«Η Ευρώπη μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα καλείται να ενισχύσει την άμυνά της, να επιταχύνει την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα και να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της, προκλήσεις οι οποίες απαιτούν και την ανάλογη χρηματοδότηση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη μετά τη συνάντηση με τον Πορτογάλο ομολογό του Λούις Μοντενέγκρο. Στη συζήτηση κεντρική θέση είχαν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τον νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι δύσκολες αποφάσεις και πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις αναμένονται, ενώ η χώρα ετοιμάζεται για την ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε λιγότερο από έναν χρόνο.
Με ειλικρινή συλλυπητήρια στον πορτογαλικό λαό για τις απώλειες στους σεισμούς της Βενεζουέλας ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις κοινές δηλώσεις. «Μπορεί Ελλάδα και Πορτογαλία να βρίσκονται στα δύο άκρα της Ευρώπης στη Μεσόγειο και στον Ατλαντικό αλλά οι χώρες έχουν πολλά περισσότερα που τις ενώνουν παρά που τις χωρίζουν», ανέφερε.
«Είμαστε δύο έθνη ναυτικά με ευρεία θαλάσσια παρουσία με μεγάλη διασπορά με παράδοση εξωστρέφειας. Είμαστε δύο κράτη όμως τα οποία συνδέονται και με κάτι ακόμα πιο βαθύ την κατοχύρωση της δημοκρατικής μας πορείας μετά την επώδυνη διπλή εμπειρία της δικτατορίας μέσω της ένταξής μας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Ήταν μια στρατηγική επιλογή την οποία έκαναν και οι δύο χώρες μας που κατάφερε να εδραιώσει το πολίτευμα, το κράτος δικαίου αλλά και τη σταθερότητα. Μια συμμετοχή που με την ταυτόχρονη ένταξη της Ισπανίας ενίσχυσε την μεσογειακή διάσταση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και ανέδειξε τον Ευρωπαϊκό Νότο ως έναν διακριτό πόλο με σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών.
Οι διμερείς μας σχέσεις, όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε και σήμερα, είναι πραγματικά άριστες και υπάρχουν ακόμα σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσης και των οικονομικών και των εμπορικών μας σχέσεων. Όπως και δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας μας στην άμυνα και των συνεργειών στην αμυντική βιομηχανία, όπου η Πορτογαλία έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου. Είναι κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και η πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Λισσαβόνα και στην Πέζα και είναι πεδία στα οποία συμφωνήσαμε, εργαστούμε, καθώς η γεωπολιτική πραγματικότητα μας αναγκάζει να χτίσουμε μια πιο ισχυρή αμυντική βάση.
Και όπως έγινε, άλλωστε σαφές, και στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ, η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει ένα πολύ μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης ως προς τη συλλογική της ασφάλεια. Κάτι το οποίο σημαίνει περισσότερες επενδύσεις, περισσότερη κοινή αμυντική παραγωγή, περισσότερη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Και βέβαια, όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενεργοποίηση στην πράξη της Ρήτρας Αμοιβαίας Συνδρομής του Άρθρου 42-7 της Συνθήκης της Ένωσης.
Με τον Λουίς είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας. Οι δύο χώρες μας βρίσκονται εδώ και χρόνια στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης, η οποία πια πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη, όχι μόνο τον Ευρωπαϊκό Νότο. Η Πορτογαλία δοκιμάστηκε και πέρυσι και σε ένα βαθμό και φέτος από μεγάλες δασικές πυρκαγιές και ακραία φαινόμενα, το βαρύ τίμημα των οποίων, δυστυχώς, οι Έλληνες γνωρίζουμε καλά», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει περισσότερα με λιγότερα»
«Δεν μπορούμε να πορευτούμε με ένα προϋπολογισμό σχεδιασμένο για τις ανάγκες του χθες. Χρειαζόμαστε μία τολμηρή προσέγγιση αντάξια των φιλοδοξιών μας και εργαλεία κατάλληλα για επενδύσεις στα ευρωπαϊκά δημόσια αγαθά: στην άμυνα, στην ενεργειακή ασφάλεια, στις κρίσιμες υποδομές», ανέφερε επίσης ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει περισσότερα με λιγότερα.
