Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στα 50 εκατ. ευρώ υπολογίζει η κυβέρνηση τη ζημιά από το ρωσικό εμπάργκο

Στα 50 εκατ. ευρώ υπολογίζει η κυβέρνηση τη ζημιά από το ρωσικό εμπάργκο

Πυρετώδεις ήταν οι συσκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου χθες, Δευτέρα, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο μεγάλο θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες με το εμπάργκο της Ρωσίας στις εισαγωγές προϊόντων από χώρες της ΕΕ, το οποίο έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα σε πολλούς έλληνες αγρότες.

Το πρωί της Δευτέρας στο υπουργείο Εξωτερικών, πραγματοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη κατόπιν εντολής του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου. Στη σύσκεψη, στην οποία προήδρευσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, έγινε εκτίμηση των μέχρι τώρα επιπτώσεων και συζητήθηκαν τρόποι προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση. Το «παρών» έδωσαν και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη έκριναν «σχετικά περιορισμένες» τις επιπτώσεις στην Ελλάδα από το ρωσικό εμπάργκο, ενώ οι ζημιές που διαπιστώθηκαν φτάνουν περίπου στα 50 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα φαίνεται να είναι περιορισμένο, υπό την έννοια ότι ο μεγαλύτερος όγκος των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών έχει ήδη προωθηθεί προς τη Ρωσία. Σύμφωνα, δε, με τις εκτιμήσεις που εκφράστηκαν, η ζημιά «δεν φαίνεται να είναι πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ» και μέχρι στιγμής υπάρχουν επιστροφές δέκα φορτηγών». Αναμένεται να υπάρξουν κι άλλες επιστροφές, αλλά στο υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν ότι είναι σε «λελογισμένα επίπεδα».

«Η λογική που θα κινηθεί το υπουργείο Εξωτερικών είναι μια λογική αντιστάθμισης» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών που συμμετείχε στη σύσκεψη, ενώ συνεργάτες του υπουργού αναφέρουν ότι «η λογική αντιστάθμισης θα περιλαμβάνει ένα μπουκέτο πραγμάτων». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα γίνουν ενέργειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το επόμενο χρονικό διάστημα, όπου θα επιδιωχθεί η εξασφάλιση αποζημιώσεων, ενώ «σε εθνικό επίπεδο κινητοποιούμαστε για να βρούμε εναλλακτικές λύσεις». Οι λύσεις αυτές εκτιμάται ότι θα είναι η προώθηση των φορτίων σε εναλλακτικές αγορές, καθώς και η απορρόφησή τους από την ελληνική αγορά. Σημειώνεται ότι την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες σύσκεψη με αντικείμενο την εξέταση των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σε δηλώσεις του ο Δημ. Κούρκουλας εξέφρασε την αισιοδοξία του για στήριξη από την Ευρώπη στους αγρότες που πλήττονται. «Η επιβεβαίωση για αποζημιώσεις από την ΕΕ τις οποίες θα επιδιώξουμε, είναι καλή και ευπρόσδεκτη. Αλλά οι αποζημιώσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα λυθεί είτε αν επανέλθουμε στη ρωσική αγορά, είτε αν βρεθούν άλλες αγορές αντίστοιχες. Θέλω να τονίσω ότι είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά κράτη - μέλη, άρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει και νομίζω ότι θα πάρει τα μέτρα, ακόμη κι αν χρειαστεί τροποποίηση κάποιων κανονισμών, κάποιων κανόνων, διότι μιλάμε για μια εξαιρετική περίπτωση μη προβλέψιμη» είπε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Αργότερα το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε ακόμη μια σύσκεψη για το θέμα, αυτή τη φορά στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

Σ. Βούλτεψη: «Οι αγρότες θα αποζημιωθούν»

Νωρίτερα το πρωί, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σ. Βούλτεψη διαβεβαίωσε ότι οι παραγωγοί που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο στα προϊόντα της ΕΕ θα αποζημιωθούν. Η κ. Βούλτεψη είπε ότι οι παραγωγοί ροδάκινου και ακτινιδίου θα αποζημιωθούν, «είτε με κοινοτικά είτε με εθνικά κονδύλια» για το ρωσικό εμπάργκο, ωστόσο τόνισε ότι η Ελλάδα ακολουθεί την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και «δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις συμμαχίες της στο δυτικό στρατόπεδο».

