Το κείμενο, που παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, υπογράφουν τελικά οκτώ βουλευτές, πέντε ανεξάρτητοι -μεταξύ των οποίων και ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος υποστήριζε ως τώρα ότι θα τηρήσει τη γραμμή του κόμματος με το οποίο εξελέγη στη Βουλή, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ- και τρεις της ΔΗΜΑΡ.
Ποιοι είναι οι οκτώ βουλευτές
Αναλυτικότερα, πρόκειται για τους ανεξάρτητους Χρήστο Αηδόνη, Σπύρο Λυκούδη, Βασίλη Οικονόμου, Πέτρο Τατσόπουλο και Γρηγόρη Ψαριανό, καθώς και τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκο Τσούκαλη, Νίκη Φούντα και Θωμά Ψύρρα. Οι οκτώ ζητούν την έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας επίσης από την παρούσα Βουλή και συμφωνία για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πορείας προς τις εθνικές εκλογές μέσα στο 2015. Σε διευκρίνιση ότι «η πρότασή τους για εθνική συμφωνία είναι ενιαία και δεν συνδέεται με την επιλογή και την ψήφο του καθενός βουλευτή στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας» προχώρησαν με γραπτή ανακοίνωσή τους οι τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.
«Δέσμη» τριών ενεργειών συναίνεσης
«H πρόταση των βουλευτών για εθνική συνεννόηση είναι μια 'δέσμη' τριών ενεργειών συναίνεσης, που προϋποθέτει απαραίτητα τη συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων. Προς αυτά κυρίως απευθύνεται» τονίζουν οι Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας. Και καταλήγουν λέγοντας: «Πρόκειται για πρόταση-έκκληση για στοιχειώδη συνεννόηση που έχει ανάγκη ο τόπος ώστε να διασφαλίσουμε -έστω και την τελευταία στιγμή- κάποιες εκ των κορυφαίων θεσμικών διαδικασιών: α) συμφωνία για να ολοκληρωθεί η Αναθεώρηση του Συντάγματος τα δύο επόμενα χρόνια, β) συμφωνία για εκλογή Προέδρου, γ) συμφωνία για τον χρόνο των εκλογών».
Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Ποταμιού για την επιστολή
Για «σχέδιο πολιτικής αποστασίας» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας την επιστολή των οκτώ βουλευτών από την ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Δημοκρατιών, με την οποία ζητούν εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, και εθνικές εκλογές εντός του 2015.
Όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης, πρόκειται για σχέδιο που βρίσκεται σε απόλυτη συνεννόηση με τη ΝΔ και δεν θα ευδοκιμήσει. «Δεν είναι τυχαίο ότι και χθες ο κ. Μεϊμαράκης διατύπωσε κάτι ανάλογο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε, σημειώνοντας πως είναι σε εξέλιξη μια πολιτική αποστασία.
Απάντηση στον κ. Σκουρλέτη έδωσε με ανακοίνωσή του Το Ποτάμι: «Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να λένε ότι όσοι διαφωνούν με τη γραμμή του κόμματός τους, στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι αποστάτες! Και όλοι αυτοί οι πρώην υπουργοί των μνημονίων, οι κομματάρχες και τα στελέχη του παλιού κυβερνητικού συστήματος που συνωστίζονται στην Κουμουνδούρου, τι είναι; Είναι και αυτοί αποστάτες»; «Εύκολα λόγια και διχαστική λογική από τα στελέχη του κ. Τσίπρα, σε μια κρίσιμη στιγμή που η κοινωνία και η οικονομία απαιτούν συνεννόηση» καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού.