Νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας με τους εκπροσώπους των δανειστών και την επιστροφή της τρόικας.
Στη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν τα θέματα, στα οποία υπάρχει εκκρεμότητα με την τρόικα, προκειμένου να δοθούν πειστικές απαντήσεις στους εκπροσώπους των δανειστών και εκείνοι να επιστρέψουν στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να δρομολογηθεί το τι μέλλει γενέσθαι με την «μικρή τεχνική παράταση του προγράμματος», δηλαδή μετά την 31η Δεκεμβρίου, οπότε λήγει το ευρωπαϊκό σκέλος του μνημονίου.
Γκ. Χαρδούβελης: «Πολλά γίνονται…»
Με τη φράση «πολλά γίνονται» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στις ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αντ. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο. Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Βενιζέλος δεν έκανε δηλώσεις.
Στο επίκεντρο της συνάντησης τα εθνικά θέματα
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν και τα ελληνοτουρκικά και η προκλητικότητα της γείτονος, ενόψει της επίσκεψης Βενιζέλου στην Τουρκία. Οι τουρκικές προκλήσεις, η «εισβολή» στην κυπριακή ΑΟΖ και η τριμερής συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, μεταξύ άλλων για την οριοθέτηση των ΑΟΖ και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος το Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στην Τουρκία. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει και του 3ου τακτικού ετήσιου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, υπό την προεδρία των πρωθυπουργών που θα πραγματοποιηθεί στις 5-6 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων ζήτησε η τρόικα
Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, η τρόικα ζήτησε, μεταξύ άλλων, για άλλη μια φορά από την ελληνική πλευρά αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Συγκεκριμένα, ζητά να μπουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια στη ρύθμιση, καθώς και να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων σε 72, υποστηρίζοντας ότι οι τωρινές προβλέψεις αυξάνουν το δημοσιονομικό κενό. Η τρόικα επαναφέρει διαρκώς το αίτημα για αλλαγές στη ρύθμιση οφειλών, ωστόσο υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει αλλαγή τώρα, καθώς ήδη υπάρχουν 40.000 αιτήσεις για υπαγωγή. Προκειμένου να ισοσκελίσει το δημοσιονομικό κενό που υπολογίζει η τρόικα, η κυβέρνηση εξετάζει αύξηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, προκρίνει την κατάργηση του υπερ-μειωμένου συντελεστή του 6,5% σε προϊόντα και υπηρεσίες (επιβάλλεται σε φάρμακα, εμβόλια, διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά και εισιτήρια θεάτρου), κρίνοντας πως και το δημοσιονομικό όφελος θα είναι μεγαλύτερο και ο αντίκτυπος σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες θα είναι μικρότερος.
Σ. Βούλτεψη: «Για μερικές εβδομάδες ενδεχόμενη παράταση του προγράμματος»
Στο ενδεχόμενο επέκτασης του υπάρχοντος προγράμματος «για τεχνικούς λόγους» αναφέρθηκε εξάλλου, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, επαναλαμβάνοντας πως η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο. Μιλώντας στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Σκάι και Παραπολιτικά, η κ. Βούλτεψη αναφέρθηκε και στην προληπτική γραμμή στήριξης, μετά τη λήξη του υφιστάμενου μνημονίου: «Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο, αλλά επειδή αποδείχτηκε ότι οι αγορές μπορεί να φανούν επιθετικές απέναντί της, χρειάζεται να είμαστε θωρακισμένοι. Φτιάχνουμε κάτι το εντελώς καινούργιο. Αυτό είναι η δημιουργία μιας γραμμής πιστοληπτικής στήριξης, ώστε να μην αισθάνονται οι αγορές ότι η Ελλάδα δεν είναι θωρακισμένη».