«Οι αγρότες έχουν απόλυτο δίκιο, η παραγωγή τους μένει απούλητη. Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια θα αποζημιωθούν, οι άνθρωποι αυτοί δεν θα πληγούν από την εξωτερική πολιτική της ΕΕ», είπε η κ. Βούλτεψη μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, και υποστήριξε ότι ορισμένα ελληνικά προϊόντα θα εξαιρεθούν από το ρωσικό εμπάργκο, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Παρέπεμψε επίσης στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Παράλληλα, πάντως, η κυβερνητική εκπρόσωπος στάθηκε στο ζήτημα της χάραξης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, η οποία πρέπει, όπως είπε, να είναι πάνω από τα όποια συμφέροντα των αγροτών. «Μία υπεύθυνη Πολιτεία δεν καθορίζει την εξωτερική πολιτική με βάση κάποια φορτία ροδάκινου» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο να λυθεί το πρόβλημα των αγροτών και να αλλάξουμε συμμάχους». Ακόμη, σημείωσε ότι θα ήταν «γελοίο» από την πλευρά της Αθήνας να προβεί σε «μονομερείς ενέργειες» έναντι της Ρωσίας, τη στιγμή μάλιστα που οι ευρωπαίοι εταίροι «είναι και αυτοί που έχουν τα δάνειά μας και αυτό το ξέρουν οι Ρώσοι». Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διένεξη ΕΕ-Ρωσίας, η οποία οδήγησε στις κυρώσεις και στη συνέχεια στο εμπάργκο, θα επιλυθεί σύντομα.

Π. Κουκουλόπουλος: «Δεν θα την πληρώσουν οι αγρότες»

Καθησυχαστικός σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα της αποζημίωσης των αγροτών που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο στα προϊόντα από την ΕΕ, ήταν σε δηλώσεις του και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος. «Δεν θα την πληρώσουν οι παραγωγοί» είπε ο κ. Κουκουλόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1. Ο κ. Κουκουλόπουλος είπε ότι μέσω του υπουργείου Εξωτερικών ασκούνται πιέσεις στη Μόσχα ώστε να εξαιρεθούν από το εμπάργκο τα ελληνικά ροδάκινα, η παραγωγή των οποίων βρίσκεται στην κορύφωσή της και πρόσθεσε ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση δεν είναι μόνο το θέμα του ροδάκινου, αλλά και άλλων εποχιακών προϊόντων που θα ακολουθήσουν (π.χ. ακτινίδια), και φυσικά και το θέμα της γούνας που από άποψη τζίρου καλύπτει μεγάλο ποσοστό των εξαγωγών μας προς τη Ρωσία.

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε το αν τυχόν αδιάθετες ποσότητες προϊόντων (ροδάκινων) θα μπορούσαν να διατεθούν δωρεάν στην ελληνική αγορά και σε ειδικές ομάδες πολιτών, ο κ. Κουκουλόπουλος ξεκαθάρισε πως αυτό κατ' αρχήν θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν τις επόμενες μέρες και από τις ποσότητες που θα περισσέψουν, αν περισσέψουν τελικά. Τέλος, πρόσθεσε πως, ό,τι γίνει θα γίνει σε συνεννόηση και συνεργασία με τους παραγωγούς και αν υπάρχουν αδιάθετες ποσότητες προϊόντων φυσικά και θα πάνε σε ειδικές και ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες.

