Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτική

Ψήφο εμπιστοσύνης με 162 «ναι» πήρε η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα

Ψήφο εμπιστοσύνης με 162 «ναι» πήρε η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
Πλέον για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ελλάδα έχει αριστερή κυβέρνηση - Στην ονομαστική ψηφοφορία συμμετείχαν 299 βουλευτές...

Ψήφο εμπιστοσύνης πήρε η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πλέον για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ελλάδα έχει αριστερή κυβέρνηση. Στην ονομαστική ψηφοφορία συμμετείχαν 299 βουλευτές. Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν οι 162 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ καταψήφισαν 137 βουλευτές από τη ΝΔ, τη Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ. Από την ψηφοφορία απουσίασε ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος. «Είναι μια ιστορική στιγμή για την ελληνική Βουλή και τον ελληνικό λαό» δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου έπειτα από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας. Λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Τετάρτης, τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων μονοπώλησε η στάση της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Αλ. Τσίπρας: «Δεν θα ζητήσουμε παράταση του προγράμματος»

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής για την Ευρώπη αυτό που θα κριθεί είναι εάν η Ευρώπη θα μπορέσει να κρατήσει τη συνοχή της… Δεν μπορούμε να γυρίσουμε από το Eurogroup με το κεφάλι σκυμμένο» δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής. «Στο αυριανό Eurogroup θα βρίσκεται η Ελλάδα όχι ο Γιάνης. Βαρουφάκης. Μαζί μας θα είναι ο ελληνικός λαός που θα μας τραβά από το μανίκι να μην γυρίσουμε πίσω με το κεφάλι σκυμμένο» δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Δεν διαπραγματευόμαστε το μνημόνιο αλλά τη δανειακή σύμβαση» είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μια κυβέρνηση πριν ακόμη λάβει ψήφο εμπιστοσύνης καλείται να διαπραγματευτεί ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα και δέχεται τόσους εκβιασμούς. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε παράταση του μνημονίου, διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός, αντίθετα επεσήμανε την ανάγκη για ένα συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης που θα βοηθήσει και τα δύο μέρη να βγουν από τον ζουρλομανδύα της λιτότητας, όπως είπε χαρακτηριστικά. Η νέα συμφωνία θα σέβεται τους κανόνες, συνέχισε, αλλά πάνω απ΄ όλα θα πρέπει να σέβεται τον ελληνικό λαό.

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του σημείωσε πως για πρώτη φορά μια κυβέρνηση έχει κερδίσει την πρωτοφανή ψήφο εμπιστοσύνης από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού είναι η μόνη μας στήριξη και έχουμε ευθύνη να τη διευρύνουμε, είπε και πρόσθεσε πως δεν έχει ξαναγίνει Έλληνας Πρωθυπουργός να βρεθεί στην Αυστρία εν μέσω διαδηλώσεων συμπαράστασης του ελληνικού σκοπού, είπε.

Εξαπέλυσε δε σφοδρή επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας τη ότι σχεδίασε μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια τον εκβιασμό της Ελλάδας.

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πετύχει στο όνομα των ευρωπαϊκών λαών» σχολίασε και πρόσθεσε: «Όσοι επενδύουν σε μία αποτυχία της κυβέρνησης, να γνωρίζουν ότι εθελοτυφλούν. Ό,τι και να γίνει, ήδη ανήκουν στην ιστορία. Και η ιστορία θα τους κρίνει αυστηρά». Ακόμη απέρριψε τις όποιες προτροπές να συνεχίσει η νέα κυβέρνηση από το σημείο που σταμάτησε η προηγούμενη. «Θα ήταν σαν να αποδεχόμαστε ότι δεν έγιναν οι εκλογές» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Επίσης ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του είπε πως οι προγραμματικές δηλώσεις θα υλοποιηθούν στο ακέραιο και ξεκαθάρισε ότι η υλοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, δεν συνιστούν κανενός είδους μονομερή ενέργεια.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα ανταποκριθούν στις προτάσεις της Κυβέρνησης και τελικά θα επιτευχθεί ένας αμοιβαίος συμβιβασμός.

