Τις θέσεις του καθεστώτος Καντάφι για την έξοδο από την κρίση στη Λιβύη, μετέφερε ο Λίβυος απεσταλμένος Μοχάμεντ Ταχίρ Σιάλα, στη συνάντηση που είχε χθες με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δόλλη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από συνεννόηση του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα με την επικεφαλής της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Κάθριν Άστον, προκειμένου να ακουστούν απόψεις ενόψει της ειδικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Η θέση της Ελλάδας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι ότι πρέπει να σταματήσει άμεσα η αιματοχυσία και η διεθνής κοινότητα να παραμείνει ενωμένη ασκώντας πίεση στο καθεστώς. Προς αυτή την κατεύθυνση κρίνεται απαραίτητος και καθοριστικός ο ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, άκουσε τις απόψεις του κ. Σιάλα, ο οποίος μετέφερε τις θέσεις τού καθεστώτος για τη διέξοδο από την κρίση και θα ενημερώσει τους εταίρους μας την Πέμπτη στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που έχει συγκαλέσει η κ. Άστον για να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή σε προετοιμασία του εκτάκτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Μαρτίου. Οι θέσεις που διατύπωσε στην Αθήνα ο Λίβυος απεσταλμένος δεν απείχαν από τις απόψεις που έχει διατυπώσει δημόσια ο Μουάμαρ Καντάφι και άλλοι εκπρόσωποι του καθεστώτος. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, πραγματικές προθέσεις δεν μπορούν να διαγνωστούν και οι θέσεις, που παρουσιάστηκαν, θα αξιολογηθούν συνολικά στο Συμβούλιο της ΕΕ. Η Ελλάδα, όπως επισημάνθηκε, παραμένει προσηλωμένη σε εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον είναι ενημερωμένη για τις επαφές που έχουν μέλη των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Πορτογαλίας με απεσταλμένους της Λιβύης, δήλωσε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μάικλ Μαν τόνισε ότι οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης στη Λιβύη διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν τελούν υπό ευρωπαϊκή αιγίδα.
Ο Καντάφι έχει περάσει στη διπλωματική «αντεπίθεση» στέλνοντας απεσταλμένους στο εξωτερικό με το βλέμμα στις κρίσιμες συνόδους των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. H πορτογαλική εφημερίδα Publico γράφει ότι ο Καντάφι ενδέχεται να συναινούσε στη διεξαγωγή συνομιλιών για τη μετάβαση της εξουσίας. Η εφημερίδα επικαλείται διπλωματική πηγή μετά τη συνάντηση που είχαν στη Λισαβόνα ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Λουίς Αμάδο με απεσταλμένο του Καντάφι. Η ίδια πηγή είπε στην Publico ότι η δήλωση πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά, καθώς έγινε σε απάντηση των προτάσεων του Αμάδο για τον τερματισμό των επιθέσεων κατά των αντικαθεστωτικών και για ειρηνική μετάβαση της εξουσίας στη βορειοαφρικανική χώρα. «Είναι πολύ νωρίς, ωστόσο, να εκτιμηθεί η πραγματική πρόθεση του μηνύματος και σε ποιο βαθμό δεν πρόκειται για συγκυριακή δήλωση. [...] Το μήνυμα δεν μεταφέρθηκε στην αρχή της συνάντησης», προσθέτει το δημοσίευμα.
Διαμαρτυρία έξω από τη λιβυκή πρεσβεία της Ελλάδας
Συγκέντρωση πραγματοποίησαν χθες Λίβυοι, μαζί με Έλληνες αλληλέγγυους και μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας, έξω από την πρεσβεία της Λιβύης, διαμαρτυρόμενοι για τη βία του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι απέναντι στο λαό της χώρας, ενώ ζήτησαν την παραίτηση του Λίβυου πρεσβευτή. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του καθεστώτος και με ψήφισμα, που τοιχοκόλλησαν στην πόρτα της πρεσβείας, ζήτησαν την παραίτηση του πρέσβη της Λιβύης στην Ελλάδα. «Ο πρέσβης στην Ελλάδα δεν έχει πάρει θέση για τη σφαγή, που γίνεται στη Λιβύη. Έχει κλειστεί στην πρεσβεία και δεν μιλάει με κόσμο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ελθίνι Γιάχια, μέλος της επιτροπής των Λίβυων, που ζουν στην Ελλάδα και πρόσθεσε: «Είναι υποχρεωμένος να πάρει θέση κατά του καθεστώτος Καντάφι, να υπερασπιστεί την επανάσταση και να αναγνωρίσει την προσωρινή κυβέρνηση που εκφράζει την πλειοψηφία του λιβυκού λαού. Αλλιώς, οφείλει να παραιτηθεί». Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμμετείχαν άνθρωποι όλων των ηλικιών, Έλληνες και Λίβυοι, καθώς και μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας.
Ευ. Βενιζέλος: «Ανάγκη για καθαρό μήνυμα προς τη Λιβύη»
Την ανάγκη να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να εξευρεθεί οριστική και σταθερή λύση στη Λιβύη, σύμφωνη με τις αρχές της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μετέχει στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.
Με αυτό το σκεπτικό, ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε να εκδοθούν από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC) δύο αρχικές οδηγίες για τις ανθρωπιστικές προσπάθειες και για την υποστήριξη του εμπάργκο όπλων, στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε την συμβολή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις εκκένωσης που διεξήχθησαν από την αρχή της λιβυκής κρίσης. Είκοσι τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι -υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος- απομακρύνθηκαν από τη Λιβύη με ελληνική βοήθεια (κυρίως με ελληνικά πλοία). Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στην ανάγκη η λύση στη Λιβύη να δοθεί φυσικά μέσα από τη βούληση του ίδιου του λιβυκού λαού. Αυτό όμως προς το παρόν, λόγω ακριβώς της ρευστότητας της κατάστασης και των εκτεταμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη με μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων, δεν μπορεί να γίνει χωρίς διεθνή παρέμβαση, η οποία όμως πρέπει να έχει πάντα μία ασφαλή νομική βάση και αυτή είναι οι σαφείς και ρητές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ως μεσογειακή χώρα και λόγω της γεωγραφικής της εγγύτητας, αντιλαμβάνεται πολύ καλά τη σημασία που έχει η ύπαρξη ισχυρής περιφερειακής υποστήριξης. Το ΝΑΤΟ αναμφίβολα έχει τον δικό του ρόλο, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία όμως με τον Αραβικό Σύνδεσμο και την Αφρικανική Ένωση.
Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε ακόμη στην ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να ανακοπούν νέες παράνομες μεταναστευτικές ροές κυρίως προς τις χώρες του ευρωπαϊκού μεσογειακού νότου, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία, και πρότεινε αυτές οι πρωτοβουλίες να αναληφθούν επί τόπου, για παράδειγμα στην Τυνησία.