Διαψεύδει το Μέγαρο Μαξίμου το δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε μέσω τηλεφώνου άμεσα «έκτακτη συνάντηση» με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Όπως λένε κυβερνητικές πηγές, οι δύο άντρες έχουν συνεχώς επικοινωνία, αλλά ο κ. Τσίπρας δεν ζήτησε ραντεβού. Ουδέποτε ετέθη θέμα κατεπείγουσας συνάντησης Τσίπρα - Γιούνκερ μέσα στο Σαββατοκύριακο, δήλωσε εξάλλου και εκπρόσωπος της Κομισιόν διαψεύδοντας μετά την Αθήνα το γερμανικό δημοσίευμα περί αιτήματος του έλληνα πρωθυπουργού, το οποίο αρνήθηκε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος Ζαν Κλόντ Γιούνκερ βρίσκεται τον τελευταίο καιρό σε διαρκή τηλεφωνική επαφή με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε επιπλέον ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σημειώνεται ότι η εφημερίδα για το ρεπορτάζ της επικαλείται πηγές στην Αθήνα που ανέφεραν πως ο κ. Τσίπρας ζήτησε η συνάντηση να γίνει σήμερα λόγω των πιεστικών χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, όμως το αίτημά του δεν έγινε αποδεκτό. Όπως αναφέρεται, ρεπόρτερ της γερμανικής εφημερίδας έθεσε ερώτημα στην Κομισιόν για το τηλεφώνημα Τσίπρα-Γιούνκερ και η είδηση δεν διαψεύστηκε. Συγκεκριμένα εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι υπάρχει «συνεχής τηλεφωνική επαφή» του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά απέφυγε να κάνει συγκεκριμένες αναφορές σε χρονοδιαγράμματα συναντήσεων.
Συμφώνησαν να περιμένουν το Eurogroup της Δευτέρας
Τελικά οι δύο άντρες συμφώνησαν να περιμένουν το Eurogroup της Δευτέρας και έπειτα να συζητήσουν ξανά για ενδεχόμενη συνάντηση. Η Sueddeutsche Zeitung χαρακτηρίζει «ασυνήθιστη έκκληση βοήθειας» το φερόμενο αίτημα για συνάντηση, γράφοντας πως η Αθήνα «παλεύει μέρα με τη μέρα να αποτρέψει τη χρεοκοπία».
Σειρά επαφών με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους ξεκινάει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει η κυβέρνηση το τείχος δυσπιστίας στην Ευρώπη, όπως εκφράζεται με την άρνηση της ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στο κάδρο της χρηματοδότησης.
Πρωτοβουλίες Τσίπρα για τη ρευστότητα
Μπροστά στον κίνδυνο ασφυξίας της ελληνικής οικονομίας μέσα στον Μάρτιο ο κ. Τσίπρας, θέλει να καταστήσει σαφές και να πείσει τους εταίρους για την μεταρρυθμιστική κατεύθυνση της κυβέρνησής του και να πετύχει ένα θετικό αποτέλεσμα στο Εurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, όπου ο Γιάνης Βαρουφάκης θα παρουσιάσει αναλυτικά τις πρώτες μεταρρυθμιστικές πολιτικές. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει τηλεφωνικές επαφές με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, πιθανόν και με άλλους ηγέτες που θα μπορούσαν να τηρήσουν θετική στάση στο ελληνικό πρόβλημα.
Συναντήσεις Τσίπρα με Σουλτς και Γκουρία
Ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει την Πέμπτη στο Παρίσι για να μιλήσει στη γενική συνέλευση του ΟΟΣΑ και να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού Άνχελ Γκουρία, ενώ προγραμματίζει για μία μέρα νωρίτερα, την Τετάρτη να έχει συνάντηση με τον Μάρτιν Σουλτς και τον επικεφαλής της Κομισιόν, είτε στις Βρυξέλλες, είτε στο Στρασβούργο. Όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζοντας το χρηματοδοτικό πρόβλημα, «όσες παγίδες κι αν μας έχουν στήσει, θα τις ξεπεράσουμε» και διαβεβαιώνουν ότι η απόφαση του Μάριο Ντράγκι να μην επαναφέρει την αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ δεν δημιουργεί πρόσθετο πρόβλημα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας είχε χθες το πρωί συνάντηση με τον διοικητική της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, από τον οποίο ενημερώθηκε για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Κύπρο το περασμένο διήμερο.