Σε κάθε περίπτωση η πραγματικότητα της αριθμητικής λέει ότι 155 βουλευτές, της ΝΔ (127) και του ΠΑΣΟΚ (28), αναμένεται να ψηφίσουν για Πρόεδρο και για τον μαγικό αριθμό των 180 αναζητούνται ακόμη 25 από μία δεξαμενή 46 βουλευτών, εκ των οποίων 24 είναι ανεξάρτητοι, 10 ανήκουν στη ΔΗΜΑΡ και 12 στους ΑΝΕΛ. Τόσο το κόμμα του Πάνου Καμένου όσο και το κόμμα του Φώτη Κουβέλη έχουν ταχθεί κατά της προεδρικής εκλογής συμπαρατασσόμενοι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, σήμερα, παραμονή της πρώτης ψηφοφορίας, το τοπίο των κοινοβουλευτικών τοποθετήσεων άρχισε να ξεκαθαρίζει και ήδη κάποιοι έχουν αποσαφηνίσει τη στάση που θα τηρήσουν.
Τα σίγουρα «όχι» των Ανεξάρτητων
Να σημειωθεί ότι ειδικά για τους 17 Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς βουλευτές (Αηδόνης, Ανδρουλάκης, Ιατρίδη, Βουδούρης, Καπερνάρος, Κασαπίδης, Κουράκος, Μακρή, Μουτσινάς, Μπόλαρης, Νταβρής, Παραστατίδης, Τατσόπουλος, Τζάκρη, Γιαταγάνα, Γιοβανόπουλος, Μελάς) τα πράγματα έχουν ως εξής: Στα σίγουρα "όχι" είναι οι: Πέτρος Τατσόπουλος, Οδυσσέας Βουδούρης, Μίμης Ανδρουλάκης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θόδωρος Παραστατίδης, Ραχήλ Μακρή και Θεοδώρα Τζάκρη.
Την απόφασή του να μην ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας γνωστοποίησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο."Δεν έχω αποφασίσει ακριβώς τι θα κάνω αύριο", δήλωσε, στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά, ο ανεξάρτητος βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης, αφήνοντας εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξει την υποψηφιότητα Σταύρου Δήμα. Εξέφρασε δε την ελπίδα πως "στην τρίτη ψηφοφορία θα διαμορφωθούν οι συνθήκες για να δουν οι πολιτικοί αρχηγοί την πραγματικότητα έξω από εγωισμούς". Στο ίδιο μήκος κύματος, για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, κινείται και ο ανεξάρτητος βουλευτής της Β΄ Πειραιώς Γιάννης Κουράκος, ο οποίος έκανε ανάλογες δηλώσεις στον ΑΝΤ1.
Ποιοι υπολογίζονται στα «ναι»
Στα "ναι" λογίζονται και οι κύριοι Αηδόνης, Νταβρής και Γιοβανόπουλος. Θετικοί στην εκλογή Προέδρου θεωρούνται οι επτά ανεξάρτητοι βουλευτές (Μάρκου, Λυκούδης, Ψαριανός, Οικονόμου, Πολύδωρας, Μπούκουρας, Αλεξόπουλος):
Ωστόσο ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου δήλωσε το πρωί της Τρίτης στο Μega ότι θα ψηφίσει "παρών" στην πρώτη ψηφοφορία. Αντιθέτως, οι πρώην της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα. Αίνιγμα παραμένει η ψήφος του Βύρωνα Πολύδωρα, αλλά και η στάση του Στάθη Μπούκουρα και του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου που έχουν φύγει από την Χρυσή Αυγή.
Και «ναι» και «όχι»…
Δεν θα ψηφίσει πρόεδρο η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα, όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1. Ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει στη συνέχεια. Εξάλλου, η Μίκα Ιατρίδη, η οποία εξελέγη με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, δήλωσε ότι θα ψηφίσει το ίδιο και στις τρεις διαδικασίες, ενώ ο Βασίλης Καπερνάρος τόνισε ότι "κλίνει προς το 'όχι'". Στο άθροισμα το κυβερνητικό στρατόπεδο εξασφαλίζει επτά με δέκα βουλευτές επιπλέον, ωστόσο κατά την εξέλιξη της διαδικασίας δεν αποκλείεται να καμφθούν και άλλοι βουλευτές που την Τετάρτη θα ψηφίσουν αρνητικά. Θα συμμετάσχουν και στις τρεις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και οι κρατούμενοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, με άδεια του εισαγγελέα των φυλακών. Αναμένεται να ψηφίσουν αρνητικά. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον για την ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή είναι μεγάλο από διεθνή ΜΜΕ. Συνολικά θα υπάρχουν εντός της αίθουσας 21 διεθνή κανάλια από χώρες της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας, κλπ.
Περισσότερες από 121 ψήφους κατά του Στ. Δήμα προσδοκά ο ΣΥΡΙΖΑ
Λίγες ώρες πριν από την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 7 αύριο το απόγευμα, τα πάντα (και) για τον ΣΥΡΙΖΑ «παίζονται» στο παρασκήνιο. Η τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο βαθμό που αυτή είναι συναποφασισμένη από όλους, προξενεί μεν ερωτηματικά στους ουδέτερους παρατηρητές και σε μεγάλη μερίδα πολιτών, όμως είναι φανερό ότι απόφαση του Αλ. Τσίπρα είναι να καταφύγει στην ακραία πόλωση με προφανή στόχο την συσπείρωση δυνάμεων και την διατύπωση διλημμάτων. Οι εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι στην αυριανή ψηφοφορία θα υπάρξουν περί τις 126-127 αρνητικές ψήφοι. Με βάση αυτό, αν ένα τέτοιο σύνολο ή πάντως αυτό των 121 που αποκλείει την δυνατότητα ανάδειξης Προέδρου, δεν υπάρξει, τότε θα φανεί ότι «το παιχνίδι για την κυβέρνηση παίζεται ακόμη».