά με το θέμα του επόμενου ελέγχου του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα και ειδικά με το πού και πότε θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις.

Αρχικά, αργά το βράδυ της Δευτέρας, έγινε γνωστό πως ο έλεγχος θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Παρίσι και πως στη γαλλική πρωτεύουσα θα μεταβούν για το λόγο αυτό ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, το θέμα αποτέλεσε και αντικείμενο ακόμη μιας κόντρας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, με το ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάζει καυστικά ότι η κυβέρνηση και η τρόικα θα συνεχίσουν ακάθεκτες στο Παρίσι την «αδιέξοδη πολιτική των μνημονίων» και τους Ανεξάρτητους Έλληνες να χαρακτηρίζουν ως «περιοδεύων θίασο» τους υπουργούς της κυβέρνησης που θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις αυτές. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση αρχικά έκανε λόγο για… επιτυχία! Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις που έκανε το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σ. Βούλτεψη χαρακτήρισε την επιλογή της γαλλικής πρωτεύουσας για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα ως «δείγμα ανάκτησης της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι η τρόικα δεν θα κάνει πλέον έλεγχο αλλά αξιολόγηση στις αλλαγές της ελληνικής οικονομίας.

Το θέμα έγινε πιο περίπλοκο όταν η Κομισιόν δήλωσε… άγνοια και ξεκαθάρισε ότι ο έλεγχος της τρόικας θα γίνει κανονικά στην Αθήνα στα μέσα Σεπτέμβρη! Εν τέλει, όμως, η αλήθεια ήταν μάλλον κάπου στη μέση, καθώς όπως αποσαφήνισε αργότερα ο αρμόδιος εκπρόσωπος για το ελληνικό πρόγραμμα, Αντουάν Κολομπανί, θα υπάρξει συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι ωστόσο αυτή θα είναι προπαρασκευαστική και δεν επηρεάζει επ’ ουδενί την αξιολόγηση που είναι προγραμματισμένη να γίνει από την τρόικα στην Αθήνα στα μέσα Σεπτέμβρη... Υπενθυμίζεται ότι επισήμως το πρόγραμμα προέβλεπε ότι στις 12 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα θα ήταν θέμα στο Eurogroup και αμέσως μετά θα ερχόταν η αποστολή στην Αθήνα για μία διαπραγμάτευση που επιχειρούταν να κρατήσει λίγο.

Γιατί έγινε η επιλογή του Παρισιού

Σε ό,τι έχει να κάνει με την επιλογή η συνάντηση αυτή να μη γίνει στην Αθήνα, από την τρόικα διαρρέει ότι υπήρχαν τόσο επικοινωνιακοί όσο και πολιτικοί λόγοι και επισήμαναν ότι «βοηθά» σημαντικά το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα δεδομένου του πολύ «σκληρού» πακέτου μέτρων που φέρνει το μνημόνιο τον Σεπτέμβριο, με αλλαγές σε ασφαλιστικό, εργασιακό, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, αγορές κλπ. Επίσης, το Παρίσι επελέγη ως ουδέτερο έδαφος, καθώς δεν είναι ούτε οι Βρυξέλλες (έδρα της Κομισιόν), ούτε η Φραγκφούρτη (έδρα της ΕΚΤ) ούτε η Ουάσιγκτον (έδρα του ΔΝΤ).

Από την ελληνική πλευρά ανέφεραν ότι στο Παρίσι εκτός του ότι θα προσπαθήσουν να δείξουν έργο για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, θα τεθεί και το ζήτημα των φοροελαφρύνσεων (πχ σε μέτρα που δεν αποδίδουν όπως ο φόρος στα καύσιμα) αλλά και το ζήτημα του χρέους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