Συγκεκριμένα, τα επτά στελέχη πρότειναν να αναληφθεί άμεσα πρωτοβουλία με στόχο την «εθνική συνεννόηση» ώστε: Να ξεκινήσει η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Bουλή. Να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ως ισχυρή συμβολική έκφραση μιας συναινετικής διαδικασίας, μακριά από επικίνδυνες «προσθαφαιρέσεις» βουλευτικών ψήφων, που υπονομεύουν το κύρος του θεσμού αλλά και του Κοινοβουλίου.
Ένα μήνυμα στους εταίρους και τις αγορές ότι τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου της χώρας μπορούν να δίνουν συναινετικές λύσεις σε μείζονα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα. Και να υπάρξει συμφωνία για ένα ορατό χρονοδιάγραμμα πορείας προς τις εθνικές εκλογές τον Μάιο του 2015.
Τα υπόλοιπα δώδεκα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής απέρριψαν την πρόταση και οι επτά δεν ζήτησαν να μπει σε ψηφοφορία. Η άποψη του Φώτη Κουβέλη και της πλειοψηφίας της ΕΕ ήταν ότι δεν μπορεί σαράντα μέρες μετά το συνέδριο του κόμματος να ακυρωθούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν σε αυτό και παράλληλα η ΔΗΜΑΡ να μεταδώσει ένα θολό στίγμα, την ώρα μάλιστα που φαίνεται να επιταχύνονται οι εξελίξεις προς την κατεύθυνση των πρόωρων εκλογών.
Αναλυτικά το κείμενο-πρόταση των επτά έχει ως εξής:«Στην παρούσα κρίσιμη φάση που διανύει η χώρα, η εθνική ανασυγκρότηση απαιτεί συνεργασίες, συμφωνίες και ευρύτατες συναινέσεις. Τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ακούσουν τη φωνή της κοινωνίας, που επιδιώκει την αλλαγή των αδιέξοδων κυβερνητικών πολιτικών, χωρίς να εκτίθεται σε κινδύνους η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να αναληφθεί άμεσα μια ολοκληρωμένη πρωτοβουλία, που θα έχει ως στόχο την «εθνική συνεννόηση», στα εξής σημεία, που αποτελούν στο σύνολό τους και μόνο ενιαία πρόταση:
α) την έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Bουλή. Δεδομένου μάλιστα ότι, η διαδικασία Αναθεώρηση του Συντάγματος ολοκληρώνεται σε δύο βουλευτικές περιόδους, η μη εκκίνηση της διαδικασίας αναθεώρησης από την παρούσα Bουλή σημαίνει, αναγκαστικά, ότι η πολιτικά και θεσμικά αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση αναστέλλεται επί μακρόν, βαθαίνει το αίσθημα απαξίωσης της πολιτικής στους πολίτες και επιδεινώνεται η λειτουργία του πολιτικού συστήματος και της ίδιας της Δημοκρατίας.
β) την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ως ισχυρή συμβολική έκφραση μιας συναινετικής διαδικασίας, μακριά από επικίνδυνες «προσθαφαιρέσεις» βουλευτικών ψήφων, που υπονομεύουν το κύρος του θεσμού αλλά και του Κοινοβουλίου. Ένα μήνυμα στους εταίρους και τις αγορές ότι τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου της χώρας μπορούν να δίνουν συναινετικές λύσεις σε μείζονα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα.
γ) τη συμφωνία για ένα ορατό χρονοδιάγραμμα πορείας προς τις εθνικές εκλογές τον Μάιο του 2015. Οι εκλογές πρέπει να αποτελέσουν εφαλτήριο για μια προοδευτική διακυβέρνηση με στόχο την αλλαγή πολιτικών με τη συμπαράταξη των δυνάμεων της δημοκρατικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας και της ριζοσπαστικής αριστεράς».