Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας για τα κόκκινα δάνεια.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «κρατικά εγγυημένη ληστεία της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας» αναφέροντας πως «μόνο το 2025 έγιναν πέντε φορές περισσότεροι πλειστηριασμοί κατοικίας από ότι την πενταετία 2015-2019. Αυτό δεν λέγεται εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας και της αγοράς».
«Οι δανειολήπτες της κρίσης πρέπει να στηριχτούν για να διατηρήσουν την ιδιοκτησία τους. Πόσο δύσκολο είναι αυτό; Όσο δύσκολο είναι να έχεις το θάρρος να συγκρουστείς με τα συμφέροντα και την ευθύνη να στηρίξεις την κοινωνία» τόνισε.
Αναλυτικά:
«Να και κάποιοι που έχουν εξασφαλισμένοι σε αυτή τη χώρα την πρώτη κατοικία. Μετά το μεγάλο κόλπο της ΔΕΗ και τις αλήθειες για τα υπέρμετρα κέρδη των τραπεζών, πάμε να δούμε τι γίνεται με τα κόκκινα δάνεια. Μας λένε το πρόβλημα λύθηκε διότι τα ξεφορτώθηκαν οι τράπεζες.
Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι περάσανε στα funds και παραμένουν φορτωμένα στις πλάτες των δανειοληπτών. Σήμερα τα funds διαχειρίζονται πάνω από 90 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια.
Τα εννιά στα δέκα εξ’ αυτών μη εξυπηρετούμενα. Τα δε στεγαστικά αγγίζουν τα 25 δισεκατομμύρια και αφορούν πάνω από 220 χιλιάδες δανειολήπτες. Το πιο εξοργιστικό, ότι με το σχέδιο «Ηρακλής» της κυβέρνησης, το κράτος έβαλε 23 δισεκατομμύρια εγγυήσεις, ώστε τα funds να μπορούν να αγοράσουν αυτά τα δάνεια στο 30% της αξίας τους και να ζητάνε όμως σήμερα από τους δανειολήπτες να επιστρέψουν το 100% και όταν δεν μπορούν, τους σέρνουν σε πλειστηριασμούς που αυξάνονται ραγδαία.
Μόνο το 2025 έγιναν πέντε φορές περισσότεροι πλειστηριασμοί κατοικίας από ότι την πενταετία 2015-2019. Αυτό δεν λέγεται εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας και της αγοράς. Αυτό λέγεται κρατικά εγγυημένη ληστεία της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας.
Και αυτό πρέπει να σταματήσει. Με ισχυρή δημόσια παρέμβαση, πραγματικές ρυθμίσεις, χαμηλές δόσεις και επιτόκια, κυρίως όμως με τη δυνατότητα ο δανειολήπτης που έχει ενέχυρο την πρώτη κατοικία να μπορεί να αγοράσει το δικό του δάνειο κατά προτεραιότητα κοντά στην τιμή που αγοράσαν τα funds. Η πρώτη κατοικία δεν μπορεί να είναι πεδίο κερδοσκοπίας συμφερόντων.
Οι δανειολήπτες της κρίσης πρέπει να στηριχτούν για να διατηρήσουν την ιδιοκτησία τους. Πόσο δύσκολο είναι αυτό; Όσο δύσκολο είναι να έχεις το θάρρος να συγκρουστείς με τα συμφέροντα και την ευθύνη να στηρίξεις την κοινωνία.»
