Επίθεση σε Τσίπρα για την υπόθεση Χαϊκάλη
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μαζί με τους ΑΝΕΛ ενορχήστρωσαν την υπόθεση Χαϊκάλη, θυμίζοντας τις δηλώσεις Τσίπρα προ δύο μηνών, όταν είχε πει ότι "όποιος βουλευτής τολμήσει να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι και εξαγορασμένος". "Δεν μπορεί να δηλητηριάζεται η πολιτική σκηνή με κατηγορίες που δεν αποδεικνύονται", είπε. "Οι βουλευτές δεν υποκύπτουν σε εκστρατεία σπίλωσης. Ο φόβος και η τρομοκρατία δεν πρέπει να περάσουν. Τους καλώ όλους να ακούσουν την κοινή λογική. Τους καλώ σε συναίνεση για την εκλογή του Σταύρου Δήμα", είπε. "Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πορεία της χώρας να διαπραγματευθούμε στη συνέχεια την επόμενη μέρα, μετά το τέλος του Μνημονίου, και την νέα συμφωνία θωράκισης της Ελλάδας", τόνισε. Και συμπλήρωσε: Ακόμα προσδοκώ τη στήριξη όλων των βουλευτών για να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε τη Συνταγματική αναθεώρηση, ώστε πολύ σύντομα η Ελλάδα να έχει το νέο Σύνταγμα που χρειάζεται. Να μη μπει σε περιπέτειες και να μην αναβάλει τη Συνταγματική αλλαγή για πολλά ακόμα χρόνια.
Παράθυρο για ανασχηματισμό και εκλογές στο τέλος του 2015
Κατόπιν άνοιξε παράθυρο για ανασχηματισμό με διερευνημένη συμμετοχή και την επίσπευση της ημερομηνίας των εκλογών, στο τέλος του 2015. "Μετά την προεδρική εκλογή, μπορούμε να διευρύνουμε το κυβερνητικό σχήμα, με τη συμμετοχή και άλλων προσώπων που πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Χώρας, ώστε η επόμενη φάση να μας βρει πιο ενωμένους. Είναι λοιπόν Εθνική υποχρέωση, αλλά το λέει και η κοινή λογική, πρώτα να τελειώσουμε τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και να ολοκληρώσουμε τη συνταγματική αναθεώρηση σε συνθήκες ηρεμίας και ασφάλειας. Και μετά, θωρακισμένοι οικονομικά και πολιτικά, μπορούμε να βρούμε το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα για Εθνικές εκλογές ακόμα και στο τέλος του 2015". "Γιατί κάτω από συνθήκες προεκλογικής πόλωσης, μόνον αφελείς θα πίστευαν ότι μπορεί κανείς να διαπραγματεύεται για την οικονομία μας ή να αλλάζει το Σύνταγμά μας. Αυτό λέει η φωνή της ευθύνης απέναντι στον Ελληνικό Λαό", κατέληξε.
Ο Ευ. Βενιζέλος χαιρέτισε τη δήλωση του πρωθυπουργού, τονίζοντας και ότι «χώρα μπορεί να πάει σε εκλογές, όχι στο τέλος της τετραετίας, νωρίτερα, εφόσον διαμορφωθεί και σταθεροποιηθεί το νέο πλαίσιο, καθαρίσει ο ορίζοντας, με θωρακισμένους και ανανεωμένους τους συνταγματικούς θεσμούς της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, συμπεριλαμβανομένου και του εκλογικού συστήματος που πρέπει να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της νέας εποχής».