«Αν θέλουμε λοιπόν να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις, οφείλουμε να της εξασφαλίσουμε τα αναγκαία μέσα. Διατηρώντας παράλληλα ισχυρούς τους πυλώνες της Συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ενώ η συζήτηση για νέους, ίδιους πόρους πρέπει πια να προχωρήσει. Η συζήτηση επικεντρώνεται, συχνά, αποκλειστικά στην καθαρή συνεισφορά ορισμένων κρατών-μελών. Παραγνωρίζεται, ωστόσο, ότι οι οικονομίες αυτές είναι κι οι μεγαλύτεροι ωφελούμενοι της Ενιαίας Αγοράς. Είναι επομένως δίκαιο, αυτό να αποτυπώνεται και στις αποφάσεις μας για τον κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», ανέφερε στη συνέχεια.
Ταυτόσημες θέσεις για Μεταναστευτικό, Ευρωπροϋπολογισμό και την κρίση στα Στενά του Ορμούζ
Σχετικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η ελευθερία της ναυσιπλοΐας κι η ασφάλεια των θαλασσών αποτελούν στρατηγικές επιταγές και ότι η επιβολή οποιασδήποτε μορφής τελών διέλευσης στα Στενά του Ορμούζ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. «Η Ελλάδα παραμένει παρούσα και υπερασπίζεται τις αρχές αυτές μέσω της επιχείρησης ASPIDES στην Ερυθρά Θάλασσα», πρόσθεσε. Σχετικά με το Μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Συμφωνούμε ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων πρέπει να συνδυάζεται με την καταπολέμηση των εγκληματικών δράσεων των δικτύων διακινητών, με μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών, αλλά και με νόμιμες οδούς που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των κρατών μελών».
Μοντενέγκρο: Παράδειγμα σταθερότητας
«Θα ήθελα να συγχαρώ την κυβέρνηση της Ελλάδας και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την επιτυχή προσπάθεια για την οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας. Η Πορτογαλία και η Ελλάδα είναι ένα παράδειγμα συνεργασίας λαών, επιχειρήσεων και θεσμών που δίνει καρπούς», τόνισε ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός. «Είμαστε διαθέσιμοι να βρούμε μια λύση με την οποία θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε δικές μας πηγές για να έχουμε μεγαλύτερο προϋπολογισμό. Υπάρχουν φορολογούμενοι οι οποίοι συνεισφέρουν περισσότερο αλλά σημαντική είναι η συμβολή κάθε χώρας με βάση τις ικανότητες που έχει. Η προσπάθεια του Νότου είναι μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική. Η δημιουργία κοινού πλαισίου είναι σημαντική. Να συνεργαστούμε για να έχουμε κοινό οικονομικό πλαίσιο για την Ευρώπη», τόνισε για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
«Είμαστε από το 2014 στο στο πλάι της Ελλάδας και στο πλάι των εταίρων μας στην Ευρώπη, συμμετέχοντας στην Frontex. Η Ελλάδα συμπαραστέκεται στην Πορτογαλία. Η Ελλάδα είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και αυτό δίνει ακόμα μεγαλύτερη σημασία στην πρόθεσή μας να συνεργαστούμε και να είμαστε μαζί», είπε ο Λούις Μοντενέγκρο.
- Θεσσαλονίκη: Πανικός στον Περιφερειακό - Μεθυσμένος μπήκε ανάποδα με το ΙΧ, προκάλεσε τροχαίο
- Βάσεις 2026: Τέλος η αγωνία υποψηφίων, αύριο η ανακοίνωση - Τι ώρα θα αναρτηθούν
- Κουφονικολάκου: Η ΕΛΑΣ θα εφάρμοζε το ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου
- Θεσσαλονίκη: «Άδειασαν» ολόκληρο σπίτι σε πεζοδρόμιο στην Τούμπα – Πεταμένοι καναπέδες, έπιπλα (ΦΩΤΟ)