Για αποζημιώσεις δεσμεύτηκε και το υπ. Εξωτερικών

Να αποζημιώσει τυχόν απώλειες από το εμπάργκο, δεσμεύτηκε το υπ. Εξωτερικών, το οποίο σε ανακοίνωσή του το απόγευμα του Σαββάτου τόνιζε ότι οι παραγωγοί που αντιμετωπίζουν πρόβλημα από το ρωσικό εμπάργκο στα προϊόντα από την ΕΕ θα έχουν την πλήρη συμπαράσταση της πολιτείας. Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του το υπουργείο ανέφερε ότι δεσμεύεται να προβεί σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις ώστε «να καταβληθούν σχετικές αποζημιώσεις», «εάν παρά τις προηγούμενες προσπάθειες υπάρξουν απώλειες».

Το υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε πως η ρωσική αγορά είναι ένας πολύ σημαντικός προορισμός για τα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα, αλλά «ο σχετικός κύκλος εργασιών σε απόλυτους αριθμούς είναι περιορισμένος και αντιμετωπίσιμος, σε εθνικό, και κατά μείζονα λόγο, σε κοινοτικό επίπεδο». «Η χώρα μας ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχει στη διαμόρφωση και εφαρμογή των συλλογικών ευρωπαϊκών αποφάσεων συνεκτιμώντας πλήθος παραμέτρων με μόνο κριτήριο τη συνολική και μακροπρόθεσμη προστασία των εθνικών συμφερόντων, οικονομικών και διεθνοπολιτικών. Δεν βοηθούν, συνεπώς, τη διεθνή θέση της χώρας και τα στρατηγικά εθνικά συμφέροντα, από το Κυπριακό μέχρι την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση, αποσπασματικές, νευρικές και δημοκοπικές αντιδράσεις, χωρίς πλαίσιο αναφοράς και χωρίς δυνατότητα απάντησης σε κανένα απλό ερώτημα για τις επιπτώσεις και το επόμενο βήμα», υπογράμμιζε το υπουργείο.

Ακόμη, τόνιζε ότι οι ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις, ιδίως οι τομείς του τουρισμού και της ενέργειας, αλλά και γενικότερα οι εμπορικές συναλλαγές, εξελίσσονται με πολύ ικανοποιητικό τρόπο. «Πολιτικά, όλη η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωατλαντικής συμμαχίας είναι πάντα ένας αξιόπιστος Ευρωπαίος εταίρος που αξιοποιεί, όμως, όλες τις ειδικότερες περιφερειακές του ταυτότητες (βαλκανική, μεσογειακή, παρευξείνια) και όλες τις παραδοσιακές του σχέσεις, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο αλλά και για να διασφαλισθεί η θετική εξέλιξη της συλλογικής Ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής πολιτικής σε όλα τα μεγάλα διεθνή μέτωπα. Πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με στόχο την ειρήνη και την σταθερότητα», ανέφερε.

«Η ΕΕ και οι ευρωατλαντικοί εταίροι οφείλουν, επίσης, να αντιληφθούν τάχιστα ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχουν υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες που είναι μάλιστα μέλη της Συμμαχίας, οι οποίες μετέχουν a la carte στην ευρωπαϊκή πολιτική και επωφελούνται από το κόστος που καταβάλλουν τα Κ-Μ. Η θέση της χώρας σε όλα αυτά τα θέματα διαμορφώνεται στο πλαίσιο της πάγιας εθνικής στρατηγικής και εκφράζεται με ταυτόσημους όρους από τον Πρωθυπουργό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στις επαφές με τους άλλους Αρχηγούς κρατών ή Κυβερνήσεων, από τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στις επαφές με τους ομολόγους τους και από όλους τους Υπουργούς στις αντίστοιχες συνθέσεις του Συμβουλίου (Υπουργών) της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.ο.κ. Αυτό ισχύει στην κρίση στην Ουκρανία και σε όλα τα άλλα - πολλά δυστυχώς - μέτωπα της διεθνούς πολιτικής, ιδίως στη ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Β. Αφρικής» κατέληγε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