Αντ. Σαμαράς: «Δεν θα αφήσουμε να πέσει η χώρα στα βράχια»

Θέλουμε να πετύχει η κυβέρνηση, όπως όλοι όσοι αγαπάνε την πατρίδα, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. «Αλλά δεν θα αφήσουμε να πέσει η χώρα στα βράχια» συνέχισε. Ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε την κακή οικονομική κατάσταση που βρισκόταν η χώρα πριν από 2,5 χρόνια -έλλειμμα και βαθιά ύφεση- τονίζοντας ότι η χώρα που παρέδωσε είχε ρυθμό ανάπτυξης 1% το 2014, καθώς και πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ η ανεργία βρισκόταν σε πτωτική πορεία. Σχολιάζοντας την προτροπή ΣΥΡΙΖΑ να πληρώσει ο κόσμος τις φορολογικές του υποχρεώσεις., υπενθύμισε τις παραινέσεις, τόσο του πρωθυπουργού όσο και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να μην πληρώσει ο κόσμος τον ΕΝΦΙΑ. «Τώρα λέτε για το καλό της πατρίδας. Τότε δεν υπήρχε πατρίδα;» αναρωτήθηκε. «Παραλάβαμε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά παραδώσαμε χώρα στα πόδια της» υπογράμμισε. Σχολιάζοντας τις συνεχείς αναφορές στελεχών της νυν κυβέρνησης ότι η χώρα δεν διαπραγματευόταν επί των ημερών της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, υπενθύμισε το πλαίσιο στο οποίο κινείτο η κυβέρνηση, λόγω της βαθιάς ύφεσης και του υψηλότατου ελλείμματος.

«Όταν έχεις 9% έλλειμμα και 7% ύφεση, τα περιθώρια να διαπραγματευθείς είναι ασφυκτικά» εξήγησε. Σχετικά με το mail Χαρδούβελη, παρατήρησε: «Μάλλον δεν το έχετε διαβάσει. Γιατί η κυβέρνησή μας δεν συμφώνησε με κανένα από τα μέτρα που ζητούσε η τρόικα». Αναφερόμενος στα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών περί 70% αποδοχής των μέτρων του μνημονίου, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η κυβέρνησή του δεν είχε αποδεχθεί περισσότερο από το 63%, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι τώρα συναινεί με μέτρα για τα οποία κατηγορούσε τα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης για «δωσίλογους» και «πουλημένους». Παράλληλα, υπενθύμισε την αναφορά του πρωθυπουργού ότι δεν επιθυμούσε παράταση του μνημονίου. «Αν είχαμε ζητήσει 6 μήνες παράταση, σήμερα θα μας λέγατε ότι σας δέσαμε τα χέρια. Και σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε παράταση για 4 μήνες, γιατί δεν την ζητάτε; Τι φοβάστε;». Για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις, υπενθύμισε ότι η ΝΔ προχώρησε σε σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής, το πόρισμα της οποίας είναι ήδη στα χέρια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Στ. Θεοδωράκης: «Η κυβέρνηση να ζητήσει παράταση προγράμματος»

Σύμμαχος για το κοινό καλό αλλά αντίπαλος σε κάθε οπισθοδρόμηση και διχαστική λογική, δήλωσε προς την κυβέρνηση ο επικεφαλής του πολιτικού Κινήματος το Ποτάμι, Σταύρος Θεοδωράκης, στην ώρα των αρχηγών κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. «Το Ποτάμι δεν ήρθε για να προσθέσει προβλήματα και εγωισμούς στην πολιτική ζωή. Ήρθαμε για λύσεις» ανέφερε στην παρθενική του ομιλία στη Βουλή ο επικεφαλής του Ποταμιού. Ο κ. Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι «το Ποτάμι θα ψηφίζει τις λύσεις, σε αντίθεση με την πεπατημένη του πολιτικού συστήματος που λέει ναι σε όλα ή όχι σε όλα, προτάσσοντας την ανάγκη ισορροπίας ανάμεσα στην αντίσταση και την κοινή λογική». Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι στο δύσκολο σταυροδρόμι που βρίσκεται η χώρα χρειάζονται μεγάλες κοινωνικές πλειοψηφίες και για αυτό κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να βρει το σωστό μείγμα πολιτικής. «Όλα χρειάζονται ρεαλισμός και όνειρο, συμβιβασμός και σύγκρουση, κοινή λογική και αντίσταση. Όλα χρειάζονται αλλά οι δόσεις θα καθορίσουν την επιτυχία ή την καταστροφή» είπε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Εμείς θα είμαστε εδώ υπερασπιστές μιας προοδευτικής αναγεννητικής πολιτικής. Χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς πολιτικαντισμούς, χωρίς εξαρτήσεις. Συμπαραστάτες στη μάχη για το κοινό καλό, αντίπαλοι στη στασιμότητα και την οπισθοδρόμηση». Για το ζήτημα του ευρώ και της ευρωζώνης είπε ότι για το Ποτάμι το ευρώ είναι η κάρτα για την ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και υπογράμμισε ότι «η σχέση με τους εταίρους μας θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από αμοιβαίο σεβασμό, αλληλεγγύη αλλά και διάθεση αναζήτησης κοινά αποδεκτών λύσεων».

