Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ευ. Βενιζέλος: Προσπαθούμε να έχουμε τις μικρότερες επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο

Ευ. Βενιζέλος: Προσπαθούμε να έχουμε τις μικρότερες επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο

Τη διαβεβαίωση ότι θα προστατευτεί η ελληνική αγροτική οικονομία, έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις που έκανε έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με το μεγάλο θέμα που έχει προκύψει από το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από την ΕΕ.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση», χωρίς, ωστόσο, να αναφερθεί λεπτομερώς στη διαδικασία που ακολουθείται. Παράλληλα, τόνισε ότι οι αποφάσεις που έχει λάβει η Ρωσία αφορούν όλο το δυτικό κόσμο «την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία» απαντώντας, έτσι, εμμέσως την κριτική της αντιπολίτευσης για «τυφλή» σύμπλευση με τις πολιτικές της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών.

«Εμείς, ως μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπής στις κοινοτικές υποχρεώσεις, προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες και προσπαθούμε να προστατεύσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή», πρόσθεσε.

Σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών

Νωρίτερα στο υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ) Παναγιώτη Μίχαλο, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων, για τη μετρίαση των επιπτώσεων του ρωσικού «μπλόκου» στην ελληνική οικονομία και προς εξεύρεση τρόπων στήριξης των κλάδων που θα πληγούν περισσότερο.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η σύσταση Ομάδας Εργασίας στην οποία θα συμμετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι κλαδικών, εξαγωγικών φορέων. Αντικείμενο της Ομάδας Εργασίας, θα είναι η εποπτεία των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία, η διαχείριση των ζητημάτων που ανακύπτουν, καθώς και ο συντονισμός των σχετικών δράσεων. Συμφωνήθηκε επίσης ότι η Ομάδα Εργασίας θα εξετάσει άμεσα τις προοπτικές διεύρυνσης των αγορών για τα οπωροκηπευτικά προϊόντα της χώρας μας και θα υποβάλει το συντομότερο δυνατόν σχετικές προτάσεις.

Παράλληλα, τα συναρμόδια υπουργεία τηρούν στάση αναμονής εν όψει της παρουσίασης από τη Μόσχα εξειδικευμένης λίστας ανά χώρα και προϊόν, που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και σήμερα, και θα δώσει σαφείς απαντήσεις για το μέλλον των ελληνικών εξαγωγών. Πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, αναφέρουν ότι η απαγόρευση για εξαγώμενα ελληνικά προϊόντα δεν θα αφορά πιθανότατα το κρασί, το λάδι και τις ελιές. Μετά τη σύσκεψη ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την τύχη των ελληνικών προϊόντων που εξάγονται στη Ρωσία λόγω των διαβεβαιώσεων που έλαβε από τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα αλλά και των ιστορικών δεσμών των δύο χωρών.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει απαράδεκτη και καταστροφική τη στάση της κυβέρνησης που «υπακούει τυφλά στις ψυχροπολεμικές στρατηγικές Ουάσιγκτον - Βρυξελλών, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της χώρας». Επισημαίνει ακόμη ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε καμία περίπτωση δεν υποβοηθούν στην αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, αλλά όπως διαφαίνεται την οξύνουν σε έναν ανοιχτό εμπορικό και οικονομικό πόλεμο, του οποίου, δυστυχώς, η Ελλάδα είναι μέρος.

Από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Τέρενς Κουίκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι υπόλογη και «φέρει ακέραια την ευθύνη» για το εμπάργκο, λέγοντας «ναι» σε όλα κατά της Ρωσίας, «συμπλέοντας απνευστί με την Μερκελική εξωτερική πολιτική της ΕΕ». Πρόσθεσε ακόμη ότι η κυβέρνηση «δεν μέτρησε τα ποικίλα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας και τώρα υφιστάμεθα τις συνέπειες». Επίσης εμφανίστηκε βέβαιος ότι μετά το εμπάργκο στις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων «έπεται οδυνηρή συνέχεια που θα επηρεάσει πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται με Ρώσους και με Ρωσία».

Η Δημοκρατική Αριστερά αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «η πλήρης απαγόρευση που επέβαλλε η Ρωσία σε αγροδιατροφικά προϊόντα ως απάντηση στις κυρώσεις της Ε.Ε. δημιουργεί νέα δεδομένα. Η κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγεί πλέον στον κίνδυνο να προκληθούν προβλήματα στις ελληνικές εξαγωγές. Απαιτείται άμεσα ένα σχέδιο διαχείρισης της κρίσης από την Ε.Ε και την ελληνική κυβέρνηση». Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΗΜΑΡ ζητά «συνδυασμένη δράση των Υπουργείων Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εργασίας» και επισημαίνει ότι «πρέπει άμεσα να συγκληθεί το Συμβούλιο Υπουργών στην ΕΕ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αγροτικών προϊόντων με σημαντικές εξαγωγές στη Ρωσία είναι το ροδάκινο, η φράουλα, τα ακτινίδια και τα μήλα, όπου η Ρωσία απορροφά σημαντικά ποσοστά των ελληνικών εξαγωγών. Κάθε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τους Έλληνες παραγωγούς και την ελληνική οικονομία».

Τέλος, το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα στην κυβέρνηση να διαχωρίσει τη θέση της από τα μέτρα της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία και να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών. Το ΚΚΕ ζητά, επίσης, να αποζημιωθούν οι μικρομεσαίοι αγρότες για πιθανές απώλειες στο εισόδημά τους από το εμπάργκο, σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους. Όπως αναφέρει το ΚΚΕ, το ρωσικό εμπάργκο είναι συνέπεια της επέμβασης της ΕΕ και των ΗΠΑ στις εξελίξεις στην Ουκρανία, στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία «με αποτέλεσμα να την πληρώσουν οι Έλληνες αγρότες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανατίναξαν ΑΤΜ στις Αλυκές του Βόλου
Όλες οι κινήσεις των δραστών καταγράφηκαν από κάμερες της περιοχής - Άγνωστο παραμένει το ποσό που άρπαξαν
Ανατίναξαν ΑΤΜ στις Αλυκές του Βόλου