ΣΥΡΙΖΑ: «Φοβάται την κρίση του λαού»
Ο πρωθυπουργός «φοβάται την κρίση του ελληνικού λαού που δεν θα μπορέσει τελικώς να αποφύγει» σχολίασε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Η συνειδητοποίηση εκ μέρους του κ. Σαμαρά πως δεν συγκεντρώνεται ο απαιτούμενος ο αριθμός από το σύνταγμα των 180 ψήφων, τον εξανάγκασε σήμερα να επαναλάβει τις ήδη γνωστές του θέσεις διανθισμένες για άλλη μια φορά με αρκετή δόση επιθέσεων εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως επιδιώκει την άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας «για να εφαρμοσθούν όλα εκείνα τα μέτρα που έχει συμφωνήσει με την τρόικα και περιέχονται στο γνωστό mail Χαρδούβελη». «Μπορεί ο κ. Σαμαράς να τάζει σε διάφορους συμμετοχή σε νέα κυβερνητικά σχήματα, μπορεί να τον τρομάζουν τα σχέδια διάφορων συστημικών κέντρων για κυβερνήσεις 'ειδικού σκοπού', πιο πολύ όμως φοβάται την κρίση του ελληνικού λαού που δεν θα μπορέσει τελικώς να αποφύγει» υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΝΕΛ: «Βγάζει στο σφυρί υπουργικούς θώκους»
«Μετά την αποτυχία προσέλκυσης βουλευτών, με προσκλήσεις, απειλές και απόπειρες χρηματισμού, ο κ. Σαμαράς βγάζει στο σφυρί υπουργικούς θώκους. Πρέπει να αντιληφθεί ότι αποτελεί παρελθόν για τη χώρα. Ήρθε η ώρα να επιστρέψει στην πολιτική του ερημιά» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
ΔΗΜΑΡΑπορρίπτει η ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του κόμματος, την συναινετική πρόταση του πρωθυπουργού για την υπέρβαση της κρίσης. Σημειώνει δε ότι παράταση του βίου της σημερινής κυβέρνησης σημαίνει παράταση αυτών ακριβώς των αδιέξοδων πολιτικών.
Β. Οικονόμου
Την ικανοποίηση του για όσα είπε ο πρωθυπουργός εξέφρασε ο Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος ήταν ένας από τους βουλευτές που συνυπέγραψαν την κίνηση των "8".
Το Ποτάμι: Ας μας ακούγανε νωρίτερα
Ο Σταύρος Θεοδωράκης σε δηλώσεις του μετά τη συγκέντρωση του Ποταμιού στο Νέο Δημαρχείο Περιστερίου, τόνισε: «Απ’ ό,τι φαίνεται το πολιτικό σύστημα με καθυστέρηση ακούει αυτά που προτείνει το Ποτάμι. Βέβαια, θα ήταν καλύτερο για όλους μας και κυρίως για την χώρα, να είχαν ακούσει το Ποτάμι όταν έπρεπε κι όχι σήμερα, με τόση μεγάλη καθυστέρηση. Παρόλα αυτά η πρότασή μας παραμένει: Θα πρέπει να βγάλουμε πρόεδρο από αυτή την Βουλή, να ρυθμίσουμε τα θέματα του Συντάγματος, του εκλογικού νόμου, να έχουμε μία πατριωτική διαπραγμάτευση για το χρέος και τις δανειακές ανάγκες της χώρας και να πάμε σε εκλογές. Να συνεργαστεί δηλαδή το πολιτικό σύστημα για λύσεις προς όφελος των πολλών και όχι προς όφελος των μικρών-μικρών κομμάτων».
Διεθνή δημοσιεύματα για το διάγγελμα ΣαμαράΣτην προσπάθεια του Αντ. Σαμαρά να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας εν όψει της σημερινή ψηφοφορίας στη Βουλή αναφέρονται δημοσιεύματα των Financial Times, του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων και του Reuters. «Οι Έλληνες βουλευτές ψηφίζουν για τον δεύτερο γύρο της προεδρικής εκλογής και για να αποφευχθεί η μετατροπή της ψηφοφορίας σε φιάσκο σε μία οικονομική συγκυρία που παραμένει εύθραυστη» αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Για «αγωνιώδη προσπάθεια για την αποτροπή των πρόωρων εκλογών και της ενίσχυσης της πολιτικής αστάθειας, καθώς και την αντιμετώπιση των νέων φόβων για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη» κάνει λόγο δημοσίευμα των Financial Times σχετικά με το τηλεοπτικό μήνυμα του Πρωθυπουργού. Κατά το ίδιο δημοσίευμα, π κ. Σαμαράς απηύθυνε έκκληση για «συναινετική» ψήφο υπέρ του Σταύρου Δήμα, ζητώντας από τους Έλληνες βουλευτές «να ακούσουν τη φωνή της συνείδησής τους, του εθνικού συμφέροντος και της κοινής λογικής». Από την πλευρά του, το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως σε αντάλλαγμα, ο Πρωθυπουργός πρότεινε τη διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με «περισσότερα πρόσωπα που πιστεύουν στις ευρωπαϊκές προοπτικές της χώρας» και τον ορισμό της ημερομηνίας των εκλογών εντός του 2015.