Χρ. Παππάς: «Η Χρυσή Αυγή θα είναι η εθνική αντιπολίτευση»

«Το μνημόνιο δεν υπηρετεί τον ελληνικό λαό είναι εθνοκτόνο» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς ο οποίος, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, τόνισε ότι το κόμμα του ως τρίτη πολιτική δύναμη θα είναι η εθνική αντιπολίτευση. Εκτίμησε επίσης ότι η καταγγελία του μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε σε λίγες ημέρες σε συμφωνία γέφυρα και κάλεσε την κυβέρνηση να υλοποιήσει την υπόσχεση για την κατάργηση του μνημονίου με ένα μόνο άρθρο για να το ψηφίσει η Χρυσή Αυγή.

Δ. Κουτσούμπας: «Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε νέο πρόγραμμα»

Τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε νέο πρόγραμμα, ασχέτου ονόματος, εξέφρασε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη Βουλή, λίγο πριν την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Ονομάστε το όπως θέλετε. Ο λαός μας δεν ενδιαφέρεται πώς θα το πείτε το νέο μνημόνιο – συμβόλαιο, συμφωνία ή πρόγραμμα. Αφού προς το παρόν θα παραμένει σε ισχύ το μεγαλύτερο μέρος των μνημονιακών μέτρων και το υπόλοιπο προτείνετε να το καλύψετε με άλλα ισοδύναμα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, με βάση τον ΟΟΣΑ, είτε την εργαλειοθήκη του, είτε τις περιβόητες μεταρρυθμίσεις του. Μεταρρυθμίσεις που μεταφράζονται σε σύνθλιψη και άλλων προνοιακών επιδομάτων - όσων έχουν απομείνει, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, που θα δεινοπαθήσουν και οι αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, επιστήμονες κλπ, αλλά και επιτάχυνση υλοποίησης των ιδιωτικοποιήσεων, όπως κι αν ονομαστούν αυτές... Ο λαός μας δεν πρέπει να μπερδεύεται με τα μεγάλα λόγια περί τέλους της λιτότητας» τόνισε.

Ευ. Βενιζέλος: «Η εντολή του λαού είναι διαπραγμάτευση, όχι ρήξη»

«Η εντολή του λαού είναι διαπραγμάτευση, αλλά όχι ρήξη. Διαπραγμάτευση σκληρή, αλλά όχι επιπόλαιη. Η παραμονή στο ευρώ και όχι οριακά παιχνίδια με τεράστιο κίνδυνο. Ο κίνδυνος είναι εκβιαστικές καταστάσεις εντός ευρώ που σε κάνουν να θέλεις να βγεις εκτός ευρώ για να γλιτώσεις. Έχουμε την εμπειρία της Κύπρου» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε, επίσης, λόγο για επικοινωνιακές πιρουέτες της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι τα στελέχη της αναζητούν καταφύγιο σε οποιαδήποτε αναρμόδια δήλωση στο εξωτερικό. «Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αμετακίνητος προς τα μέσα και διαλλαχτικός προς τα έξω. Απευθύνομαι στον πρωθυπουργό, που σε νεαρή ηλικία ανέλαβε το πηδάλιο της χώρας για να του πω: έφθασε η ώρα της αλήθειας και της ευθύνης- τώρα δεν υπάρχουν υπεκφυγές, αλλά δύσκολες αποφάσεις, όχι μοιραίες», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Πολιτική

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Τηλεφώνημα Ομπάμα στον Πούτιν

Κρύο και παγετός τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού και σήμερα