«Όλες οι μεγάλες δημοσκοπήσεις – κρυφές και φανερές – δίνουν το Ποτάμι τρίτη δύναμη στη χώρα. Είναι μεγάλη η ευθύνη. Είναι μεγάλη η ευθύνη της τρίτης διερευνητικής εντολής στο Ποτάμι», τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στο Ίδρυμα Κακογιάννη.
Όπως είπε κ. Θεοδωράκη «για πρώτη φορά ίσως στην νεώτερη πολιτική ιστορία μας θα κληθεί ένα Κίνημα που δεν κουβαλάει τις αρρώστιες του παλιού κομματικού συστήματος να κάνει μια κυβερνητική πρόταση στον ελληνικό λαό» και πρόσθεσε ότι «με το Ποτάμι, για ένα μπορεί να είναι σίγουρη η ελληνική κοινωνία. Στις θέσεις ευθύνης θα βρεθούν οι ικανοί – οι θαρραλέοι – οι μελετημένοι – οι λογικοί».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του προεκλογικού προγράμματος του κόμματος, τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει επιτέλους να πει με απόλυτη ειλικρίνεια τι στάση θα κρατήσει στην διαπραγμάτευση με την Ευρώπη».
Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «οι διευκολύνσεις προς ημετέρους, τα ρουσφέτια και η προάσπιση του κομματικού συστήματος ήταν η προτεραιότητα για τους αρχηγούς των παλιών κομμάτων εξουσίας».
Για τον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι «σύμβουλοί του και σκιώδεις υπουργοί είναι άνθρωποι που υπερηφανεύονται ότι δεν έχουν δουλέψει ποτέ. Άνθρωποι που παίρνουν ιδέες μόνο από αραχνιασμένα βιβλία και όχι από την πραγματική ζωή. Για αρκετούς στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ οι λύσεις βρίσκονται έξω από την Ευρώπη. Σύμμαχοί τους είναι οι ακραίοι που θέλουν επιστροφή στη δραχμή».
Το Ποτάμι, σύμφωνα με τον Σταύρο Θεοδωράκη, «θέτει τη μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση ως πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής του καθώς οι αλλαγές εκεί θα επηρεάσουν καταλυτικά όλους τους άλλους τομείς και ιδιαίτερα την οικονομία και τις επενδύσεις.
Τρείς είναι οι βασικοί πυλώνες αλλαγών.
- Η βελτίωση της ποιότητας νόμων και κανόνων
- Κυβερνητικός σχεδιασμός και συντονισμός
- και σωστή χρήση του ανθρώπινου κεφαλαίου
Τα κόμματα να πάψουν να αντιμετωπίζουν το κράτος ως λάφυρο. Όσοι ασκούν εξουσία σε γενικές γραμματείες, σε δημόσιους οργανισμούς, σε προεδρεία, δεν μπορούν να κατέβουν υποψήφιοι σε εκλογές αν δεν περάσουν 4 χρόνια από τη λήξη της θητείας τους. Όχι προνόμια στους πολιτικούς, φορολογικά και ασφαλιστικά και να αρχίσουμε και από μερικά εύκολα και απλά. Όχι στις αστυνομικές κουστωδίες που συνοδεύουν πλέον ακόμη και αποτυχόντες πολιτευτές αλλά πεζές περιπολίες στις γειτονιές. Ας νιώσουν και οι πολιτικοί την ανασφάλεια μέχρι οι πολίτες να νιώσουν ασφάλεια».