Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για τις γερμανικές αποζημιώσεις, σύμφωνα με την Επιτροπή της Βουλής

Στην ανάγκη εντατικοποίησης και συστηματικοποίησης των προσπαθειών της ελληνικής πλευράς με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων συμφώνησε η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. «Βρισκόμαστε στο σημείο όπου το τίποτα αρχίζει να διαμορφώνεται σε κάτι» ήταν η χαρακτηριστική φράση του προέδρου της Επιτροπής της Βουλής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων Κώστα Τζαβάρα. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε ομόφωνα από τα μέλη της Επιτροπής, η διοργάνωση Διεθνούς Συμποσίου στη χώρα μας, με θέμα τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο με την συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, πολιτικών αλλά και διπλωματών, που είχαν ασχοληθεί με την ελληνική υπόθεση και την οποία θα αναλάβει να φέρει σε πέρας, αντιπροσωπεία βουλευτών της Επιτροπής. Παράλληλα, μέσω των κοινοβουλευτικών ομάδων φιλίας θα γίνει προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κοινοβουλίων ξένων χωρών, αλλά και των μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις, οι βουλευτές, θα ενημερωθούν τόσο για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης όσο και για τις ενέργειες που έχουν γίνει ή γίνονται από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών, όπως τις εξήγησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Επιτροπής.

Εν τω μεταξύ, ο πρέσβης επί τιμή Ιωάννης Μπουρλογιάννης - Τσαγγαρίδης, που κλήθηκε στην επιτροπή λόγω της θητείας του επί 14 χρόνια στην πρεσβεία της Βόννης, έκανε λόγο για καθυστερήσεις και αδράνειες που παρατηρήθηκαν από ελληνικής πλευράς. «Έγιναν πολλά λάθη από ελληνικής πλευράς, ουδέποτε όμως η ελληνική πλευρά είχε παραιτηθεί από τα θεμελιώδη δικαιώματά της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαγγαρίδης. Ιδιαίτερα στάθηκε ο πρώην πρέσβης της Ελλάδος στη Βόννη, την ημέρα που του δόθηκε εντολή να επιδώσει ρηματική διακοίνωση στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση έθιγε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. «Διαχωρίσαμε τις γερμανικές αποζημιώσεις από το κατοχικό δάνειο. Όταν πήγα να την παραδώσω ήταν η πόρτα κλειστή. Και αντί ρηματικής διακοίνωσης το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση Τύπου. Μου είπαν ότι ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, είχε κάνει δήλωση Τύπου. Ανακοίνωση εξέδωσε και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Συνεπώς απαντάμε διά του Τύπου. Αντέδρασα χωρίς αποτέλεσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσαγγαρίδης μίλησε ακόμα για πολύτιμο χρόνο που χάθηκε αλλά και για ενέργειες που έπρεπε να γίνουν νωρίτερα και δεν έγιναν ώστε η ελληνική πλευρά να είναι προετοιμασμένη με τεκμηριωμένες θέσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Το νέο φεστιβάλ στην Καλαμαριά με street food, συναυλίες – Πού θα γίνει
To Food Art Festival έρχεται με ένα τετραήμερο πρόγραμμα με δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους και live με djs και συναυλίες
Θεσσαλονίκη: Το νέο φεστιβάλ στην Καλαμαριά με street food, συναυλίες – Πού θα γίνει
Γεραπετρίτης: Η προστασία των αμάχων δεν είναι επιλογή, είναι νομική υποχρέωση
Με πρωτοβουλία της Ελλάδας και κατόπιν διπλωματικών προσπαθειών επετεύχθη Κοινή Δήλωση 80 κρατών μελών του ΟΗΕ, για την προστασία των αμάχων
Γεραπετρίτης: Η προστασία των αμάχων δεν είναι επιλογή, είναι νομική υποχρέωση