Εκτίμησε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρατεύονται διαρκώς στην υπόθεση αυτή, γιατί αντιλαμβάνονται, όπως είπε, ότι η χώρα δεν μπορεί να πορευτεί με τον «μικρό στείρο διπολισμό», ότι δεν υπάρχουν αυτοδυναμίες, δεν υπάρχουν περιθώρια για αλαζονείες, αλλά ότι χρειάζεται εθνική συστράτευση και συναίνεση.
«Άρα, χρειάζεται ένας τρίτος πόλος, ένα κεντρικό ρεύμα που συμπαρασύρει σε μια εθνική στρατηγική όλη την πατρίδα, που πρέπει να βγει στο ξέφωτο μετά από τη μεγάλη προσπάθεια που έχουν κάνει οι Ελληνίδες και οι Έλληνες τα τελευταία πέντε χρόνια». Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η σημερινή συνάντηση γίνεται την εβδομάδα αυτή, που, όπως τόνισε, έχει αποκτήσει πολύ μεγάλη κρισιμότητα λόγω της διπλής απόφασης της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αποφασίζοντας ότι η διαδικασία της εκλογής Προέδρου θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, όπως προβλέπεται συνταγματικά, «δίνοντας απάντηση σε ανεύθυνα και επιπόλαια σενάρια», αλλά και παίρνοντας την πρωτοβουλία να ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής, «όχι για να μετρήσουμε τις δεδομένες ψήφους των βουλευτών μας, αλλά για να καλέσουμε σε μια εφ’ όλης της ύλης ουσιαστική συζήτηση την αντιπολίτευση ενώπιον του λαού».
Μιλώντας για τη «Δημοκρατική Παράταξη», ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αυτή είναι η «Ελιά συν» και όχι η «Ελιά μείον». Δήλωσε δε ότι «είμαστε απολύτως ανοικτοί, έτοιμοι να συζητήσουμε με τους πάντες ισότιμα» και πως, ωστόσο, «δεν είμαστε αφελείς, δεν εξαρτάμε τη δική μας επιδίωξη να ανασυγκροτήσουμε τη δημοκρατική παράταξη από κανέναν άλλον παρά μόνο από τη βάση της παράταξης».
Στόχος είναι, είπε, η διασφάλιση της θεσμικής και πολιτικής σταθερότητας με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά αυτό εξαρτάται, όπως επισήμανε, από τη στάση των κομμάτων και των βουλευτών με απόλυτη διαφάνεια. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμα ότι στην πρόσφατη συνάντηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ που θα βοηθήσουν στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης, ζήτησε «συγγνώμη» «για εκείνες τις ατυχείς εκδηλώσεις που επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την υπόθεση της Ελιάς και των εταίρων της Ελιάς».
Αναφέρθηκε επίσης και στην αυριανή συνεδρίαση της ΚΟ, λέγοντας ότι η ΚΟ είναι του ΠΑΣΟΚ, αλλά ενεργεί στο όνομα της παράταξης, ότι το βάρος των βουλευτών είναι τεράστιο, υποχρεώνονται να μεταφέρουν τις αντιδράσεις και τις ευαισθησίες της κοινωνίας, αλλά και να εκπέμπουν το μήνυμα της παράταξης στην κοινωνία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την τοποθέτησή του εκφράζοντας τη βαθιά λύπη του για το τραγικό συμβάν στον Βόλο, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και ανέφερε ότι «χάσαμε στρατευμένα παιδιά την ώρα του καθήκοντος», για να προσθέσει πως το να πει ότι η πολιτεία θα είναι στο πλευρό των οικογενειών τους είναι το λιγότερο.
Στη συνάντηση πήραν μέρος, μεταξύ άλλων, οι Ν. Ανδρουλάκης, Π. Ρήγας, Κ. Σκανδαλίδης, Δ. Καρύδης, Χρ. Πρωτόπαπας, Αφρ. Αλ Σάλεχ, Π. Χρηστίδης, Ανδ. Λοβέρδος, Ευθ. Καρδαράς, Ανδ. Καρέλας, Π. Καψής, Ν. Μπίστης, Γ. Τούντας, Γ. Βερνίκος, Χρ. Δερβένης, Μαν. Επιτροπάκης, Μιχ. Χάλαρης, Π. Ιωακειμίδης, Παύλος Αθανασόπουλος, Σωτ. Κατσέλος, Θ Δραγώνα, Κων/να Κοσμίδου (κίνηση «Πρωτοβουλία Κέντρου»), Ανδ. Βεντούρης.