Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτική

Οι οικονομικές σχέσεις με την Κίνα στη συνάντηση Σαμαρά-Κετσιάνγκ

Οι οικονομικές σχέσεις με την Κίνα στη συνάντηση Σαμαρά-Κετσιάνγκ
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
Επιβεβαίωσε ο Λι Κετσιάνγκ το κινεζικό ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις...

Η περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Κίνας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ, στο Μιλάνο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ασίας. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν όλο το φάσμα των θεμάτων, όπως η ενεργειακή συνεργασία, οι σιδηρόδρομοι και τα λιμάνια. Επιβεβαίωσαν επίσης το καλό επίπεδο των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο Λι Κετσιάνγκ επισήμανε στον Αντώνη Σαμαρά ότι είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που συναντά στο πλαίσιο σειράς επαφών που θα έχει με ξένους ηγέτες στο Μιλάνο. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και την προοπτική επέκτασής της. Επιβεβαίωσε δε το ενδιαφέρον της χώρας του για το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που περιλαμβάνει το Αεροδρόμιο Αθηνών, τους Σιδηροδρόμους, το αεροδρόμιο στο Καστέλι. Ειδική αναφορά έγινε στις δυνατότητες ενεργειακής συνεργασίας, αλλά και στις σπάνιες γαίες στην Ελλάδα.

Λι Κετσιάνγκ: «Η Ελλάδα πύλη εισόδου των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη»

Σημειώνεται ότι επιτροπή από Κινέζους εμπειρογνώμονες έχει επισκεφθεί τη χώρα μας για να αξιολογήσει τα περιθώρια αξιοποίησης του σπάνιου ορυκτού πλούτου.

Ο κ. Κετσιάνγκ επανέλαβε ακόμα ότι η Ελλάδα παραμένει η βασική πύλη εισόδου των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη. Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς, επιβεβαίωσε τη βούληση της Ελλάδας να στηρίξει την Κίνα σε όλα τα θέματα που άπτονται των σχέσεών της με την ΕΕ. Τέλος, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στη συνέχιση της πολιτιστικής συνεργασίας ων δύο χωρών και στη σύσταση της Επιτροπής, από Κίνα, Ελλάδα και Αίγυπτο, με αντικείμενο την αποκωδικοποίηση των αρχαίων γλωσσών. Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς επρόκειτο να συναντηθεί με την πρωθυπουργό του Μπαγκλαντές, Σεΐχ Χασίνα. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν, στο Μιλάνο, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας και ο βουλευτής Επικρατείας και σύμβουλός του Χρύσανθος Λαζαρίδη. Ο πρωθυπουργός αναμένονταν να έχει κι άλλες επαφές με ηγέτες τόσο της ΕΕ όσο και της Ασίας.

Ιδιαίτερη η σημασία της φετινής Συνόδου λόγω Ουκρανίας

Η συμμετοχή του κ. Σαμαρά στην Σύνοδο Κορυφής έρχεται με μία περίοδο όπου οι διεθνείς αγορές εκφράζουν επιφυλακτικότητα έναντι της ελληνικής οικονομίας, μία εξέλιξη για την οποία ο πρωθυπουργός -όπως ανέφερε στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου- καταλογίζει την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ που με την στάση του προκαλεί πολιτική αστάθεια. Η Σύνοδος που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, φέτος αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία αλλά και στη Μέση Ανατολή με την προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Στην Σύνοδο που συγκαλεί η ιταλική προεδρία θα πάρουν μέρος η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αλλά και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί το σύνολο των σχέσεων Ευρώπης-Κίνας με έμφαση στην περαιτέρω προώθηση της οικονομικής συνεργασίας αλλά και η ασφάλεια και η σταθερότητα στις ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη. Στο περιθώριο της Συνόδου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της καγκελαρίου με τον Πούτιν, στην οποία θα κυριαρχήσουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις που έχουν στον ενεργειακό τομέα.

«Η Ελλάδα δεν αλλάζει τη διαπραγματευτική της στάση»

Στη δύσκολη διεθνή συγκυρία, καθώς η ανάπτυξη στην Ευρώπη παραμένει καθηλωμένη και στις εσωτερικές εξελίξεις από την συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδει η κυβέρνηση, τη στάση των αγορών έναντι της χώρας τις τελευταίες ημέρες. Κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, έλεγε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ασίας: «Η Ελλάδα δεν αλλάζει τη διαπραγματευτική της στάση, η θέση της χώρας είναι σταθερή. Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη, εμείς θα κάνουμε την δουλειά μας». Διευκρίνιζε δε ότι «όλα θα γίνουν σε συνεννόηση με την Ευρώπη». Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι μετά το τέλος του χρόνου δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα στήριξης. Η ίδια πηγή διευκρίνιζε ότι «η προληπτική γραμμή χρηματοδότησης δεν απαιτεί νέο πρόγραμμα».

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Πολιτική

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Δυνατότητα συγχρονισμού δεδομένων στην ελληνική αλυσίδα εφοδιασμού

ΥΠΕΞ: Οικονομική ενίσχυση στις οικογένειες των ομογενών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία