Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μοντάζ ήταν το βίντεο με το μεσαίο δάχτυλο του Βαρουφάκη

Μοντάζ ήταν το βίντεο με το μεσαίο δάχτυλο του Βαρουφάκη

Παρουσιαστής της σατιρικής εκπομπής Neo Magazin Royale του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF υποστηρίζει ότι το επίμαχο βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης να κάνει άσεμνη χειρονομία είναι προϊόν μοντάζ.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα της εκπομπής, ο παρουσιαστής Γιαν Μπέμερμαν ισχυρίζεται ότι οι συντελεστές του Neo Magazin Royale παραποίησαν το βίντεο με πρωταγωνιστή τον Γ. Βαρουφάκη, το οποίο έχει πυροδοτήσει πλήθος συζητήσεων τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη γνησιότητά του. Ο Μπέμερμαν περιγράφει μάλιστα λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο έγινε αυτό:

«Αναπνεύστε βαθιά, μην πέσετε από την καρέκλα σας, πρέπει να δείξετε θάρρος» ανακοινώνει ο παρουσιαστής. Ακολουθεί το απόσπασμα από το βίντεο που προέρχεται από μία ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη στη διάρκεια φεστιβάλ στο Ζάγκρεμπ το 2013, από όπου απουσιάζει η επίμαχη χειρονομία.

«Όμως πού είναι η χειρονομία; Δεν υπάρχει χειρονομία κυρίες και κύριοι, επρόκειτο πραγματικά για παραποίηση; Μα, ποιος παραποιεί πράγματα σαν αυτό;» αναρωτιέται με "αθωότητα" ο Μπένερμαν πριν αναγγείλει: «Και να πώς το κάναμε».

Στη συνέχεια ο παρουσιαστής εξηγεί πώς συνεργάτες του φεστιβάλ στο οποίο συμμετείχε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, τον βοήθησαν να εξασφαλίσει το υλικό και να προσθέσει το περίφημο «δάκτυλο». Ακολούθησε η ανάρτηση του επίμαχου βίντεο στο YouTube.

Το βίντεο μεταδόθηκε την περασμένη Κυριακή από ενημερωτική εκπομπή του γερμανικού δικτύου ARD, την ώρα που ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντούσε σε ερωτήσεις του Γκίντερ Γιάουχ. Ο υπουργός Οικονομικών κατήγγειλε αμέσως ότι πρόκειται για προϊόν μοντάζ και ο Γερμανός δημοσιογράφος υποσχέθηκε ότι θα ερευνήσει το θέμα. Τη Δευτέρα, η εταιρεία παραγωγής της εκπομπής του εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαβεβαίωνε, επικαλούμενη την άποψη «πολλών ειδικών», ότι «προς το παρόν, δεν εντοπίσθηκε κανένα στοιχείο που να δείχνει χειραγώγηση ή παραποίηση».

Ο Γιαν Μπέμερμαν εξηγεί με λεπτομέρειες πώς οι ομάδες του πρόσθεσαν την απρεπή χειρονομία στις αρχές του Φεβρουαρίου και έφθασαν μέχρι την προσαρμογή των σκιών που δημιούργησε η υποτιθέμενη κίνηση για να είναι πιο αληθοφανές το βίντεο.

«Από την Κυριακή το βράδυ περιμένω να μού τηλεφωνήσει κάποιος και να μέ ρωτήσει εάν εμείς πλαστογραφήσαμε το βίντεο. Κανείς δεν μού τηλεφώνησε» σημειώνει ο Μπέμερμαν και προσθέτει: «Συγγνώμη κ. Βαρουφάκη, δεν θα το ξανακάνουμε».

Το δίκτυο ZDF δεν επιβεβαίωσε την εκδοχή του Γιαν Μπέμερμαν, αλλά έκανε retweet το link που παραπέμπει στην ομολογία του παρουσιαστή.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης εμφανίζεται ικανοποιημένος από τις διευκρινίσεις και περνά στην αντεπίθεση μέσω twitter: «Καμιά συγγνώμη στον ορίζοντα Γκούντερ Γιάουχ; Για τη χρήση ενός παραποιημένου βίντεο, για να σιωπήσει μια συμβιβαστική ελληνική φωνή;», έγραψε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